Member of Group ›
Pál Utcai Fiúk karanténban
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Pál Utcai Fiúk karanténban

Új videóval jelentkezett a Pál Utcai Fiúk. A Nagy szerelem című számhoz készült kisfilm a karanténbeli mindennapokba enged betekintést.

Az 1983-ban alakult Pál Utcai Fiúk (azaz PUF) együttes a hazai alternatív zenei színtér egyik nagy túlélője, amely mindig is alapvetően koncertzenekarként tekintett magára, így az elmúlt két évtized elsősorban intenzív koncertezéssel telt a vidéki kluboktól kezdve a nagy nyári fesztiválokon át egészen a Müpa nagyterméig. Emellett a dalírás sem maradt abba, amelynek köszönhetően a 2019-es év különösen mozgalmasra sikerült az immár harmadik évtizedét élő PUF számára. Az év első felében KomolyZene címmel, dupla LP-n került kiadásra a müpás szimfonikus koncert hangfelvétele, október elején pedig megjelent a már rég óta várt, új számokat felsorakoztató Pál Utcai Fiúk-stúdiólemez Igazán ez minden címmel.

Éppen az országos lemezbemutató turnét vágta félbe idén tavasszal a koronavírus-járvány.

A tervezett koncertek egy részének sikerült már új időpontokat találni az év második felében, azonban a zenekar a jelenlegi koncertmentes időkben sem tétlenkedik. Mivel az új album kapcsán eleve célkitűzés volt, hogy lehetőleg minél több dal “kerüljön vizualizálásra”, az együttes a mostani helyzetben újabb videóklipek készítésére fordítja az idejét. A lemez számai közül eddig a Kérnéd című dalhoz készült egy szövegvideó, valamint a Vaktyúk és az Esőben is kapott egy-egy klipet. Most pedig az Igazán ez minden album – ahogyan az a szövegből kiderül – „kvázi címadó dala”, a Nagy szerelem című szerzeménye került sorra.

A dalnak különlegessége, hogy bár a PUF-nak ez a mostani, a leghosszabb ideje létező felállása (Potondi Anikó – ének, Leskovics „Lecsó” Gábor– ének gitár, Molnár Balázs – gitár, ének, Farkas Zoltán – dob, Varga Laca – basszus), korábban még sohasem fordult elő, hogy egy számban valamennyi zenekari tag énekesként is szerepelt volna. Ennek ötlete még 2018 tavaszán született, amikor Lecsó felkérést kapott egy szűk körű akusztikus-gitározós esten való fellépésre, amelyre – a hangzást színesítendő – meghívta a zenekarból Balázst és Zolit is.

Mivel Lecsó elképzeléseiben az akkor még félkész dal úgy jelent meg, hogy annak szövegét – a szavakat egymásnak adogatva, mintegy egymásra reflektálva – többen éneklik, ez a családias hangulatú esemény alkalmasnak tűnt kipróbálni a dolgot. A kezdeti izgalmak ellenére a zenésztársak mélyvízbe dobásának eme kísérlete sikeresen zajlott le, így ezzel el is dőlt a dal további sorsa: a lemezre került változaton az együttes valamennyi tagjának hangját hallhatjuk – tudtuk meg Béky Zoltántól, a zenekar sajtómunkatársától.

A tavasszal kialakult járványhelyzet miatti „Maradj otthon!”-mozgalom pedig szinte kézen fekvő módon adta a lehetőséget, hogy ennek a dalnak kapcsán a zenekar tagjai ne csak énekesként mutatkozzanak be a közönségnek, hanem egy kis bepillantást adhassanak az életükbe is. A klip koncepciója csak annyi volt, hogy a PUF tagjai vegyék fel mobiltelefonnal, mivel töltik az idejüket mostanában otthon a lakásukban, illetve a szűkebb környezetükben, és saját maguk dönthették el, hogy mit szeretnének ebből megmutatni a közönségnek. Az elkészült videókat pedig a Ricsárdgír frontembere, Márton Dani vágta össze eme személyes hangulatú videoklippé.

Bár a Pál Utcai Fiúk is egyre inkább küzd a koncertelvonási-tünetekkel, a zenekar a bulik újraindulásáig is igyekszik hasznosan eltölteni az időt, illetve folyamatosan tartani a kapcsolatot a közönséggel. Amellett, hogy Lecsóék otthon is előveszik azért a hangszereket, és így egy-két új szám is kezd már körvonalazódni, a zenekar nekiállt rendszerezni a sok évtized alatt összegyűlt archív anyagait (pl. régi koncertfelvételeket, újságcikkeket, demófelvételeket), és azokat folyamatosan közzé is teszi a YouTube-csatornáján és a Facebook-oldalán. És azt is el lehet árulni, hogy már készül a Pál Utcai Fiúk következő videoklipje is, amelynek premierje május második felében várható – foglalta össze a jövőbeni terveket a zenekar sajtómunkatársa.

Fotók: Hinkelmann Alexandra

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art