Member of Group ›
Szintiritkaság a Dunán
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Szintiritkaság a Dunán

A IALAZ alapítója, Zalai Richárd a koronavírus-járvány alatt indította el szólóprojektjét befelé fordulós, chill, downtempo dalaival, melyeket a szülővé válás élménye inspirált.

A hamarosan megjelenő Travel the Unknown EP dalait élő session videókon keresztül mutatja be, méghozzá a Duna közepén – elsőként itt a Like SailingZalai Richárd IALAZ nevű formációjával már jelentős külföldi sikereket ért el, játszott többek között Lettországban, Litvániában, Máltán, Romániában, Szlovákiában és Csehországban is. A COVID a IALAZ-nál is megakasztotta a folyamatokat, az alapító frontember végül az otthoni bezártságban saját dalok írásába kezdett, így születtek meg a Travel the Unkown szerzeményei is. A háromszámos EP-vel (amely április 9-én jelenik meg a brit Nieko kiadó gondozásában) ezúttal picit más zenei területeken kalandozik, ahogy az életben is egy teljesen új szerepben találta magát: apává vált.

A hanganyag kapcsán így mesélt:

„A bennem kavargó érzések lenyomatai ezek a dalok. Valahogy próbáltam elképzelni az előttünk álló kilenc hónapot, és ebbe a tizenöt percbe belesűríteni a fogantatástól egészen a megszületésen át az első egymásra nézést és szerelembe esést.”

Az április elején érkező EP-ről a Like Sailing képében kapunk egy kis ízelítőt. A szám érdekessége, hogy egy nagyon különleges, ARP 2600 szintetizátor is szerepel benne, amiért Richárd több ezer kilométert utazott Bulgáriába:

„Egy 70-es évekbeli félmoduláris szintetizátor újrakiadása indította el a dal megszületését. Nehéz szavakkal kifejezni, mennyire inspiráló hangszer, mennyire átütő, mással összehasonlíthatatlan hanggal rendelkezik. Magyarországra nem is jutott belőle, én is több ezer kilométert utaztam érte Bulgáriába, ahol a gyártó több tízéves helyi disztribútoraként kaptak egyetlenegy darabot. Nem is volt zökkenőmentes a hazaszállítása, mivel a szerb határon – nem uniós tagállam lévén – megnézték a csomagtartót, és vérszemet kapva, mindenféle indokokra hivatkozva kenőpénzt szerettek volna kicsikarni belőlünk. Egyórás győzködés után a feleségem megkérdezte tőlük, hogy van-e feleségük, gyerekeik, és hogy örültek volna-e, ha terhesen velük is így bánnak, stresszelik őket. Az érdekes az egészben, hogy ő úgy hivatkozott a terhességre, hogy akkor még semmi jelét nem mutatta, hogy tényleg babát vár, csak bízott benne, hogy ezzel hatni tud rájuk. Pár héttel később értesültünk róla mi is. A két szerb határőr tudta meg először a nagy hírt a családunk, a barátaink és még magunk előtt is.”

Így többek között ez a “híres” szintetizátor is látható a nemrég megjelent Like Sailing videójában, melyet a Duna közepén forgattak egy hajón, lassan elhaladva a folyón a budapesti panorámával a háttérben. A Like Sailing nyugodt tempójával ringat bele az utazásba:

A hajó, mint egy mozgó sziget, elválaszt mindentől, végig előre halad, jövőbe tekint, és közben nyugalmat áraszt. Körülötte minden folyik a maga medrében, de kiszámíthatatlanul és folyamatosan változik. Mintha karanténból szemlélnéd a világot egy üvegen keresztül. Számomra ez a párhuzam érzékelteti legjobban, milyen érzés a gyerekvállalás ebben a bizonytalan világban.

Íme tehát a Like Sailing, egyenesen a Dunáról:

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art