Member of Group ›
Troli hangú Harley?
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Troli hangú Harley?

 

Múlt héten, a reggeli kávé mellett lapozgatva kedvenc geek lapomat a Wired magazint (pontosabban „simogatva” az iPad verzió digitális oldalait) kissé még álmosan konstatáltam, hogy Alex Davies egy elektromos hajtású motorkerékpárról értekezik.

Az ilyen jellegű bemutatók manapság már (legtöbbször) ki sem emelkednek az egyre növekvő marketing zajból, de ezúttal a Harley Davidson mutatta be LiveWire nevű, aksik hajtotta kétkerekűjét. Elektromos Harley! Ejjjjjj! A jármű (még) nem kerül forgalomba, csak tesztelik a HD társadalom hozzáállását a bátor projekthez. Az akció azonban nem pusztán kommunikációs síkon zajlik, hiszen a kiválasztottak szűk köre a 66-ost végigmotorozva, élőben teheti próbára a rendhagyó motort. (Katt a képekre a nagyobb méretért.)

A legendás márka vezetői és marketing arcai azért nem ügyetlenek. Mark-Hansd Richer, a cég marketing igazgatója a következőképpen kommentálta a projektet: „A LiveWire Projekt sokkal inkább hasonlít az első elektromos gitárra, mint egy elektromos autóra.” Ügyes mondat! Matt Levaticht (A HD elnök/COO-ja) pedig (vagy a sajtóközleményt író PR cég) azt találta mondani: „Amerikára mindig is jellemző volt, hogy folyton újraértelmezte saját magát.”

Maga a motor kinézetre inkább egy power cruiser, mint egy chopper, de a formaválasztás érthető, hiszen jobban illik az új meghajtáshoz. 74 lóerő gyorsítja a vasat 4 másodperc alatt 100-ra. Ez OK. Hatótávolsága 85 kilométer, végsebessége pedig 150 káemháperóra. Ez viszont nem OK. Hányszor fognak megállni a tesztelők a 66-os úton konnektort keresni? Gondolom ezért ejtenek útba 30 db. HD kereskedést, ahol friss meleg törülköző, (gyömbér) sör, HD marketing szpícs (+“loppon” aksi gyorstöltés) kombó után mehetnek egy új takkal (és „tele tankkal”) a végtelen szabadság egy újabb (max. 85 kilométerre elhelyezkedő) Harley állomására.

Azért érezni az óvatosságot a nagy múltú Milwaukeeban székelő (fura szó) cég első ilyen jellegű lépésében, de ezek szerint már/még ők is szükségét érezték az elektromos motorkerékpár piac finom megszondázásának. Múlt alkalommal már tettem utalást a HD társadalom klasszikus motoros értékeket kedvelő tulajdonságára. Ez a bőrgatyás közönség már a folyadékhűtés bevezetésekor is kb. annyira prüszkölt, mint a Porsche társadalom tette hasonló okból, amikor a 90-es években a legendás boxer léghűtését vízhűtésre cserélték a német mérnökök. (BTW: imádom a régi léghűtéses Porschék hangját!)

Jó kérdés, hogy a kultikus, nagy V2-es potato-potato hangzást ki tudja-e váltani a hajszárító sivító “troli sound”. Kíváncsian várom a fejleményeket és a tesztelők véleményét. Jövőre Európában is megszervezik a teszt utat, így a siheder cowboy után a vén lady is megismerheti az elektromos Harley Davidsonok új hangját. Addig pedig nyitott kérdés marad, hogy a LiveWire hasonló bűntett-e az emberiséggel szemben, mint az alkoholmentes citromos sör, vagy egy szükségszerű lépés a részvényárfolyamok jövőbeni “karbantartása” miatt. „Iránymutatásként” Alex mindenesetre a következő címet adta a Wiredben publikált cikkének: „Harley-Davidson’s First Electric Motorcycle Surprisingly Doesn’t Suck”.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art