Member of Group ›
130 lóerős nitró-üzemű Indian Scout Bobber
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

130 lóerős nitró-üzemű Indian Scout Bobber

 

Néhány éve, május 17-19. között, rajongók és motorkerékpárok ezrei gyűltek össze Monzában a „The Reunion” nevű motoros ünnepre.

A Sultans of Sprint versenysorozat első fordulóját is itt rendezték meg. Ez a tény persze azt is jelentette, hogy egy rakás új versenygépről is itt lebbentették fel a fátylat büszke építőik. Már az első különleges rohanógép is, amit ebben a szezonban „szembejött”, őrült magasra tette a lécet! Az „Appaloosa” nevű modellt Brice Hennebert, a Belgiumban munkálkodó Workhorse Speedshop vezetője egy 2018-as Indian Scout Bobberből építette. BTW: A motor elnevezése, tekintettel az indiánok gondos lóválasztására (szín, minta), ügyes!

A motor az Indian gyár európai irodájának megbízásából született meg, hogy a Sultans of Sprint „gyári” osztályában versenyezzen. Ebben osztályban csak négyütemű vasak indulhatnak, de nincs korlátozva a motor teljesítmény – feltéve, ha a motor egy kilóját maximum 0,65 lóerő tolja a gyorsulás során. A 30 lóerős nitro-rásegítésnak (így a Scout teljes teljesítménye 130 lóerő!) és a 42 kilós súlymegtakarításnak köszönhetően Brice végül elérte a célját. Az átalakítás persze nem volt könnyű (mikor az?), ebben a különleges célszerszámban több mint 700 munkaóra van. Azért is ennyi, mert e híres gyorsulási verseny „torpedóinak” nem csak villámgyorsnak kell lenniük, hanem az ultramenő kinézet is elvárt velük szemben.

Sokat elmond, hogy egyedül csak az alumínium karosszériát hét hétig tartott megformázni! A brutális kinézetű első idomot a ’20-as évek vonatjai, a ’40-es Formula 1-es versenyautói és a legendás F-86-os vadászgép inspirálták. A hátsó traktust pedig a nyolcvanas évek GP-jeinek kétütemű versenygépei ihlették. Brice gyorsrögzítőket (quarter-turn) alkalmazott, így a burkolat darabjai gyorsan eltávolíthatók a „karbantartáshoz”. Az idomok váza is egyedi, és két részből áll. (Az alsó rész eltávolítható, amikor a járművet emelőre helyezik.)

Az Indian külön megkérte az alkotót, hogy hagyjon érintetlenül néhány jellemző Scout elemet, mely kérésnek Brice (többé kevésbé) eleget is tett. Például az eredeti tank maradt a rohanógépen, bár tíz centivel keskenyebb verzióban, és pusztán „borítóként”. Alatta rejtőzik ugyanis a valódi, 2,5 literes üzemanyag tartály, amely persze csak a sprintekre biztosít elég naftát.

Brice kézműves munkáját lenyűgöző alkatrészek jellemzik, mint a mindkét végén teljesen állítható Öhlins felfüggesztés és egy Öhlins kormánycsillapító. A brutális gyorsulások végén, a vadállat leállításáról, egy teljes Beringer 4D Aerotec fékrendszer gondoskodik. Ez a setup, amely két tárcsát használ féknyergenként, a maximális tapadást szolgálja. A Beringer szállította a kormányon található vezérlőket is, a Brice által tervezett kisebb alkatrészeket pedig egy CNC gép „köpte ki” magából. Ez a Bobber mostantól közvetlen befecskendezéssel, egy verseny-motorvezérlő egységgel (ECU), valamint egy nitró-befecskendező rendszerrel is rendelkezik, melyhez a palackot a farok idomban helyezték el.

Ezenkívül a „rakéta” teljes Akrapovič kipufogórendszerrel rendelkezik, de persze nem olyan mezei darabbal, amit bárki simán online megrendelhet. Brice beküldte a motort az Akrapovič központba, hogy ott a szakik kifejezetten erre a járműre optimalizált kipufogót építsenek rá. A hajtást a hátsó kerékre egy láncon keresztül továbbítják, nem pedig fogasszíjjal, és beszerelésre került egy gyorsváltó is, amely a váltás gördülékenységét biztosítja. A hűtőrendszert is kikönnyítették és korszerűsítették, egy rakás Vibrant Performance-től beszerzett elemmel.

Megkérdeztük Brice-t, hogy vannak-e olyan részletek, amelyekről nem számolt be nekünk, és azt válaszolta: „Rengeteg”. És mi is hiszünk neki. Mindent megadnánk, hogy egyedül töltsünk egy délutánt egy garázsban ezzel a szörnyeteggel, csak hogy megfelelően megvizsgálhassuk! Attól azért félünk, hogy vezessük is a szörnyet, így ezt az élményt profikra bízzuk inkább. Szerencsére az Appaloosa-t nem más, mint a MotoGP egyik élő legendája, Randy Mamola hajtja!

Egyébként ez egy különleges alkalom volt az Indian Motorcycles számára is, ugyanis éppen abban az évben ünnepelte a Scout (cserkész) modell a 100. (!) évfordulóját, így Randy egy különleges (e cikk borítóképén látható), Alpinestars bőrruhát viselt a versenyeken, amely visszautal az eredeti Indian Wrecking Crew motoros „egyenruhájára”.

„Miután ennyi időt és energiát fektettünk be az építésbe – mondja Brice -, kíváncsi vagyok a közönség reakciójára, és alig várom, hogy Randy végre felszántsa vele a versenypályát.”

Forrás: BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art