Member of Group ›
Mese a napról
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Mese a napról

 

Szánthó Boglárkával, a ‘Mese a napról’ című foszforeszkáló mesekönyv tervezőjével még 2018 decemberében beszélgetett Farkas-Zentai Lili.

Ismerek olyat, aki a fülét fogva, énekelve ment ki kicsi fiúként a sötétben WC-re, de van olyan is, aki az alvókáját szorongatva indult útnak. Szinte minden gyerek fél a sötétben. Hogyan találtál rá erre a mesére? Miért pont ez a könyv lett végül a diplomamunkád?

Kislány koromban én is féltem a sötétben, a gondolat egy este fordult meg a fejemben, mikor éjjel az albérleti szobámban ültem. Úgy éreztem, ez egy olyan ötlet, amit kár lenne veszni hagyni. Egy meseterapeutával vettem fel a kapcsolatot, ő több mesét is ajánlott, de számomra ez volt a legkedvesebb és legtalálóbb a témához.

A grafikák foszforeszkáló részletei klasszul teszik teljessé a témát és magát a történetet is. Hogyan, milyen technikát használtál az illusztrációkhoz? Gondolom, külön tervezést igényelt az is, mely részek „világítsanak” majd.

Ez így van, a foszforeszkáló részek külön készültek el, hiszen az volt a céljuk is, hogy egy plusz töltetet adjanak az illusztrációknak. Ezek a rétegek szitanyomással készültek el, foszfor pigment felhasználásával. A grafikákat előre megterveztem, a szitát pedig szakértők kezére bíztam. Természetesen sok segítséget kaptam az egyetemi tanáraimtól is.

Állítólag egy mesekönyvnél nem mindegy, milyen a formátuma: a statisztikák szerint a nagyobb, albumszerű köteteket mi, magyarok nem annyira szeretjük. A tervezésnél mennyire vettél figyelembe ehhez hasonló paramétereket?

A könyvesboltokat átböngészve jó pár méretet végiggondoltam, hogy egy kisgyerek kezéhez se túl nagy, se túl nehéz ne legyen. Szerintem végül a történet hosszához, illetve a kötet vastagságához is a legideálisabbat sikerült kiválasztani.

Hány példányban készült el a Mese a Napról könyv? Esetleg lecsapott már rá valamelyik kiadó? Egyáltalán tervezed kiadatni?

Nagyon szeretném kiadatni, sokan felkerestek már a könyv miatt, hogyan, mennyiért lehetne beszerezni. Sajnos, a kötet egyelőre csak öt példányban készült el, így a terjesztése még stagnál. A kiadókhoz eddig nem jutott el a híre, de mindenképp célom megismertetni velük. Örülnék, ha valaki meglátná a lehetőséget a projektben.

Idén diplomáztál az egri Eszterházy Károly Egyetem Elektronikus ábrázolás alapszakán. Hogyan tovább? Milyen munkán dolgozol jelenleg? Jövőbeni tervek?

Jelenleg egy reklámügynökségnél dolgozom, de persze a saját projektjeimről nem mondanék le soha. Terveim között szerepel még más mesék illusztrálása is, de több olyan ötletem van, főként könyvek és kiadványok, amiben tovább bontogathatom a saját szárnyaimat.

Mit szólsz az ArtHungry-hoz? Esetleg van olyan alkotó, akit eddig nem ismertél, de itt megkedvelted a munkáit?

Az ArtHungry egy remek lehetőség, hogy az ember megmutathassa, mire képes és mások munkáira is felfigyelhessen. Lelkesítő, hogy van Magyarországon is erre fókuszáló felület, ahol támogatják az alkotókat. Számomra a hazai formatervezők munkái voltak a legérdekesebbek, örülök, hogy többük alkotását megismerhettem.

Ezúton is gratulálunk, hogy a 4. ArtHungry Díjon, tervezőgrafika kategóriában TEMPORARY Designer Tattoos különdíjat kaptál! Ez azt jelenti, hamarosan a bőrünkön is hordhatjuk a szép rajzaidat? A könyvben található- vagy egyéb grafikákat várhatunk majd?

Köszönöm, rettentően örülök neki! A TEMPORARY oldalán rengeteg csodálatos alkotás szerepel, hálás vagyok, hogy egy lehetek majd közülük. Jó látni, hogy mennyire támogatják a hazai alkotók munkáját. Szeretnék mind a diplomamunkám, mind attól eltérő illusztrációkat bemutatni. Az őszi időszak főleg a munkakeresésről szólt, így most érkezett el a megfelelő idő, hogy fel tudjam venni a kapcsolatot a csapattal. Már nagyon várom.

Nemrég jelent meg és te már kézhez is kaptál egy, az első négy ArtHungry Díj döntős és díjazott alkotásait tartalmazó ArtHungry könyvet. Milyen érzés volt látni benne a munkádat?

Minden ilyen lehetőség külön boldogság, főleg, ha az ember ilyen sok remek, minőségi munka között pillanthatja meg a sajátját. Vannak olyan alkalmak, mikor elégedett örömöt érzel, hogy igen, ezt megérte végigvinni. Ez is egy ilyen.

A Mese a Napról Arthungry oldala ›

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!
A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art