Member of Group ›
Idézetek a Konyhából
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Idézetek a Konyhából

Rendhagyó videót készített Mire vársz? című dalához a Konyha zenekar: első látásra szövegvideónak tűnhet, Balázs Soma képsorain azonban nem a dalszöveg, hanem idézetek jelennek meg: hol komoly, hol vidám asszociációk azzal kapcsolatban, miért halogatjuk életünk nagy döntéseit, sokszor saját vágyainkkal, igényeinkkel szembe menve.

Vannak dalaink, amik minket is meglepnek: úgy születnek meg, mintha a tudatunk érintése nélkül bújnának elő. Egy biztos: mélyről jönnek és mélyre mennek” – írta a zenekar néhány hete a Mire vársz? megjelenése előtt.

És valóban: a szám modern hangzás-köntösébe bújva személyes, belső utazáson vehetünk részt, amely során feltesszük magunknak a legfontosabb kérdést, amelyet sokszor mégis elkerülünk: mire várunk?

Fotó: sinco

Bár a dal régóta megvolt – a csapat több mint egy éve csiszolgatja soron következő, ötödik lemezének anyagát -, néhány hónapra mégis fiókba került. Szepesi Mátyás, a csapat frontembere így mesélt: Tavasszal kész volt már a Mire vársz?, de az akkori, még szokatlan korlátozások miatt azt gondoltam, hogy a “Kinyújtott kézzel öleld magadhoz ezt a világot, amíg így szeret” sornak nincs itt az ideje. Most, a második korlátozás alatt már tudom, hogy a világ szeretete nem változott, ő most is szeretne minket, csak nem szabad találkoznunk – viszont a bezártságban minden kapaszkodó számít, úgyhogy végre megjelentettük. Lehet, hogy pont ez segít majd valakinek, hogy meghozzon egy fontos döntést.

A szám producere Toldi Miklós volt, a csapat állandó alkotótársa (lásd még: Százszor visszajátszott, Mindig idebent). A klipben a zenekaron kívül feltűnik Pethes Vivien, Bársonyosi Dávid, néhány sirály és Budapest óriáskereke, de legalább ilyen fontos szereplők a már említett idézetek, Miles Davis jazz trombitástól Esterházy Péteren át Arisztotelészig bezárólag a legkülönbözőbb forrásokból. Szepesi elmondta:

Nekem sokszor a jó mondatok jelentik a kapaszkodót, illetve a mozgatórugókat az életben és az írásban. Az aktuális laptopomon és telefonomban – régebben: jegyzetfüzetemben stb. – mindig volt egy-egy gyűjtemény jöttömben-mentemben összeszedett idézetekből.

A videóról így nyilatkozott:

A klip története sok évvel ezelőtt, Esterházy Marcell Jelentés című (Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral közösen jegyzett) kiállításának megnyitóján indult. Marcell ott bemutatott, szövegalapú alkotásai nagyon nagy hatással voltak rám: volt köztük három olyan, valóságos vagy látszólagos ellentmondásra épülő mondat vagy idézet, amelyek nem hagytak nyugodni éveken át:

„A következő mondat igaz. Az előző hamis.”

„Csak arról érdemes beszélni, ami lehetetlen.”

„A történelem legfényesebb lapjai örökítik meg a legmattabb képeket.”

Nagyon inspiráltak, szerettem volna kezdeni velük valamit, de éreztem, hogy a saját “játszóteremen” erre nem lesz módom, ezek a gondolatok nem fognak beférni a dalszövegeim keretei közé. Viszont amikor nemrég azt latolgattam, milyen klipet készítsünk erre a számra, pont azon gondolkodtam, hogy a halogatás az egyik legellentmondásosabb cselekedetünk abban az értelemben, hogy sokszor sokkal rosszabbat teszünk vele magunknak, mintha nem csinálnánk, és ekkor ösztönösen beugrottak ezek a paradoxonok. Megkerestem a neten a kiállítás anyagát, és ezek a mondatok kinyitottak bennem valami ajtót, beindult egy gondolatlavina, olyan másfél óra alatt megtaláltam a többi idézetet is. Ezeket fűzte fel a dal ívére Balázs Soma, aki tűpontosan és végtelen türelemmel rajzolta, vágta és komponálta össze a szövegeket Szombath Máté a kliphez forgatott képeivel-jeleneteivel. Ha valaki nem ismeri még a dalt, lehet, hogy elsőre kicsit sok lesz az információ, de többedik megtekintésre érthetővé válnak a rétegek.

Nézzétek meg a Konyha legújabb videóját a Mire vársz? című dal mellé!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art