Member of Group ›
Snowboardozni jó!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Snowboardozni jó!

 

Magánzó és Blogger42

A hintó téli megfelelője a szán. A gördeszkáé pedig a snowboard, magyarul hódeszka, bár egy deszkáról általában nem erre a karcsú, rugalmas hi-tech szerkezetre asszociál az ember. De ha már beszéltünk többször a gördeszkáról, említsük meg kerék nélküli testvérét is ebben a fejezetben! Kereke ugyan nincs, se kettő, se négy, a mi „Take a ride“ kategóriánkba mégis belepasszol. Hógazdag telünk is aktualitást ad a témának, s népszerűsítéséhez már csak azért is szeretnénk hozzájárulni, mert az ebéli örömteli elfoglaltságok megszépítik a telet. A téli sportok arzenáljába úgy jó húsz évvel ezelőtt fészkelte be magát a hódeszka és azóta egyre csak hódít. Kezdetben – bár mindenki irigykedve nézte az ugrabugráló srácokat, akik először kötötték lábukra az akkoriban még meglehetősen primitívnek számító szerkezeteket – senki sem szerette, ahogy rémisztgetik a pályán síelőket, s halálra idegesítik a felvonók segédszemélyzetét, mert a felvonókat nem a snowboardra optimalizálták. Aztán már nem csodálkozott senki és lassan az a benyomásom támad, hogy a síelőket és a snowboardosokat a generációk választják el egymástól.

Art Of Flight by Red Bull

Art Of Flight by Red Bull

A snowboard első ránézésre éppoly képtelenségnek tűnik, mint a gördeszka. Vannak dolgok, amiket nagyon nehéz elméletekkel igazolni, mégis működnek. Ilyen pl. a szörfölés, az egykerekű biciklizés, de ide sorolhatnánk akár a sima biciklizést is, mert – bár ma már megszoktuk és nem törjük a fejünket rajta – elődeink a századfordulón igen csak töprengtek csodálkozó szemekkel, hogy vajon mitől nem borul fel ez a drótkecske. A snowboardozás is egy hasonló, első pillanatban lehetetlennek tűnő mutatvány.

Art Of Flight by Red Bull

Art Of Flight by Red Bull

Érzi is ezt minden kezdő, mikor is mindkét lába mereven a boardra bilincselve, először indul el a meredek lejtőn. Nagyobb mártírnak gondolja magát, mint ama Szent Gellért, akit szöges hordóba zárva gurítottak le a pogányok a róla elnevezett hegyről. Buzgón bólogat persze az oktató által szajkózott teóriára, de semmit sem ért belőle, mert elemi szinten túlélésével van elfoglalva. Mikor aztán már kékre-zöldre zúzta magát a sok eséstől, s le van már a szar is szarva, lassan pislákolni kezdenek az első fények.

Art Of Flight by Red Bull

Art Of Flight by Red Bull

Kezd rájönni, hogy bár az elmélet is nagyon fontos, az csak abban segít, hogy az ember saját maga kezdjen ráérezni a bord kinetikájára. Mert megtanulni igazán csak ráérzéssel lehet. Nehéz a boardozás mögé használható elméletet tenni. Egy testhelyzet, első-hátsó láb terhelés, és egy harmonikus, kígyózó mozdulatsor kombinációja vezet végül eredményre. Aki nem adja fel idő előtt, az meg is tanul. S ha megtanul, nagy öröme lesz benne. Ellentétben a síeléssel, a snowboard nem kényeztet el bennünket gyors sikerélménnyel, de míg síelni évek alatt sem tanul meg rendesen az ember, hódeszkázni akár egy nap alatt is, mert mozgáskarakterisztikája a snowboardozás sajátossága folytán szinte azonnal kialakul.

Art Of Flight by Red Bull

Art Of Flight by Red Bull

Aki nem ilyen gyorsan sajátította, vagy sajátítja el a hódeszka tudományát, ne csüggedjen, nem ez számít. Kit érdekel pár év vezetés után, hogy hányszor buktál meg a vezetői vizsgán! Lényeg, hogy tudsz, s már nem csak gyönyörködsz abban a mozgásban, amibe első látásra beleszerettél, hanem immáron te vagy ez a mozgás és te lebegsz a gyönyörűségtől. Mert snowboardozni nagyon jó! És túl azon, hogy jó, ez az új keletű élvezkedés is ráébreszt bennünket arra, hogy az ember, ez a lecsúszott angyal, vagy felkapaszkodott majom – ki-ki válasszon világnézete szerint – mi mindenre képes.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art