Member of Group ›
Pénz, pina, pozíció és … poézis
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Pénz, pina, pozíció és … poézis

 

Poézis

Egy nagyon okos emberrel beszélgettem egyszer. Azt mesélte, professzor apja evvel az intelemmel bocsájtotta útjára ifjú korában: – Jegyezd meg fiam egy férfiember életében a három „P“ fontos! Pénz, pina és pozíció. – Azonban mi mindketten egyetértettünk abban, hogy nekünk a három „P“ kevés, mi a negyedikhez is ragaszkodunk. Nekünk a poézis is fontos, mert anélkül a másik három mit sem ér.

Bölcs barátom tudós apjának intelmeit követve – lévén, hogy én is férfiből vagyok – nem kívánom az első három „P“-t a negyedik javára egyszerűen átugrani, mert poézis ide, vagy oda, azért mi férfiak is vagyunk annyira kurvák, hogy az evilági sikerről, hacsak nem muszáj, önként nem szívesen mondunk le, már csak azért sem, mert sajnos a nők is vannak annyira kurvák, hogy a rájuk vonatkozó, kissé alpárian leegyszerűsített második „P“-nek normális esetben az első és harmadik az előfeltétele.

Azonban mind a négy „P“ –  alpárian, vagy leegyszerűsítve – csupán szimbólumként képviseli a mögötte meghúzódó értékeket. A pénz ilyen formában mindazon anyagi lehetőségeket, melyek az életet kényelmessé, és élvezhetőbbé teszik. A pina (férfinyelven) az alkalmi, vagy végleges párválasztási lehetőségeket, a pozíció a családban, közösségekben és a társadalomban elfoglalt helyünket, hatalmunkat szimbolizálja. A poézis pedig mindazon pluszt, amitől az élet széppé és élhetővé válik, amiért élni érdemes. De egyben azt a képességet is, hogy a poézist minden fellelhető élethelyzetben, korban, jólétben és nyomorban egyformán megtaláljuk, vagy meglátjuk.

Így válnak az élet profán dolgai egyszeriben kincsekké, melyek szívünket örömmel és gyönyörűséggel töltik el. A szén profánságát hirtelen a gyémánt csillogása váltja fel, mely, mint tudjuk, a szénnel kémiailag azonos elem. A csillagok képeket varázsolnak az égre, az erdők tündérekkel, manókkal telnek meg. Mindez a gyermeki fantáziában van leginkább jelen, a felnőttek idővel a „valós“ életbe törnek, elvesztik abéli képességüket, hogy mondjuk egy pipacsban ne csak a gyomnövényt, hanem a mezők tiszavirág életre kárhoztatott, pirosban tetszelgő örömlányát is meglássák.

Az élet folyama valahol a latrina gödör és a jázminbokor közt hömpölyög. A realistának a kettő közt nagyjából félúton, a romantikusnak a jázminbokorhoz közel, a naturalistának meg a latrina mellett. Mindenki találja meg helyét alkatának megfelelően! De a poézis ettől függetlenül mindenütt jelen van, mert nem csak a jázminbokornak, még a szarnak is lehet költészete. És akkor már nem szar, mert a szar az, amit megfosztanak a költészetétől.

Ifjú koromban, még gigerli legényként apámat vittem hófehér kárpitú cabriomban a közeli bányatóra. A forró nyár felperzselte a földeket, s a vidéki földutak portengerré váltak. Csikorgattam a fogam, mert se az én kis fehér luxusautóm, se felfogásom nem passzolt a környezethez. Fintorogva nyaggattam apámat nézeteimmel, hogy én ezt a balkáni tájat mennyire utálom, mert jó időben nem látok a portól, esőben meg elsüllyedek a sárban. Hogy ez a kavargó por milyen elviselhetetlen! Költő apám mellettem békésen elnyúlva szunyókált, s mit sem törődve szidalmaimmal, a meleg nyár és a por áhítatában alig hallhatóan, csukott szemmel ezt mormogta:

…Igen, nekem e por áldott

Rám szikrázza azt az álmot

Melyet legszebbik nyaramban

Boldogítón megálmodtam

S az út menti szelíd árnyak

Felett ringó szederfákat…

Azóta is mélyen szégyellem magam. Akkor tanultam meg egyszer, s mindörökre, csak rajtam áll, hogy állok az élet dolgaihoz. Az élet, a természet, az egész világ olyan, amilyen. Ha hozzá ill. belesimulunk, nem akarjuk magunkat jobbnak és különbnek érezni, mindent szépnek fogunk látni, mert meg van hozzá az a különleges emberi képességünk, hogy a világ amúgy profán dolgait a költészet magasságába emeljük.

A következő, karácsonyi bejegyzésem mindezt híven példázza. S ha netalántán eddig kételyei támadtak volna a tisztelt olvasómnak azt illetően, hogy a poézis mennyire képes befolyásolni földi létünket, érzéseinket egy mégoly költészetétől megfosztott mai világban is, amelyben élünk, csodálkozzon hát a következő bejegyzést olvasva, csodálkozzon saját magán!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art