Member of Group ›
Szalai Bálint
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Szalai Bálint

Szalai Bálint a munkafolyamat minden részében talál valami kedvére valót – szereti végigvinni a tervezést a kezdetektől a megvalósulásig.

Mindig nagyon élvezi, ha a stúdión kívül végre műhelyben is dolgozhat. Leginkább korábbi élményeiből és utazásaiból inspirálódik. Jelenleg saját stúdióján és termékein dolgozik Király Adriennel. A vajdasági Ada kisipari hagyományait és közösségét is erősítő itthon. nevű projektje megnyerte a 6. ArtHungry Díj formatervezési díj kategóriáját, és egyben a fődíjat is elvitte.

Kezdetek

„Középiskolásként kezdtem el érdeklődni az alkalmazott művészetek iránt, ahol amúgy keramikusnak tanultam. Aztán a formatervező alap-, illetve mesterképzést már a MOME-n végeztem. Az egyetemi évek alatt igyekeztem minél több külföldi élet- és szakmai tapasztalatot is szerezni, így az elmúlt öt évben tanultam és dolgoztam Londontól Amszterdamon át Kiotóig mindenfelé. Ezek mind-mind nagy hatással voltak rám. Most pedig Király Adriennel a saját stúdiónk és termékeink megvalósításán dolgozunk.”

Alkotás

„A munkafolyamat minden részében találok valami kedvemre valót, élvezem végigvinni a tervezést a kezdetektől a megvalósulásig. Az alkotás nyitottabb szakaszaiban szeretek másokkal, vagy mások mellett dolgozni, ahol új ingerek érhetnek. Ha viszont a gondolataimat rendezem, akkor jobban esik egyedül elmélyülni. Ilyenkor az sem zavar, ha éjszakába nyúlóan dolgozom.” 

Motiváció

„Szeretem, vagy legalábbis szeretném azt érezni, hogy hatással vagyok a környezetemre. Régebben ezt nagyobb léptékben képzeltem el, most viszont minél lokálisabban igyekszem ezt megközelíteni. Egyébként a kihívások is motiválnak, ezzel összhangban a határidők különösen. És természetesen mindig ösztönző, ha látom, hogy szeretik, elismerik azt, amit csinálok.”

Kollaboráció

„Ami hirtelen eszembe jut, és szívesen gondolok vissza rá, az a tavalyi Herrmann Markussal közösen megvalósított munkánk. Lenyomatok címmel a Japában töltött hat hónapunkat dolgoztuk fel egy élménybeszámoló kiállítás formájában. Ezenkívül a grafikával kapcsolatos kéréseimmel rendszerint Mrkobrad Markohoz fordulok – neki köszönhetjük az itthon. logóját is.

Az egyik legaktuálisabb és legfontosabb kollaboráció pedig, hogy Adrival stúdiót alapítunk. Az itthon. kollekció tárgyain már nyár óta közösen dolgozunk, de tulajdonképpen egy asztalnál diplomáztunk és már a folyamat közben is hatottunk egymásra. És persze az egész itthon. a vajdasági kézművesekkel és kisiparosokkal való együttműködésről szól – nagyon hálás és szerethető ez a téma. A jövőben szeretnénk további műhelyeket is bevonni, továbbá egyre többet gondolunk más tervezőkkel vagy elméleti szakemberekkel való közös munkára is.”

Technikák, eszközök

„Hajlamos vagyok inkább digitális eszközökhöz nyúlni, de a kézi rajz és a kézzel fogható makettek, illetve modellek is nagyon fontos részei a tervezési folyamatnak. Ha pedig időnként van lehetőségem műhelyben is dolgozni, azt mindig nagyon élvezem.”

Inspiráció

„Sokat merítek a korábbi élményeimből és utazásaimból.”

Siker

„Mivel az elmúlt időszakot – beleértve a diploma félévet is – eléggé elszigetelve töltöttem, különösen felértékelődtek bennem az olyan szakmai elismerések, mint amilyen a Határtalan Design Díj vagy az ArtHungry fődíja. Büszkeséggel tölt el, hogy a projekt ilyen visszajelzéseket kap – ezek által úgy érzem, van értelme folytatni. Ugyanakkor azt is nagyon hasonlóan élem meg, ha például a faesztergályossal való konzultáció után úgy jövök el a műhelyéből, hogy azt látom, ő is szívesen foglalkozik a tárgyakkal.”

Alkotás és zene

„Nagyon szeretek koncertfelvételeket, interjúkat, beszélgetéseket hallgatni, de ezek sokszor elterelik a figyelmem a munkáról. Általában ezért valami monotonabb, hangszeres zenét választok. A legfókuszáltabb munkákhoz viszont kifejezetten csöndre vágyom.”

Szakma

„Úgy látom, hogy a hazai tervezők még egy viszonylag elszigetelt közösségben alkotnak. Egyelőre kevés a kreatív tervezés, pedig a kivitelezői háttér sok esetben lehetőséget adna arra, hogy ez változásnak induljon. Erre egyébként vannak már jó példák, szóval én bizakodó vagyok a jövőre nézve.”

