Member of Group ›
Nyakkendő nélkül
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Nyakkendő nélkül

 

A zárt gallért és nyakkendőt viselő öltönyös férfi képe az utóbbi évtizedekben szinonimájává vált az üzletembernek, a pénz világában biztosan mozgó brókernek, a bírósági tárgyalótermek magabizos jogászának.

Nyakkendőt viseltek a férfiak a fehér galléros munkahelyeken, a félhivatalos és hivatalos összejöveteleken, az ünnepi alkalmakkor. A formális megjelenés és az üzleti mindennapok kötelező darabja lett az egyedi csomóval megkötött, formára szabott és hajtogatott selyemdarab. A hatvanas évek szürke egyformaságának keskeny és szigorú nyakkendői után a hetvenes évektől a nyakkendő olyan darabbá vált, amit a magát komolyan vevő és másokban jó benyomást tenni kívánó férfiember mindig viselt. A nyakkendőválaszték, a visszafogott és igen elegáns egyszínű és finoman mintázott darabokon át, a széles csíkos és fantáziamintásokig, a selyemszálból kötött és kasmír nyakkendőkig terjedt. A nyakkendő ekkor önálló tárggyá vált, amit szívesen ajándékoztak a feleségek, a kollégák, sőt, még céges ajándékként is megjelent, szerencsétlen esetekben a vállalat stilizált, eltúlzott logójával.

A nyakkendőt mindnyájan nélkülözhetetlennek és elmaradhatatlannak éreztük.

A klasszikus és informált férfi szaküzletek kínálatának fontos részei voltak a különféle minőségi szintek szerint legyártott, gépi és kézi megmunkálású, egyszer szolidan visszafogott, máskor éppen üdén friss vagy hagyományokat követő mintázatú, a neves divatcégek, tervezők, és apró minőségi terméket gyártó manufaktúrák logójával ellátott selyem nyakdíszek. Hermés legendás figuratív mintái és színvilága, Giorgio Armani art deco motívumai, vagy a neves olasz manufaktúrák széles csíkmintái könnyen felismerhetőek voltak, és a férfiak világában egyfajta kommunikációs eszközként is funkcionáltak. Jó minőségű nyakkendőt viselni presztízst, az öltözethez jól megválasztott nyakkendőben megjelenni, pedig egyfajta kiválóan megformázott névjegy átadást is jelentett.

Sok divatíró a nyakkendő létét már a kilencvenes évektől megkérdőjelezte, és egyfajta beragadt, itt felejtett tizenkilencedik századi emléknek tartotta.

A nyitott gallér és az üzleti élet

Neves tervezők egyre gyakrabban és kitartóan csak a keskeny, egyszínű verziókat mutatták be, majd egyre több lett a bemutatókon a nyakkendő nélküli öltönyös modell. Ennek és a lazuló felfogásnak hatására a nyelvújító elődeink által nyaktekerészeti mellfekvencnek elkeresztelt keskeny selyemdarab az elmúlt években csendesen kezdett visszaszorulni. Ez először a minták választékának ritkulásában mutatkozott meg, majd az egyszínű – leginkább fekete – nyakkendők elterjedése következett, majd lassan elmaradt a kötelező darab és az ingek felső, vagy felső két gombját nyitva viselő férfi már nem csak a magazinok trend rovatában, hanem a valóságos életben is megjelent.

Az üzleti élet lazulása csakhamar a politikába és átterjedt, manapság hagyományos értékrendet valló konzervatív politikusok is gyakran láthatóak nyakkendőt nélkülöző munkaruhában, még a tradicionális Londonban vagy Olaszországban is. A szabadon viselt inggallér napjainkra általános lett, az üzleti öltözetek mellett az alkalmi és esti ruházatoknál is megjelent, mint fiatalos alternatíva.

Olyan férfiként, aki gyakran visel öltönyt, én is szeretem a nyitott inges megjelenést, és távolról sem gondolom azt, hogy csak a nyakkendővel lezárt öltözet lehet tökéletes, de meggyőződésem az, hogy a nyakkendő igenis izgalmas és nélkülözhetetlen darabja kell, hogy maradjon a klasszikusan és informáltan öltözködő férfi üzleti és alkalmi ruhatárának. Ez a díszítő- és kiegészítő ruhadarab az öltözetet változatossá, a megjelenést izgalmassá és egyedivé tette. Fiatalosak és dinamikusak a fehér inges és sötét öltönyös összeállítások, de ezek mai elterjedtsége már-már egyenruhára kezd emlékeztetni. Igenis, érdekesebb volt a férfiak megjelenése az Esterházy kockás öltönyhöz viselt apró pettyes nyakkendővel, vagy a széles krétacsíkos öltöny keskeny csíkos vagy egyszínű változatokkal.

A nyakkendő eltűnésével a stílusunk egy igen izgalmas és kifinomult darabját mellőzzük a ruhatárból.

Természetesen a világ nagy üzleti városaiban, mint London, New York, de akár Tokió vagy Milánó sokan nem tudnak ma sem nyakkendő nélkül élni, de azt gondolom, ennek a klasszikus díszítő darabunknak ideje lenne visszatérnie Budapest, Berlin, Varsó utcáira is. A visszatérés jelei a klasszikus smart casual öltözeteknél szembeötlők, itt egyre gyakoribb a pamut és farmer nadrághoz, valamint pulóverhez és zakóhoz kombinált keskeny selyem illetve kötött nyakkendő.

Végezetül érdemes Oscar Wilde-ot idézni, aki a férfiember első komoly tettének a nyakkendő tökéletes megkötését tartotta,  azonban hogy ezt a fontos lépést megtehessük, ahhoz nyakkendőre lesz szükségünk!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art