Member of Group ›
A Titanic túlélői, avagy valóságshow
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A Titanic túlélői, avagy valóságshow

 

Még a kilencvenes években, forró augusztusi nyárban részt vettem egy személyiség fejlesztő tréningen. Valahol a Mátrában idilli körülmények közt, távol a világ zajától, de még a civilizáció egyéb vívmányaitól is elzárva, egy valamikori lepusztult úttörő táborban, annak ottfelejtett sátraiban és kiegészítő épületeiben került megrendezésre a többnapos tréning. Spártaibb körülmények közt még sosem „nyaraltam“, de talán pont ettől vált életem egyik meghatározó élményévé, egy felülmúlhatatlan spirituális kalanddá ez a pár nap.

Úgy jó ötvenen lehettünk, a tréner csapatot nem számítva, s már az első megosztások során feltűnt nekem Timi és Imi, a szerelmes pár. Szépek voltak mindketten, még meglehetősen zsenge éveiket taposták. A fiú – a megosztások alapján – több sikertelen kapcsolatot tudott maga mögött, a lánynak pedig már babája is volt. Ha egyikük szót kapott, teljesen mindegy miről is folyt a megosztás, első, második, de legkésőbb harmadik mondatánál már a saját érzéseivel volt elfoglalva és a magasztos szerelem régióiban röpdösött. Nyílt színen vallottak szerelmet egymásnak, elkápráztatva ezzel a valóságsó nézőit.

Ha a holdról volt szó, hát a hold tudatosította Imiben, mennyire szereti Timit, ha a napról, a nap ébresztette rá Timit arra, hogy Imi iránt táplált szerelme milyen múlhatatlan. Én borzadozva fordultam el valóságsójuk ilyetén rózsaszín nyálas megnyilvánulásaitól, de a csoport érzelmek sivatagjában rekedt résztvevői féltő gonddal óvták a szerelmeseket, akár a meddő nő, egy erdőben talált csecsemőt.

Egyik este, mikor már a negyvenfokos hőség megszelídült, az előadó teremben tartottunk egy érdekes gyakorlatot. Azt játszottuk, mi vagyunk a Titanic utasai, a hajó süllyed és a mentőcsónakban csak hat hely van. De a valóságos helyzettel szemben, ahol a tumultusban verekedéssel és lövöldözéssel igyekezett magának mindenki egy helyet megkaparintani, nálunk roppant demokratikusan és fegyelmezetten dőlt el a mentőcsónak helyeinek sorsa. Kisorsoltuk őket.

Az asszisztensek mindenkinek a kezébe nyomtak hat gyufaszálat. Aztán mind az ötven ember egymás után kapott egy lehetőséget arra, hogy elmondja miért fontos az ő túlélése. Mondhatott mindent, ami csak eszébe jutott és egy percbe belefért. Mondhatta, hogy ő a világ legfontosabb embere, hogy ő fogja felfedezni a rákellenes szérumot, hogy rajta múlik a világ sorsa és így tovább. Jó volt hallgatni a spontán rögtönzéseket, mert a részvevők egymást túllicitálták ötletességben és meggyőző erőben. Timi és Imi itt is jeleskedett. Egymás szemébe nézve közölték, hogy nekik nem is kell hely a mentőcsónakban, mert a másik nélkül úgysem lennének képesek egy percet is élni.

Miután mindenki megtartotta védőbeszédét, a résztvevők ugyan abban a sorrendben mentek körbe, hogy saját értékítéletük alapján kiosszák a megváltást jelentő gyufaszálakat. Mindenkinek a szemébe nézve kellett közölni az ítéletet. – Laci, te meg fogsz halni. – Vagy – Ági, te élni fogsz – s átadni egy gyufaszálat. Mire körbe értünk, már csak azt kellett megállapítani, ki az a hat, aki a legtöbb gyufaszálat kapta, ki tudhatja magának az áhított helyek egyikét a kör közepén kettes sorrendben felállított székeken.

A végeredmény mindenki számára döbbenetes eredményt hozott. Einsteint elnyelték a habok, Ronald Reagant, Gorbacsovot szerény uzsonnaként nassolták el a cápák, a pápa mindhiába rimánkodott nyomorúságos életéért, s a többi sok-sok fontos ember is mind odaveszett. Szájtátva bámultuk a túlélőket, noha a eredmény a mi választásunkat tükrözte.

De most a tréner is meglepődött. Pedig ő a sokéves tapasztalatok alapján már a sorsolás előtt tudni vélte, hogy kik lesznek a túlélők. Mint később megtudtuk, függetlenül attól, hogy ki választ, milyen a csoport összetétele, száma, – az élet törvényét és nem a civilizáció értékrendjét követve – mindig és csakis a hat legfiatalabb, de már nemzőképes lány ül a csónakban. Bár ez számunkra egyáltalán nem volt tudatos, ösztönös választásunkkal mi is így döntöttünk, még ha utána csodálkoztunk is az eredményen. De, mint mondtam, ez esetben a tréner is meglepődött, mert most kivételesen a sok fiatal lány közt ott kuporgott egy kakukktojás – Imi. A szerelem szentségének tisztelete, s a személyes elfogultság megakadályozta a szavazókat, hogy elválasszák őket egymástól.

Mind később megtudtam, Timi és Imi szerelme nem sokkal a „szerencsés megmenekülés“ után zátonyra futott. Alig két hónappal élte túl a Titanic tragédiáját. Ha még oly logikus is a hat fiatal lány esete, engem mégis meglepett. De az, hogy Timi és Imi szerelme nem állta ki az idő próbáját, egyáltalán nem lepett meg. Az igazi szerelem szemben az ő teátrális, valóságsó lámúrjukkal, halk és megfoghatatlan. Lehet, ők sem tudták ezt, megtévesztve mindazokat, akik a szent szerelem nevében udvariasan előreengedték őket az élet mentőcsónakjában.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art