Member of Group ›
Workship
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Workship

Kétnapos programsorozattal mutatkozik be a hétköznapi kreativitás és a professzionális művészet találkozóhelye, a Workship.

Két éve fejlődik egy új, alkotókat és városlakókat egymáshoz közelebb hozó kezdeményezés. A Workship műhelymunkákkal, rezidenciaprogramokkal, workshopokkal vagy például szívésségbankkal nyitna új tereket művészetre fogékony emberek és művészek között. Május 12-én és 13-án koncertekkel, kerekasztallal és sok közösségi műhellyel most először mutatja meg magát a projekt – egyelőre még a tervezett saját hajója nélkül.

„Mi az a legjobb dolog, amit mi ennek a városnak adni tudnánk?”

ezt a felszabadító kérdést tette fel két évvel ezelőtt egy csapat művész, közgazdász, műkedvelő, kisiparos, kutató és családanya. Ebből született meg a Workship víziója. A Workship a hétköznapi kreativitás és a professzionális művészet találkozóhelye. Missziója, hogy az alkotás és a kortárs művészet – az önálló gondolkodás területeként – jobban beágyazódjon a társadalomba.

A Workship csapata egy független, nonprofit, művészeti kutatóközpont létrehozásán dolgozik a Dunán, ahol az alkotás teljes folyamata helyet kap, a hétköznapi kreativitástól a professzionális művészetig. Olyan világban szeretnének élni, ahol az alkotás és a művészet a szabad gondolkodás és az együttműködés terepeként valamennyi ember életében szerepet játszik.

A Workship a művészeti szcénában tevékenykedő alkotókat és a művészetre/alkotásra fogékony, de egyébként más szférában dolgozó embereket szeretné egymáshoz közelebb hozni. És mindezt – hosszú távon – egy hajón, amely akár útra is kelhet majd a Dunán.

A Workship a buborékon túli találkozások létrejöttét ösztönzi. Egy alkotófolyamaton belül kapcsolódási pontokat hoz létre művészek és más társadalmi szereplők közt. A kapcsolódási pontoknak számos formája létezik: műhelyek, művészeti kutatás, kérdőív, közös ebéd, csapatépítés, ötletelés, rezidenciaprogramok, nyilvános próba, tesztközönség, tudásmegosztás, spontán találkozások, szívesség bank, flashmob, zenei jam. A találkozások során a sztereotípiák elhalványulnak, a valóságérzékelés élesedik, a változatos közösségek kialakulása pedig erősítheti a társadalom szövetét. Még a magányos szabadúszók is közösségre lelhetnek. A Workship ezentúl nyilvánosságot teremt a már létező kezdeményezéseknek.

Május 12-én és 13-án pedig megmutatják gyakorlatban, mit gondoltak elméletben.

Május 12-én, szombaton a város több pontján lesznek workshipek és rezidenciaprogramok. Maga a workshippelés azt jelenti, hogy egy alkotó az aktuálisan őt érdeklő témához kapcsolódóan szakértőket, érintetteket hív meg egy közös tapasztalatokon alapuló eseményre. A vasárnapi majálist megelőzően három workship kerül megrendezésre:

Marikovszky Andrea, képzőművész Jövőkép workshipje (Jurányi Ház)
Koronczi Endre Disznót a gyöngyök elé című generációs performansz-kutatása (Jurányi Ház)
Szabó Veronika, Daoud Danó, Kliment János, Somló Dávid Animal City című színházi kutatása (SÍN Kulturális Központ)

A rezidenciaprogram során egy intézmény meghatározott ideig (ált. 1-3 hónap) inspiráló helyet biztosít egy művésznek az alkotásra. A Workship most egy 10 órás miniRezidencia-programot indít. Peer Krisztián költő a Népszigeten található, több mint ezer állatot számláló Állatfarmon tölt el tíz órát, míg Mohai Tamás színész egy szerepéhez fog inspirációt gyűjteni riksával.

A május 13-ai Majális szabadtéri programjait a VALYO Kikötő fogadja be. Az újabb, használaton kívüli partszakaszt hasznosító VALYO a város és a folyó kapcsolatát erősíti már évek óta, olyan rendkívüli projektekkel, mint a Valyo!Part, a Szabihíd vagy a Mobilszauna. A gyerek-, felnőtt- és kutyabarát környezet a Rákóczi-híd pesti oldalán ezen a napon déltől vár mindenkit. 13 órakor vasárnapi ebéddel kezdődnek a programok, 14 órától beindulnak a műhelyek.

Az itthon is egyre népszerűbb kézműveshullám nemcsak közösségteremtő és stresszoldó, de sokaknak jelent kaput az alkotásra:

– a Pinkpóniló közösségi varroda és ruhajavító műhellyel strandruhát varrhatunk
– a Bélaműhelyből jól ismert Rimóczi Istvánnal, a hangkeltő eszközök Michalengalójával egyedülálló hangszereket készíthetünk
– kitelepül a jól ismert közösségi biciklijavító műhely is, a Cyclonomia
– a VALYO barkácsműhelyében egyedi játékasztalokat (sakk, go, scrabble, malom) lehet faragni
– a délutáni idősávban lehetőség nyílik kitölteni a Workship önismereti kérdőívét is, a Creator Coachot, amely hasznos lehet minden tudatosulni vágyó alkotónak

18 órakor ünnepi megnyitó. Beszámolnak élményeikről a rezidensek, Peer Krisztián és Mohai Tamás, és bemutatják a három workshipet is a résztvevő alkotókkal. Ezután Kerekes Anna animálásával egyórás kerekasztal-beszélgetést tartanak a művészet és a társadalom viszonyában.

Vendégek:

Gáspár Máté kulturális menedzser és egyetemi tanár
Gáspár Judit, a Corvinus Egyetem jövőkutatója
Petrányi Barna, a ProProgressione, kulturális projekteket támogató cég ügyvezető igazgatója
Cserne Klári, az Átváltozó Egyesület alapítótagja

20 órától indulnak a koncertek, olyan együttesek és zenészek fellépésével, akik otthonosan mozognak a közös zenélésben – a zenéléshez pedig bárki csatlakozhat majd. A fellépők közt várható a már említett Bélaműhely és az afrikai dzsembéseket tömörítő Afrobreakz. A délutáni chill-out és az esti buli hangulatot pedig a kargobiciklire szerelt, lassan legendás dj-pult, a Cargoblaster szolgáltatja.

Workship: Hivatalos honlap | Facebook

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art