Member of Group ›
Panaszkő
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Panaszkő

 

Még a kilencvenes években, forró augusztusi nyárban részt vettem egy személyiség fejlesztő tréningen. Valahol a Mátrában idilli körülmények közt, távol a világ zajától, de még a civilizáció egyéb vívmányaitól is elzárva, egy valamikori lepusztult úttörő táborban, annak ottfelejtett sátraiban és kiegészítő épületeiben került megrendezésre a többnapos tréning. Spártaibb körülmények közt még sosem „nyaraltam“, de talán pont ettől vált életem egyik meghatározó élményévé, egy felülmúlhatatlan spirituális kalanddá ez a pár nap.

Panaszkő

 Egy interaktív tréningről lévén szó, annak szerves részét képezték a megosztások. Az egyes témákhoz kapcsolódóan erre volt is lehetőség bőven. Az előadások szüneteiben pedig szabadban végeztünk gyakorlatokat. Minden gyakorlat célját saját határaink megtapasztalásában és a határok átlépésében lehetne röviden megfogalmazni. A megosztásos előadások pedig az életben való eligazodáshoz nyújtanak segítséget.

Egy délután a tréner így szólt a hallgatósághoz. – Ha valakinek van valami problémája az életben, most lehetőséget kap a megosztásra. – Lendültek a kezek a magasba, s a bánatos panaszeső lassan átitatta a termet, de a panaszok csak záporoztak tovább. – Nos, látom, hogy így feltámadásig sem végzünk – szakította félbe a probléma megosztókat a tréner – megváltoztatjuk a szisztémát.

Álljatok fel és sorakozzatok a kijáratnál! Az asszisztensektől kap mindenki egy nejlonszatyrot. Kimegy az erdőbe és választ magának egy követ. De egy nagyon szép és szimpatikus követ válasszatok, mert ez a kő egy ideig szerves része lesz az életeteknek. Ne legyen túl nagy, de kicsi se, úgy két-három kilós, ami kényelmesen belefér a zacskóba, s még könnyedén cipelhető. Ha mindenkinek megvan a köve, fél óra múlva itt találkozunk. –

Mulatságos volt látni a kis idő múltán ismét egybegyűlteket, akiket immáron a közös stigma, a karon nejlonszatyorban lógó kő kötött össze. – Nos, mint mondtam, – folytatta a tréner – ez a kő nagy szerepet fog játszani a következő két napban az életedben. Ez lesz a te panaszköved. Bármi bajod van, velünk, másokkal, az élettel, most ennek a kőnek elpanaszolhatod. Csodálkozni fogsz, milyen odaadóan fog majd ez a kő figyelni rád, senki a világegyetemben nem mutat nagyobb érdeklődést a problémád iránt, mint ez a kő. Ez a kő nem csak meghallgatja, magába is szívja a problémáidat. A követ letenni tilos. Két napon át a sátron kívül senkit sem akarok a köve nélkül látni, viszi magával még a vécébe és a zuhanyzóba is. –

Negyvennyolc óra múltán – mi is két nap egy élethez képest? – úgy tűnt, a kő tényleg hatni kezd, mert lassan a kövön kívül már senkinek sem volt egyéb problémája. – Ez a kő azért lett olyan elviselhetetlenül nehéz – kezdte a tréner, miután a megbeszélt időpontban ismét egybe gyűltünk – mert a sok súlyos magára vett problémád terheli. Most a következő a feladat. Kimész az erdőbe, fogod a kövedet, s jó messzire eldobod. Aztán visszajössz és jöhet a megosztás.

Mire a tréning résztvevői széles mosollyal az arcukon visszaszállingóztak a terembe, már jószerével kapizsgálták, hogy miről is szólt ez az egész. Ezt tükrözték a megosztások is. Nővérem egyik kedvenc mondása szerint, egy egészséges embernek ezer kívánsága van, egy betegnek csak egy. Ezer látszólag súlyos problémádat képes relativálni egy cipelt kő, s a legtöbbtől ugyan olyan elegánsan meg is szabadulhatsz. Leteszed. Vagy, ha nem megy, hát megváltoztatod róla a véleményed.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art