Member of Group ›
Porridge Radio interjú
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Porridge Radio interjú

A brighton-i Porridge Radio nagy utat járt be 2015 és az otthon rögzített experimentális lo-fi számok óta: második albumukat a brit könnyűzenei Mercury-díjra jelölték, miközben a Pitchfork és az NME által is felkapottá váltak.

Jelenleg igazi keserű indie rock melódiákkal turnézzák körbe Európát és az Egyesült Államokat, a Reflektor Fesztivál alkalmából pedig mi is leültünk egy interjúra a banda énekes-szólógitárosával, Dana Margolin-nal.

A Porridge Radio a saját szólóprojektedként indult és fokozatosan bandává alakult. Hogyan kellene elképzelnünk azt az utat, amely során egy önálló lo-fi zenei kezdeményezés teljes értékű indie rock szenzációvá nőtte ki magát?

Szerintem idővel csak simán jobbak lettünk és végre tudtunk stúdióban dolgozni. Megtanultunk zenélni. Elente gyengébbek voltak a számaink, aztán fokozatosan jobbak lettek. Felfedeztük önmagunkat és több eszköz is állt a rendelkezésünkre, amivel zeneileg eléggé megnőttek a lehetőségeink.

Szóval nem mondanád, hogy konkrétabb hatások, zenei inspirációk játszottak szerepet a stílusotok változásában?

Nyilvánvalóan ezek is mindig közrejátszanak. Imádom a lo-fi zenét, rengeteg mindent hallgatok innen-onnan kisebb előadóktól is. Sokáig a “csináld magad” zenei szcénában mozogtunk. Na és persze szeretem a popzenét, meg a jó produceri munkát.

2020-ban jött ki az Every Bad című második lemezetek, ami tényleg meghozta a sikert számotokra. Elég egyedi élmény lehetett egy ilyen jelentős új anyagot a járvány kellős közepén publikálni. Milyen hatással volt rátok ez a helyzet, egy éppen erősen felfelé törekvő bandaként? Úgy tűnik, mintha az írás egy kivételesen jó formája lett volna az elszakadásnak a kellemetlen valóságtól.

Igazából mindig is az volt, ezért is szeretek írni. Csak kiadtunk egy albumot a karanténban, nem volt könnyű, de megoldottuk. Bennem volt a vágy arra, hogy új zenét csináljak, és örülök, hogy ez még ilyen körülmények között is sikerült. Részt vettem néhány kollaborációban és pár feldolgozást is készítettem abban az időben. Próbáltuk nagyon lefoglalni magunkat, így összeraktunk egy csomó számot.

A Porridge Radio-nak a vizuális világa mellett sem lehet szó nélkül elmenni, az egyik személyes kedvencem például a Back To The Radio klipje és díszlete. Mi a ti szerepetek a vizuális koncepciók kialakításában és hogyan találjátok meg azokat a művészeket, akik tényleg meg tudják valósítani az elképzeléseiteket?

A videót a testvérem (Ella Margolin – a szerk.) készítette. Én csinálom az összes albumborítónkat, Ella pedig nagyszerű művész és rendező. Mindig jelentős szerepet játszik ezeknek a dolgoknak a kialakításában. Általában átküldöm neki a dalokat és a borítókat, majd ő ebből alkot valami csodálatosat.

Az utóbbi időben olyan jelentős magazinok kedvencévé váltatok, mint például a Pitchfork vagy az NME. Szoktad olvasni a cikkeiket?

Mindig megnézem, hogy mit mondanak az emberek, mert érdekel, de sohasem látok bele túl sokat. Annyira szubjektív, mindenkinek megvan a maga véleménye. Lenyűgöző látni, hogy az emberek szeretik a dalainkat, tényleg. Sokat jelent ezeknek a magazinoknak a támogatása, ugyanakkor néha jó olyan emberekkel is találkozni, akik csak úgy a zenénket akarják hallgatni.

A dalszövegeitek gyakran már egy intim vallomás hangvételét is megütik, amelynek a személyessége a stílusotok egyik alappillérévé vált. Nem okoz néha gátlásokat az, hogy mindig ennyire nyitott és őszinte vagy a közönségeddel?

De, persze. Ettől az egésztől az emberek néha azt gondolják, hogy jobban ismernek, mint valójában. Viszont ennek a szakmának ez a természete. Néha egy kicsit nehéz, de ez akkor is része annak, amit a legjobban szeretek csinálni.

Eléggé be vagytok táblázva a következő néhány hónapra, nagyjából 70 koncertetek lesz még idén. Mit vártok ebből a legjobban?

Télen körbe turnézzuk Európát, masszív 2 hónapon keresztül. Elég király ennyi helyre eljutni, kicsit mondjuk hideg lesz. De minden elég jó most, Londonban lesz az eddigi legnagyobb koncertünk, az O2 Shepherd’s Bush Empire-ben.

Porridge

 

Radio started out as a solo project of yours and it gradually evolved into a band. How should we picture your musical journey from a lo-fi solo project into a full-blown indie rock sensation? 

I think just over time we got better and were able to go into studios and record. We got better at instruments as well. We went from having worse stuff to having better stuff. We got to grow into ourselves, we had more things available to us, which gave some room for exploration.

So you wouldn’t say any particular influence played a part in this “metamorphosis”?

It always does. I love a lot of lo-fi music, I love a lot of stuff from everywhere, we were in the DIY scene for a long time. And of course, I love pop and great production.

You’ve received a lot of recognition after your second album, Every Bad was released in 2020. Getting major new material out there in the middle of a global pandemic must’ve been a unique experience. How did the situation affect your day to day life as a band that was just blowing up at the time? Seems like writing and releasing new material was a good form of escapism.

I mean it always is, that’s also why I write. It was just like, we released an album in lockdown. It was hard but we got it out. I really wanted to make new music and I’m glad we got to make it. I also did a few collaborations and covers. Over lockdown we were just busy and made lots of songs.

The band also has quite a distinguished visual world. My personal favorite bit is the music video and the set design for Back to the Radio. What is your role in coming up with visual concepts and how do you find the best artists to materialize your vision?

Thank you, the video’s by my sister, Ella. I make all the album artwork and my sister’s a really great artist and director. She is a big part of it. I remember just sending her songs and artwork as I was making it and then, she had this amazing idea for the video.

You kind of became the new sweetheart of influential music publications like Pitchfork and NME and just overall appreciated by music journalists. Do you ever follow the reviews of new releases and if so, how does it make you feel?

I always look and see what people are saying because I’m interested but I don’t read too much into it. It’s so subjective and everyone’s just got an opinion. It’s amazing that people love it, it’s really great. It means a lot to have the support of publications but also it’s more about meeting people who wanna listen to our music.

Your lyrics often feel like a collection of intimate confessions, which makes it really stand out in the current music scene in my opinion. Isn’t it difficult sometimes to be so sincere and open in front of a wide audience, even though it really is the essence of your music?

Yeah, of course. It makes people think that they know me better than they do. But that’s just the nature of it. It’s difficult sometimes. It’s also a part of what I decided to do, you know.

It seems like you’ll be quite busy for the next few months, about 70 gigs left to do this year. Do you have any specific event or place you’re really looking forward to?  

In the winter we’ll be traveling all around Europe for two months. And that’s cool, just to be going places. I’m a little bit nervous about how cold it’s gonna be. We’re good tho, we got our biggest ever London show, it should be at O2 Shepherd’s Bush Empire.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art