Member of Group ›
Kálmán Imola
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Kálmán Imola

Az ékszer már a kezdetek óta üzenethordozó tárgyként van jelen, a közvetítendő tartalom pedig ezernyi dolog lehet, köztük például hovatartozásunkat is szimbolizálhatja.

Kálmán Imola, a Budapesti Metropolitan Egyetemen friss diplomásának ékszerkollekciója saját családtagjain alapult, bemutatva egy láthatatlan kapcsolatot a tárgyakon és ékszereken keresztül.

A különleges diplomamunka mögötti hosszas anyagkísérleteknek köszönhetően egy izgalmas és többféleképpen értelmezhető kollekció született meg, mely egy újabb példája annak, hogy milyen színesen is értelmezhető az ékszertervezés ágazata.

Diploma kollekciód fő inspirációja a különböző archetípusok. Hogy jött az ötlet, hogy ezt a témát válaszd?

A diplomaév elején mindannyian kaptunk egy személyre szabott, hozzánk illő hívószót a tanárainktól. Ebből kellett kiindulnunk, de utána bármilyen irányba továbbmehettünk, továbbgondolhattuk az alaptémát. Kihívás volt megtalálni benne azt, ami megfog, inspirál annyira, hogy elindíthassam belőle a komplex tervezési folyamatot. Az is fontos volt, hogy hozzám közel álló, személyes témára épüljön a diplomamunkám. Több iránynak is nekikezdtem, mire eljutottam a végső témámhoz, ami a családomon belüli különböző archetípusok lett. 

     

Mesélnél a kísérletezési fázisról? Milyen anyagok kerültek elő a tervezés során?

A tervezés egyik legfontosabb fázisa az anyagkísérletek. Sokszor adja magát, szinte rögtön tudjuk, milyen anyaggal szeretnénk dolgozni, de van, amikor egyszerűen nem találjuk a megfelelőt. Nos, velem az utóbbi történt, hiszen éppen az egyediségre épült a kollekció. Nehéz volt megtalálni azt a néhány anyagot, amellyel ki tudom fejezni ezt a sokféleségét, mégis összefogja az egészet. A diplomamunkám címe Close Bond, azaz szoros kötelék, amely a családtagok közötti láthatatlan kapcsolatot fejezi ki. Tudtam, hogy ezt a kapcsolatot valamilyen hálózattal szeretném kifejezni. Erre pedig egyfajta burkot, rétegeket képzeltem el, melyek az adott személy egyediségét mutatják meg. Így kísérleteim során hálózatokat hoztam létre. Damilokat, fonalakat feszítettem ki, majd áttértem a huzalra, drótra, ami tökéletes alapanyagomnak bizonyult. Ezzel akármilyen alakzatot létre tudtam hozni, könnyen tudtam irányítani az anyagot.

A buroknál olyan hatást szerettem volna elérni, ahol a külső réteg ráfeszül a vázra, akár áttetsző is lehet, hogy láttatni hagyja az alsó réteget, rétegeket. Korábbi projektjeim során többször foglalkoztam műanyagokkal és azok megmunkálásával. Itt is kipróbáltam sokfajta műanyagot, de a „sima” zacskók feleltek meg leginkabb a célnak. Nemcsak, hogy rengeteg színben fellelhetők, de sokféleképpen manipulálhatók is. Plusz az is mellette szólt, hogy nagymamám tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik belőlük. A zacskók 90 százalékát tőle szereztem, ezáltal újrahasznosított anyagokból tudtam dolgozni.

Végül milyen technikával készültek el a kollekció darabjai?

A technikát, amelyet végül alkalmaztam, én magam fejlesztettem ki. Egy kis ötletből indult és szép lassan kialakult a metódus. A kollekció kisebb elemeinél vékony acéldrót képezi az alapvázat, ezek finomabb darabok. A nagyobbakat pedig vastagabb rézhuzalból forrasztottam meg, így azok tartósabbak lettek. A buroknál az előre kiválogatott és kipróbált zacskókat ráhúztam és hőlégfúvóval mintegy ráolvasztottam a vázra. A hő hatására a rétegek szépen ráfeszültek a formára és izgalmas, textúrált felületeket kaptam. Tudtam játszani a rétegek számával, hogy mennyi hőt alkalmazok és milyen irányból, valamint azzal is, hogy a zacskókat egyszerre vagy egymás után melegítem rá a vázra. Mivel sok áttetsző rétegből épülnek fel a tárgyaim, kipróbáltam milyen, ha fényforrást teszek beléjük. Úgy gondolom, hogy a kollekcióm kifejezetten jól tudna működni világítódíszként.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art