Member of Group ›
Olufsen szalonjában
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Olufsen szalonjában

 

Eddig összesen 2 újságírónak sikerült eljutnia kishazánkból a Bang & Olufsen dániai központjába: Réz András még 2007-ben míg Szépvölgyi Viktória 2 évvel később látogathatott el Struerbe, hogy közelebbről is megismerhessék a gyárat, a formatervezőket, a termékeket. A múlt héten András tapasztalatait idéztük fel, most pedig Szépvölgyi Viktória beszámolóját olvashatjátok. A cikk anno az Octogon magazin 2009/71-es lapszámában jelent meg.

2009 szeptemberében nagyvonalú gesztussal kulisszajárásra invitált néhány újságírót a Bang & Olufsen vezetősége. Személyes találkozó az Olufsen örökösökkel, látogatás a szülői házban, Quistrupban, melynek padlásáról és udvaráról gyökerezik a 84 éve prosperáló High-End márka és a hozzá kapcsolódó tradíció. Gyár részlegek, kínzókamrának becézett törésteszt szobák, hallgatózó termek, egy zongora az előtérben és bárányok az irodaház udvarán. Bepillantás az audio titokba.

1925 - Bang & Olufsen üzem a padlástéren

1925 - Bang & Olufsen üzem a padlástéren

1925-ben két álmodozó dán fiatal azt gondolta, megváltja a rádióipart. Peter Bang 25 éves volt ekkor. Mérnök diplomája után fél évet töltött Amerikában egy rádió gyárban, majd visszatért hazájába. Régi iskolatársa, a 28 éves Svend Olufsen családjának 17. századi villájában, a padlástérben foly­tatta elektronikai kísérleteit. Mikor megtud­ta, hogy Peter visszatért a távoli kontinensről, vendégül látta a vidéki birtokon és munká­hoz láttak. Az első eszközökre és a marok­nyi alkalmazott fizetésére Svend édesanyjának tyúkjaiból, egész pontosan az eladott tojásokból jutott pénz kezdetben. Svendék családi házának pincéjében és padlásán, a padláslépcső alatti beugróban és a ház udvarán működött a műhely. „Üzemi konyhát” is Svend mama biztosított, a tágas ét­kezőben.

1928-ra már állt a közelben a manufaktú­ra, ahol beindulhatott a gyártás. 1932-ben bekopogtatott Mik, a festősegéd, aki önszor­galomból elkészítette a cég első és azóta is használt logóját, melyet úgy becézett: „terhes B”. Ezt a „The Danish Hallmark of Quality” jelzővel egészítették ki. Zömében fadobo­zos készülékek, majd egy Marcel Breuer szék ihlette fekete fém rádió született. 1945 januárjában – főként Svend Olufsen ellenállási mozgalmat támogató, és náci kollaborációt megtagadó magatartására válaszul – bombatámadást intézett Németország a B&O manufaktúra ellen. A 300 fősre duz­zadt gyár összes munkása egy emberként vette ki részét az újjáépítésből. Tévékészü­lékkel és borotvával bővült az új termékskála, az 1960-as években pedig megérkeztek az első profi designerek, Jacob Jensen és brit asszisztense, David Lewis által jegyzett ter­vek is. Bang és Olufsen a háborús újjáépí­tés után kitűzték maguk elé, hogy kifejlesztik a világ legjobb hifi rendszerét. Nemzetközi­leg elismert és design értékéről is számon tartott márka lett a Bang & Olufsenből, melynek legutóbbi sikerei az ázsiai és eurázsiai, valamint a kelet-európai piacokon jelentkeznek. Újabb divíziójuk az autóiparra koncent­rál, Audik és Aston Martinok kaphatók B&O audio rendszerrel.

Jan Sondergaard által megálmodott B&O központ - jelenkori "farm"

Jan Sondergaard által megálmodott B&O központ - jelenkori "farm"

Ma több gyáregységben folyik a munka, ahol a csiszolást végző dán alkalmazott is kiváló angolsággal, barátságosan köszönt. Váratlan technológiával, bizonyos esetek­ben gyémántot is használnak egy-egy forma kialakításához. A B&O birodalom legújabb traktusát, a Farmot – mely elnevezésében a környékbeli rurális táj jellemző épületei­re utal – egy dán építész, Jan Sondergaard jegyzi. Irodaház funkciója csak finoman körvonalazódik, az óriás üvegfelületek, a csendesen meghúzódó nyersbeton falak és a ház körül legelésző birkák, az örök széltől hullámzó füvek küvéje idealisztikus munkakörnyezetet biztosit. Egyszerű eleganciájával olyan, mint a márka épületbe komponált megidézése.

Bár Svend Olufsen 1949-ben, Peter Bang 1957-ben elhunyt, az Olufsen örökösök és a gyár vezetői sajátjukként gondozzák to­vább a gyárat, és bár a mai marketing tech­nikák és design kvalitás azt sugallnák, nem több a vállalkozás multinacionális cégek szokásos nyerészkedésénél, ennél sokkal személyesebb alapokon, az eredeti elveket szem előtt tartva működtetik. Őszinte örömmel invitál a régi otthonba az Olufsen unokaöcs, aki büszkén mutatja körbe a szalont, melynek egyik sarkában ő, a másikban Svend Olufsen jött a világra, majd a következő társalgó szobát, ahol Peter és Svend karácsonykor összeállították az ajándék kisvasutat. Art decótól a biedermeieren át megannyi bútor és történet a falak között. Dán családi történet, mely tovább íródik, évszázados bútorok, melyek­kel kiválóan megférnek az újabb, fényes alumínium B&O darabok is. Mindezt látva érthető igazán, miről is szól a neves dán márka.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art