Member of Group ›
Mementó
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Mementó

 

A múlt nyári Európa bajnokság össznemzeti eufóriája bizonyos értelemben visszaadta abbéli hitem, hogy lám a nemzet lelke időnként feltámasztható, hogy mégiscsak van nemzeti ügy és ha nem is a hagyományos értékek mentén kovácsol össze, de van és időnként megmutatja magát, még ha néha évtizedeket is kell várni egy ilyen alkalomra.

Nos furcsa módon nemzeti válogatottunk dicső szereplése volt a rendszerváltó eufória óta az első alkalom, amikor is egymást ölelte át minden magyar, gazdag és szegény, politikai, vallási, etnikai, kulturális hovatartozást figyelmen kívül hagyva. Imádtam a focit akkor, csodáltam a benne rejlő egységteremtő, integráló és összetartó erőt.

És lám, ma is így érzem, egy egészen más, egy nagyon szomorú esemény kapcsán. Össznemzeti gyászunk is összekovácsol, egységes nemzetet teremt, ahol magyar magyarnak erőt ad osztozva egymás fájdalmában. Magyart ma bárhol a világban felismerni arról, hogy könny van a szemében. A tragédia az tragédia és nemzetek fölött áll. Bárhonnan nézzük is, olaszok, németek, franciák szemében éppúgy tragédia tizenhat fiatal máglyahalála, de ez a miénk, kisajátítjuk magunknak, mert az áldozatok magyarok voltak.

Egy fiatal élet ilyetén tragikus elmúlása egyformán szörnyű minden jóérzésű embernek, de az ember fájdalmában mégis szelektál. Rokon, barát, ismerős, magyar. Mind, mind sorsszerűség formálta kötelék, ami sorsközösséget alkot, megmutatja hol a helyünk, hová tartozunk. Most a könny, mint közös stigma kovácsol össze minket, a fájdalom lebbenti fel a fátylat és mögötte a nemzet lelke egyszerre láthatóvá válik. Így lesz nemzeti gyászunk a nemzetet összetartó erő egyben.

Szülőként nem tudok elvonatkozni az érintett szülők fájdalmától, amikor zacskóban kapják vissza a felismerhetetlenségig összeéget, csupán génvizsgálat által beazonosított gyermeküket, vagy gyermekeiket, reményeik zálogát, akikért éltek, akikért reméltek, akiket mindennél jobban szerettek. A sors egy misztérium, sosem tudhatjuk mit tartogat számunkra. Szülőnek lenni nagy bátorságot kíván.

Mert miközben saját haláltudatunkkal idővel megbékélünk, rémálmaink vannak avégett, hogy gyermekeink minket megelőzve mennek el. Megpróbálom most magam beleélni azon szülők helyébe, akik gyermekeiket, szemük fényét és büszkeségét az olaszországi buszbaleset infernális poklában vesztették el. De olybá tűnik meddő próbálkozás ez csupán.

Hát érdemes ilyen kilátásokkal? Életenergiánkat, minden szeretetünket feláldozni a gyászért? Hogy a boldogság helyét örökkön tartó vígasztalanság és bánat vegye át? Nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni és még nehezebb valami vígasztalót mondani az érintetteknek. Egy fiatal, terhes lány döbbenettel az arcán kérdezte, hát ezért szüljön gyermeket?

Ezért nem – válaszoltam – de azért érdemes szülni egy fiút, hogy olyan férfit nevelhess belőle, aki kimenti az égő buszban rekedt gyermekeket, akár saját élete árán is és önfeláldozó bátorságával, helytállásával örök erkölcsi példát mutat nemzetének.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art