Member of Group ›
Útmutató a forradalomhoz
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Útmutató a forradalomhoz

Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Ne tévesszen meg senkit a kiadvány brosúraszerűen igénytelen külseje. Inkább ízlelgessük az alcímet:

„Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot.”

Először az ragadott meg benne, hogy emberi hangon szólal meg. Az előszóból kiderül, hogy a szerző eredetileg basszusgitáros, a Milosevicset megbuktató Otpor! mozgalom egyik vezetője volt, egy ideig parlamenti képviselő, mostanság már „mozgalmi tanácsadó”, azaz forradalom exportőr, bár szigorúan erőszakmentes fajta.

Az első fejezet 2009-ben játszódik, amikor Belgrádba érkezik tizenöt egyiptomi, hogy mozgalmi oktatásban részesüljön. Mi is beülhetünk mögéjük a hátsó padba. Mint kiderül, minden tanulócsoportnál az az első automatikus reakció: hát ez bizony nem történhet meg az ő országukban.  A lecke lényege a következő: minden országban más-más módszer működhet, de akármelyiket is használják, az egész lakosságot kell maguk mellé állítani, és azt csak tréfás akciókkal lehet. Évekkel később ezek az egyiptomiak robbantották ki a kairói Tahrir téri mozgalmat. Ők egyébként elkövették azt a hibát, hogy túl korán fejezték be a munkát, mert tévesen azt hitték, hogy a diktátor megbuktatása a céljuk – holott a (viszonylagos?) demokrácia kellett volna, hogy cél legyen.

Fejezetről fejezetre haladunk a tanoncokkal együtt. A tudnivalók nagyon tanulságosak. Álmodj nagyot! Kezdd kicsiben! Jövőkép. Nevess, egészen a győzelemig! Egységben az erő! Az erőszak démonai, stb. Időközben egyre többet megtudunk a szerzőről, aki nagy Gyűrűk Ura rajongó, és majdnem minden fejezetben hoz párhuzamokat a gigantikus regényből. Nagy gusztussal köszörüli a nyelvét a szerbeken, és saját magán is. De elég sokat megtudunk a szerbiai erőszakmentes mozgalomról is. Nyomasztó arra gondolni, hogy milyen kevés érdeklődést váltott ki Magyarországon annak idején mindez. Még a Magyar Narancs vezércikkeit is legtöbbször átugrottam, amikor erről tudósított.

A könyv legérdekesebb történetei nem is az ismert sztorik hátterét mutatják be, hanem például a Pinochet-ellenes „cammogó taxik mozgalmát”, vagy a vézna izraeli ultraortodox biztosítási ügynök, Itzik Alrov történetét, akit felháborított a túró egyre emelkedő ára, és egy nap elhatározta, hogy ennek véget vet. De kivételes Harvey Milk története is, aki felismerte, hogy a melegjogok érvényesítéséhez a kutyaszaron át vezet az út.

Srđa Popović az a fajta mozgalmár, aki örömmel tanul a tudós könyvekből, és a tanulságokat meg is osztja velünk, pl.: hogy a komoly, erőszakmentes mozgalmaknak majdnem ötven százalékos az esélye a sikerre, az erőszakosaknak jóval kevesebb. Ráadásul még ennél is szignifikánsabb a különbség a tartós hatás tekintetében.

Ez a kiadvány nem azért jó, mert a jelenlegi magyar nagypolitikai helyzetre bármi módon is értelmezhető lenne.

Érdekes a felvillantott hús–vér emberek kontúrja is, Szrgya saját oktató társai, a tanulni érkező forradalmár jelöltek és különösen az amerikai hadsereg visszavonult ezredese, a Harvardon tanult Bob Helvey, akit Popovics saját Yoda mesterének tekint. (Mert a Csillagok háborúját is szereti, nem csak Tolkien regényét.) Az ezredes tanítómestere az egyetemen pedig Gene Sharp volt, „az erőszakmentesség Machiavellije”.

(Szrgya Popovics, Matthew Miller közreműködésével: Útmutató a forradalomhoz [Blueprint for revolution], Göncöl Kiadó, 2017, fordította Gadó György Pál, 256 oldal, 1995 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art