Member of Group ›
Tesla sportautója
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Tesla sportautója

 

Az elmúlt két hétben Magánzó és jómagam is írtunk a jelen és a jövő elektromos járműveiről (post1, post2). Ebben a cikkben azonban szándékosan (többek között) egy olyan „konnektoros” sportautóról (!) is írok, amelyet több mint két évvel ezelőtt (!) mutattak be szériaérett, megvásárolható formában. (Azóta félezer darab már gazdára talált.)

E bejegyzés alapján jól lemérhető, hogy már több mint két esztendeje is viszonylag jól állt az elektromos autók ügye. A Tesla Motors cég által jelenleg kínált három modell egyikét fogom ezúttal részletesen bemutatni Nektek. Konkrétan a cég által forgalmazott (nem csak beharangozott, nem csak koncepcionált stb.) legelső autót, a Roadstert. A Tesla e sportautón kívül még árul limuzint (Model S) és egy SUV jellegű, szárnyas ajtókkal rendelkező járművet (Model X) is. Az autók hazánkban még nem, de Ausztriában már megvásárolhatóak vagy megrendelhetőek.

Mielőtt azonban elmerülnénk a négykerekű világban, tiszteletből ne suhanjunk el szótlanul a legendás Tesla név mellett. Nem azért mert Nikola Tesla (1856-ban) a Magyar Királyságban (ma Horvátország) született, hanem az iránti megbecsülésből, hogy történetesen bolygónk egyik legnagyobb feltalálójáról van szó, aki (többek között) az elektromosság és mágnesesség területén is korszakalkotó felfedezéseket tett.

Nikola Tesla

(Valószínűleg az e nevet, nyilván marketing céloktól vezérelve, megvásárló kaliforniai központú Tesla Motors céget is inkább ez utóbbi tény motiválta.) A Wikipédia forrása alapján 146 szabadalom (112-őt persze már az USA-ban jegyzett be. Brain drain.) fűződik e zseni nevéhez. Korának további géniuszaival is volt kapcsolata. Edisonnal együtt is dolgozott, de egy pénzügyi természetű vita miatt megszakították a kapcsolatot.

Tesla erősen kritizálta Einstein relativitáselméletét, illetve korábbi asszisztensével, Marconival hosszan pereskedett is. A tét nem kisebb volt, mint a rádió feltalálásának tulajdonjoga. (Marconi 1909-ben még Nobel díjat is kapott, az akkor még neki tulajdonított találmány miatt.) Végül, sajnos már csak Tesla halála után, 1943-ban a bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását.

E főhajtás után pedig nézzük meg először a Lotus Elise alapjaira épített, középmotoros Tesla Roadsterrel kapcsolatos száraz tényeket:

Gyorsulás (0-100 km/óra): 3,9 mp. Wow!

Végsebesség: 200 km/óra

Teljesítmény: 248 LE (A Sport verzió 288 lóerős.)

Nyomaték: 370 Nm

Tömeg: 1238 kg

Hatótáv: kb. 394 km. (Nyilván nem „sportos” vezetési mód mellett.)

Ár: 100.000 USD

Tesla Roadster

Jellemző arány, hogy az autó 1200 kilójából 400 kilogrammot tesz ki a két lítium-ion aksi súlya. Azért a 248 lóerő könnyedén mozgásba lendíti ezt a tömeget is, hiszen kevesebb mint 4 másodperc alatt már százzal repeszt a masina. (Nyilván a lóerő-tömeg arányhoz képest remek gyorsulás az elektromos hajtás rögtön jelentkező nyomatékának karakterisztikájából adódik.)

Összehasonlításképpen következzék itt néhány klasszikus, benzines sportkocsi gyorsulási értéke 100 km/h-ra. (Tudom-tudom, a 0-200 km/h-ra gyorsulás is legalább olyan fontos, de az egyszerűség miatt ezektől a számoktól most nagyvonalúan tekintsünk el.)

Nyilván nem a gyorsulási érték a legfontosabb adat egy autó megítélésében, azonban ez a paraméter rávilágít a technológia fejlettségének szintjére. Fair módon a 2010-ben futó egyéb modellekkel vetem össze az adatokat.

Ferrari F430 (utódja a pompás 458-as!) – 4 mp.

Porsche 911 (alapmotorral a 997-es, előző modell) – 4,7 mp.

Lamborghini Gallardo (Murciélago kis testvére) – 4,5 mp.

Tehát nem kell rangjelzéseit önként letépve, hamut szórni a saját fejére e benzint nem igénylő sportautó tulajdonosának, ha gyorsulási versenyre hívná ki az említett ikonokat. (Ráadásul a Tesla dodzsem némasági fogadalma fel sem tűnne az F430-as 12 hengerének üvöltő, indusztriális (és varázslatos, még ha ez a jelző nem is illik e bejegyzésbe) zenéje mellett.

Két évvel ezelőtt, az akkor 150 éves Tag Heuer cég is azt gondolta, hogy hasznos számára, ha Európa 15 városában a Teslával együttműködve reklámozza óráit (Steve McQueen! Hm!) A PR turné budapesti helyszínén, az Andrássy úti Tag Heuer szalon előtt készült a következő kép.

Tesla az Andrássy úton.

TAG Heuer Tesla Roadster

http://www.youtube.com/watch?v=gPeepLm1v3k

A világ álszentségére pedig remek példa, hogy a termetes osztrák parasztgyerekből, egy „rövid” filmes kitérő után egy huszárvágással (mi?) a demokrata Kennedy családba ügyesen benősülő, majd kisvártatva egész Kaliforniát kormányzó, republikánus Schwarzi fiú ugyanazzal a vehemenciával cserélte három és fél tonnás Hummerjét kipufogó nélküli Tesla Roadsterre, mint a roppant környezettudatos MOL, kútjainak teljes arculatát környezetbarát zöld színben pompázóra. Nice!

És ahogy Pajortomi mondta még meghitgyülisedése előtt: „Adj gázt!” (Akarom mondani áramot! Hadd fogyjon az amper számlálatlanul, szakadatlanul.)

X Model

2014-ben készülnek el az első példányok. A következő videóban Elon Musk, a Tesla társalapítója és CEO-ja beszél az X Modell leleplezésekor:

Model X

Az X modell érintőképernyős műszerfala

Szárnyas fejvadász

S Model

Ár: 50.000 USD – 97.900 USD között, a felszereltségtől és az aksik kapacitásától (40, 60, 85 kWh) függően.

Egy Roadster és egy S modell.

Hatótáv: 257-483 km, szintén az aksik kapacitásától függően.

Gyorsulás: 6,5 – 4,4 hatvan mp/h-ra. (96,54 km/h)

Amerikában 2012 nyarától lehet átvenni az első példányokat. 20.000 darabot gyártanak évente, illetve 5000 darabot legyártanak már 2012-ben.

További videók a Tesla Roadsterről:

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art