Célok és álmok

„Nagy álmom, hogy az itthon. egy stabil, megbízható brandként működjön a jövőben, ami mögött egy erős közösség áll. Tervezünk újabb kollekciókat, és ehhez további kézműveseket, kisiparosokat szeretnénk majd bevonni a térségből. Hosszú távú célunk pedig, hogy mindezeken keresztül olyan projekteken dolgozzunk, amiket igazán szeretünk.”

Heti kérdések

Mit szólsz az ArtHungry fődíjához?

Nagyon örülök neki! Elég hosszú ideje dolgozunk már a projekten, a legtöbbet ketten, a négy fal között és csak ritkán kapunk rá külső visszajelzést. Ebben az időszakban kifejezetten fontosnak éltem élem meg, hogy más is lát benne fantáziát. 

Hogyan született meg a díjazott itthon. projekt? Mi a története?

Az itthon. a diplomamunkám volt, amibe tulajdonképpen azzal a céllal vágtam bele, hogy valahogy hasznára legyek a szülőhelyem közösségének. Tárgytervezőként végül a vidék kézműves és kisiparos hagyományaira építettem fel a koncepciómat. Környékbeli mestereket, műhelyeket kerestem fel az együttműködés és egy közös kollekció reményében, amellyel ők is szélesíthetik a lehetőségeiket. Jelenleg három műhellyel: egy faesztergályossal, egy kosárfonóval és egy kerámia manufakturával dolgozunk közösen a tárgyakon.

Az itthon. a helyben rejlő értékek felfedezéséről, a hagyományos technikák fenntartásáról és újraértelmezéséről, illetve a tervezők és a mesteremberek együttműködéséről is szól, ráadásul számomra egy nagyon erős személyes vonatkozása is van a projektnek.

Mit gondolsz az ArtHungry-ról?

Nagyra értékelek minden olyan kezdeményezést, amely a hazai kreatív szakemberek érvényesülését támogatja. Szerintem ez nem csak azért fontos, mert a tervezők és az alkotók munkái láthatóvá válnak, hanem abban is segíthet, hogy a design valódi jelentése széles körben ismert lehessen. Az ArtHungry Díjátadó pedig mindig meghatározó szakmai eseménye az évnek, sajnálom, hogy idén elmaradt a személyes találkozó.

Milyen munkán dolgozol jelenleg? 

Az Eventuell Galéria nagylelkűen felajánlott nekünk egy kiállítási lehetőséget a karácsony előtti időszakra, szóval most erre készülünk – azonkívül, hogy meg lehet nézni és tapogatni a tárgyakat, most először meg is lehet majd vásárolni a kollekció első darabjait.

Az elmúlt hónapokban a legtöbb energiámat azonban az itthon. termékeinek fejlesztésére, a brand felépítésére és ennek üzleti oldalára szántam. Be kell valljam, ez egy elég monoton időszak volt, de közben meg nagyon jó megtapasztalni, hogy valami megvalósul. Azért várok már valami új, kreatív kihívást is.

Ha nem a jelenlegi munkáddal, akkor mivel szeretnél inkább foglalkozni?

Tavasszal, a diplomamunka készítésekor a kávéfőzés lett az egyik olyan pótcselekvés, amiért szívesen felálltam az asztalomtól. Eléggé beleástam magam a témába és bár el tudom képzelni magam egy kávézóban, azért persze elsősorban csak karantén-hobbiként gondolok a kávékészítésre.

Mester, akire felnézel?

Szeretem ezt a szót, mármint a mestert, de a formatervezésen belül nehezen tudom értelmezni. Számomra ez egy „horizontálisabb” szakma, ahol nagyon széles spektrumon kell magabiztosan mozogni, és ez mintha ellentmondana a mester fogalmához társított elmélyülésnek. Persze vannak olyan tervezők, akik nagyon mélyre ásnak egy-egy témában, de én inkább a teljességre, kiegyensúlyozottságra törekszem a szakmán belül is.

Mindenesetre vannak olyanok, például Jasper Morrison, Naoto Fukasawa vagy Kenya Hara akiknek a tervezőmunkáikon túl a szakmáról megfogalmazott gondolataik is nagyban hatottak rám.

Kedvenc hely, ahol lazíthatsz?

Budakeszierdő és környéke, bár még én is csak most kezdtem el felfedezni.

CV

TAPASZTALAT

2017-től – Megbízásos munkák
2018 – Gyakornok, Marcel Wanders, Amszterdam
2018 – Gyakornok, Design Researcher Cellux, Budapest
2016 – Gyakornok, Felix de Pass, London
2016 – Gyakornok, Sara Mellone, London

TANULMÁNYOK

2020 – Service Design Expert tanfolyam, MOME Open
2017-2020 – Formatervező Művész MA, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2019 – Kutató Diák, Kyoto Institute of Technology, Design Lab
2013-2016 – Formatervezés BA, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2015 – Külföldi résztanulmány, Kingston University London
2008-2013 – Kerámia szak, Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola

DÍJAK

2020 – ArtHungry, kategória első helyezés és fődíj
2020 – Határtalan Design Díj
2015 – BraunPrize 2015, Shortlisted Project
2015 – Bronze A’ Design Award

Szalai Bálint: Web | Instagram | ArtHungry

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra! A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art