Member of Group ›
Visszatért a sárgaréz
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Visszatért a sárgaréz

A sárgaréz patinája a csaptelepektől a bútorokig, a készülékektől a hangrendszerekig már egy ideje visszasettenkedett az otthonunkba.

Míg az elmúlt évtizedek nagy kedvencei a nyers, steril fémek és a hivalkodó aranyfelületek voltak, különösen az utóbbi pár évben nyilvánvaló távolodás érzékelhető ezektől a dizájnoktól. Az őket felváltó sárgaréz – a maga földszerű és meleg árnyalataival – egy klasszikusabb és érdekesebb múltra tekint vissza.

A sárga- és a vörösréz az utóbbi időkben tapasztalható feltámadására – amely a 20. század első feléből merít ihletet – közvetlen befolyást gyakorol az art deco, avagy a „style moderne” mind dizájn, mind a mögöttes ideológia tekintetében. Jóllehet, az art deco számos építészeti, művészeti és dizájnstílust magába olvasztó egyveleg volt, jellegzetesen letisztult, ugyanakkor dinamikus formákkal dolgozott. Mivel „modern” szeretett volna lenni, a stílusában megjelentek a szorgalomra és a jövőorientált innovációra utaló motívumok. A modernizmus alapelveit a kézművesség és az elegáns anyagok iránti tisztelettel ötvözte a tekintetben, hogy a modernista dizájnok nem használtak túlzó díszítéseket, viszont megjelent bennük a diszkrét luxus.

Elég, ha a viharos 20-as évek virágzó rézfúvós zenekaraira gondolunk, amelyekben csillogó tubák és trombiták harsogták a „Begin the Beguine” című dalt, miközben az egyenes szabású szellős ruhákba öltözött, visszafogott stílusú bakfisok a kötöttségeket sutba dobva ropták a charlestont keresztbe-kasul a teremben. Az utolsó divat szerinti, mégis elérhető elegancia volt ez: az elvárásokat és az esztétikumot – bár kétségtelenül még mindig a magasabb társadalmi osztályok kiváltsága volt – kevesebb szabály övezte, mint korábban, és sokkal több örömüket is lelték benne.

Ez a fajta laza visszafogottság az art nouveau bujább, túldíszített stílusától való megcsömörlés következménye volt, az art nouveau-t akkoriban a burjánzó, aprólékosan kidolgozott díszítés jellemezte. Noha az art nouveau-t is a modernség iránti vágy vezérelte, az art deco elutasította ezt a stílust egy egyszerűbb, letisztultabb látványvilág és ethosz kedvéért.

Az 1925-ös párizsi nemzetközi iparművészeti világkiállításon – ahonnan az art deco tulajdonképpen a nevét kapta – egy építész, Le Corbusier felkarolta az art deco kibontakozóban lévő elképzeléseit, és naggyá tette őket azáltal, hogy hírhedten-híresen kritizálta az akkor uralkodó art nouveau irányzatot.

„Az a vágy, hogy mindent kidíszítsünk magunk körül, hamis lélekre vall, és visszataszító perverzió – jelentette ki franciás hévvel. – A gyönyörű tárgyak kultusza már az utolsókat rúgja.”

Le Corbusier olyan jövőt vizionált, amely általánosságban is az art deco központi gondolatává vált, amelyben a dizájn mindenekfelett „olyan tárgyakra koncentrál, amelyek tökéletesen hasznosak, praktikusak és valódi luxust képviselnek, és amelyek a kivitelezésük eleganciájával és letisztultságával, valamint a működésük hatékonyságával örvendeztetik meg a lelket”.

„Az utolsó divat szerinti, mégis elérhető elegancia volt ez.”

Kétség sem fér ahhoz, hogy ezek az ideálok ismét a dizájn hajtóerejévé kezdenek válni. Miként az art deco tudatos mozgalom volt az uralkodó art nouveau stílussal szemben, a meleg fémek és a karcsú vonalvezetés is elfordulást jelent a múlttól.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art