Member of Group ›
Nagyi mondta
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Nagyi mondta

 

Közös miniprojektet rakott össze Szombat Éva fotóssal Katona Évi, az ëviköt és Pintér Pálma, a Verkstaden alapítója. A képsorozat mottója: „Nagyi mondta, a célja pedig, hogy elgondolkozzunk kicsit a saját időnkhöz való viszonyunkon.

“Egy sima, egy fordított, ez az élet – nem egy lineáris visszafelé fejlődés, amiben a kor/boldogság tengelyen a vonal egyre hanyatlik. Az saját időnk telik, múlik, övezi a szorongás, a nosztalgia, és a saját testünkre való újra és újra rácsodálkozás. Alig van időnk – és rengeteg időnk van. Régen minden jobb volt, mondjuk sokszor, pedig hát régen az emberek csak 40 évig éltek. Vajon minden csak most kezdődik, vagy már mindenen túl vagyunk? Változnak a korokhoz kötődő sztereotípiák: a negyvenes az új harmincas, az ötvenes az új negyvenes, a nyolcvanas pedig Magyarországtól nyugatabbra az új tinédzser. Az, hogy hány évesen mit illik vagy nem illik hordani, itthon kőbe vésett szabály, pedig miért ne lehetne színesen és vagányan öltözködni idősebben is?

Egyáltalán: szabad-e boldognak lenni ennyi idősen.

Sokaknak ismerős az érzés, hogy mintha ugyanaz történne velük életük egy szakaszában, mint ami 10-15 évvel ezelőtt már megvolt: vajon akkor voltunk, vagy most vagyunk helyen? A médiában az “idős férfit”, az “idős nőt” csak bizonyos szerepekben látjuk: pedig a vásárlási döntések jó részét a nők hozzák, legyenek akármilyen korúak. A generációk közt alig van párbeszéd: nem ülünk le egymással egy pohár bor mellé egy kockás abroszos kisvendéglőben. Nem értjük, nem tiszteljük eléggé és okoljuk egymást, lehülyézzük egymást. Pedig lenne mit mondanunk egymásnak.” – meséli a közös projektről Katona Évi, az ëviköt alapítója.

A Verkstaden és az ëviköt márkák alapítói azt szeretnék ebben közös projektben, hogy kezdjünk el másképp gondolni a saját és mások idejére. Mint a kötésre: megkötjük, lebontjuk a sorokat, újragondoljuk azt, amit nagyi alkotott.

Nem volt kérdés, hogy a fotósorozatot csakis Szombat Éva készítheti el, mert Vica munkái – például a boldogságról készült képei – nem csak vizuálisan, de gondolatilag is tökéletesen passzolnak a ëviköt x Verkstaden kollaborációhoz.

Katona Évinek a kötés nem csupán egy divatjamúlt hobbi újjáéledéséről vagy a designról szól: évek óta foglalkozik a ’80-as évek kézimunka tömegkultúrájával, a régi és az új ötvözésével, gyűjti a 40-50 éves vagy éppen a mai, kötéssel kapcsolatos tárgyakat, inspirálódik régi mintákból, fazonokból is.

„Amikor azt mondom: kötés, akkor mindenkinek beugrik egy tipikus nosztalgikus kép, anyu/nagymama kötöget a Dallast nézve a tévé előtt, gyerekkori (szúrós) pulcsik, a régi gombolyagok textúrája, illata… Szeretném megmutatni, hogy a kötés lehet nagyon más is: mai, friss, mégis olyan kézimunka, ami épít a tömegkulturális hagyományokra” – mondja Évi.

Pintér Pálma kereken tíz évvel ezelőtt, egy Svédországban eltöltött év után találta ki a mára sokak által ismert és szeretett ruhamárkát, a Verkstadent. A márka neve is innen ered, ami annyit jelent: A műhely. Ez utal állandóan kísérletező jellegére, ahol nincsenek kollekciók, nincsenek szezonok. A cél kezdetek óta a szórakoztatáson túl egyfajta nyitott, Svédországban tapasztalt világnézet átadása különböző témákon és üzeneteken keresztül.

A “Nagyi mondta” szériát a Szigethalmi Idősek Otthona fotósorozata inspirálta, ahol az ott élő idősek fiatalságnak szánt üzeneteit olvashattuk. Innen készült az első két minta, “Kevesebb munka, több élet” és “Legyetek szerelmesek! Az olyan jó” felirattal. Pálma ezt követően gyűjtést indított a márka instagramján, ahova vásárlói nagyszüleinek dumáit, beszólásait és tanácsait lehetett kommentben megírni, de bekerültek a sorozatba olyan szövegek is, amik egyszerűen csak a különböző életszakaszok közötti váltás nehézségeire és örömeire reflektálnak.

A gyűjtésből megvalósult további darabokat a Verkstaden instagramján találod.

 
 
 
 
 
 
 
 

Koncepció: Katona Éva, Pintér Pálma, Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva
Modellek: Edvy Athina, Fodor Jolán, Jakab Juli, Nagy Györgyi, Németh Franciska, Süle Kati, Tasi Vince
Smink: Belovai Nóra
Haj: Lukács Mátyás

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art