Member of Group ›
Metroszexualitás
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Metroszexualitás

 

Szinte dermesztő, hogy egyes fogalmakkal kapcsolatban milyen félreértések, szándékolt vagy vétlen félremagyarázások forognak közszájon nálunk.

A mai napig gyakran hallom a metroszexualitást, mint a homoszexualitás szinonimáját használni, de néhány éve egy kóbor facebook bejegyzést elolvasva, elhatároztam, hogy tisztázni érdemes ezt a tőlünk nyugatra már jó ideje ismert, használt fogalmat. Tisztázni, tiltakozni és kikérni a bántó mondatokat, a kirekesztő beszólásokat, a primitív jelzőket. (E cikk 8 éve született. A szerk.)

David Beckham is metroszexuális

Az említett posztban egy kopaszra nyírt, zsírgombóc külsejű „igazi férfi”- ahogy önmagát jellemezte- fejtette ki, mélyen szántó, önön intellektuális színvonalát hűen tükröző nézeteit a témában. Összehordott mindent amit hallott, gondolt, vagy tudni vélt a témáról, mint egy rossz húslevesben, és a végén valóban kiöntötte a húst is a lefolyóba. Természetesen belevont a buzizásba egy kis nemzeti öntudatot, kuruc virtust és zsidózást is, persze ezen nincs mit meglepődni, ez most felénk divatos megoldás.

A vége az lett, hogy labanc, buzi, zsidó és metroszexuális, liberális és salátaevő (!) egy kutya, ők a felelősek mindenért, ami rossz!

David Beckham is metroszexuális

Zac Efron, Brad Pitt, Clooney vagy éppen Johnny Depp olyan ismert sztárok, akik metro-szexuálisnak, azaz olyan, városban lakó (a metropolis szóból alakult ki a kifejezés) férfinak vallják magukat, akiknek a kinézet, a test fizikai állapota, a ruházat, a megjelenés fontos. Legalább annyira fontos, mint a nőknek. David Beckham, akit a metroszexualitás egyik zászlóvivőjének tartanak, mindig is büszkén vallotta, hogy számára a megjelenés, a kitalált külső, a jó stílus nagyon fontos, és, hogy ruhatára legalább olyan nagy, mint a divat ikonként ismert Viktóriáé.

A felsorolt nevek mindegyike igazi férfinak mondhatja magát, mint az a sok százmillió névtelen férfi is, akik metroszexuálisnak vallják magukat a világban.

Itt van aztán ezzel szemben a mi kis magyar valóságunk, ahol mindenki és minden gyorsan és általában nagyon felületesen megválasztott jelzőket kap. Így történhetett meg az is, hogy a metroszexualitás és a homoszexualitás összefolyt, és lett belőle egy jó nagy gubanc. Igaz persze, hogy nálunk, egyes felmérések szerint a 35 és 45 év közötti korosztálynak csak éppen másfél százaléka vallja magát metroszexuálisnak, azaz nagyvárosban, jó körülmények között élő és igényes férfinak, szemben az európai negyven százalékhoz közelítő átlaggal.

David Beckham is metroszexuális

A metroszexualitás nem más, mint egy újra felbukkanó, de egyáltalán nem új gondolkodás, viselkedési forma és attitűd. Kultúránk bölcsőjénél a görög és római polgárok is különösen adtak magukra, de a lovagok hőskorában, a francia reneszánsz és a romantika századaiban is fontos és elvárt volt a férfiak különleges megjelenése. A Napkirály udvarában a nemesek és katonák cicomája túlszárnyalta a nőkét, ezt a folyamatot majd a polgári társadalmak megerősödése fékezi meg. (Persze a történelmi hűséghez az is hozzátartozik, hogy a feltűnő öltözködést nem egyszer törvények által tiltották az új rend, a polgárság tagjainak.) A férfi viselettörténet tehát, egyértelműen igazolást ad a metrószexualitás történelmi gyökereire. Ez a hagyomány támadt fel, és lett korunk egyik új valósága. A férfi, aki heteroszexuális, de akinek a kinézete fontos, aki kinézetével nem csak a nőknek, de a férfiaknak is imponálni kíván.

Ezért kerülnek a világ legjobb férfi magazinjainak címlapjaira, mint a GQ, az Esquire, a The Rake vagy a Robb Report jól ápolt, jól fésült, kitalált férfiak.

Ezek azok a férfiak, akik ma példaképek. Mert a kitaláltság, a jó kinézet, az ápolt külső igenis ma trend a világban, legyen szó fiatal férfiról, sportolóról, egyetemistáról, művészről, üzletemberről, politikusról vagy filmszínészről. Persze, mint minden ez is választható irány, senki sincs arra kényszerítve, hogy ilyen legyen, így gondolkodjon. Véleményem szerint, az talán mégsem helyes, hogy a magukra nem adó, rendetlen és ápolatlan férfiak alkossanak jól megformált és kirekesztő kritikát azokról, akiknek fontos a tiszta fehér ing, a vasalt nadrág, a zárt cipő a flip flop papuccsal, a bő bermudával és a szétmosott rövid ujjas inggel szemben, a higiéniáról, ápoltságról nem is beszélve.

David Beckham is metroszexuális

El kellene már jönnie a kornak, amikor az igényesek is megszólalhatnak, mert ha mindig diszkrét és „jól fésült” hallgatásba burkolódznak, akkor valóban nem lesz nálunk más, mint igénytelenség, nyers erő és bunkóság! Vallom, hiszem és tudom, hogy a metroszexuálisok is, IGAZI FÉRFIAK!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art