Member of Group ›
Zanzibár hajói
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó

Zanzibár hajói

 

Zanzibár zászlaja

Dhau, Naglawa

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál. Két szigetből áll: Unguja 1554 km2, Pemba 97 km2. A hajózás tehát lételemük. Saját eredeti csónakjaik és vitorlásaik a Mtumbwi – amely szuahéli nyelven hajót jelent – és a Naglawa valószínűleg az emberiség legősibb hajóinak képviselői. Történelmük során jelentős arab befolyás érte a szigeteket, és meghonosodott a fenti hajóknál lényegesen fejlettebb Dhau típus is, amelyből bőségesen találunk a fehér homokkal borított tengerparton.

Naglawa

Zanzibár ősi hajói a legegyszerűbb, legősibb és legkisebb vitorláshajók a parton. Általában mangófából készítik. Egy darabból készül a fő hajótest, amelyet annyira vájnak ki, hogy legyen benne ülőhely és áruszállításra alkalmas tér. Mivel egy ilyen kenu-forma nagyon billenékeny, már az őskorban mellékhajókat szerkesztettek rá, vagyis trimaránokat építettek és építenek ma is. Az oldalhajók szintén tömör fából készülnek. A hajók öt-hat méter hosszúak, kialakításuknak köszönhetően elég stabilak ahhoz, hogy vitorlával is felszereljék őket.

Naglawa

A vitorlázat általában latin. Olyan, amelyet a Dhaukon is használnak. Ezeket a kis trimaránokat partközelben és védett csatornákban használják személyszállításra, halászatra. Egy fatörzsből készülnek, egyszerű szerszámokkal, de hegyes orrot faragnak neki. Az árboc egy masszív rúd, amely a hajó közepén keresztben rögzített deszkába fúrt lyukban ül.

Az árbóc a középső deszkába fúrt lyukban ül.

A latin vitorlázat felső merevítő fája valamivel hosszabb, mint maga a hajó. A segédtestek keresztgerendái két részből állnak, kötelekkel vannak egymáshoz rögzítve. Ez a kapcsolat a vitorlabehúzó fordító csigája és kötéfogója is egyben. A hajót evezővel kormányozzák.

más szögből

Dhau, amit a helyiek Jahazinak neveznek

A legnagyobb hagyományos vitorlás, amelyet széles körben használnak Kelet-Afrika partjainál és az arab világban. Egy-egy Dhau – vagy Jahazi – akár húsz méter hosszú is lehet. Sokfelé látni őket nagy, dunna-szerű latin vitorláikkal, vagy manapság egyre sűrűbben kis motorral. A vitorlás Jahazik szerencsére ma is meghatározó látványelemei a zanzibári partoknak.

Dhau

A Jahazikat utas- és áruszállításra egyaránt használják, befogadó képessége általában száz fő, és hosszabb távolságok megtételére is képes, akár a nyílt vízen is. Például Dar, Salaam és Zanzibár útvonalon. A hajók formáján kisebb módosításokat hajtottak végre először a portugál, majd az ománi korszak idején. Ennek ellenére a modern Jahazi nagyjából megegyezik a középkor előtti Dhau vitorlások formájával.

Dhau születik

A mester alkot

Zanzibáron a kisebb, de alapvetően a fentivel azonos formájú Dhau a Mashua nevet viseli, amely tíz méter hosszú és körülbelül 25 utast képes szállítani. A Mashua-kat többnyire partmenti személyszállításra és halászatra használják, sokszor ezeket is motorral.

A legnagyobb hagyományos hajó az Indiai-óceánon az óceánjáró Dhau vitorlás. Egykor ezeket a hajókat használták fuvarozásra, Kelet-Afrikában, Ázsiában és Arábiában. Csak az utóbbi évtizedekben szorították ki őket a gyorsabb, erősebb óceánjárók. Több különböző típusú óceánjáró Dhau ismert. A 60 tonnás Sambuk Perzsiából, a 250 tonnás Dangiya hajók Indiából származnak.

Ellenfényben

Bár néhány Dhau vitorlás még járja az óceánt, a kereskedelmi útvonalakon szinte kizárólag motorral szerelt Dhaukkal találkozhatunk. Ha Zanzibáron járunk a House of Wonders kiállítótermében – na, és persze a tengerparton – csodálhatjuk meg ezeket a hajókat.

Köszönet Tibusznak a remek fotókért!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art