Member of Group ›
P. S. Nails
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

P. S. Nails

 

Pruszkai Szabina Instagram oldala, a P. S. Nails pár hónapja jött szembe velem, és miközben görgettem a profilját, hogy szétnézzek a munkái között, olyan „körömalkotásokra” bukkantam, mint a körömre épített LEGO figurák, vagy különböző testrészek – épített fogak és szemek.

Mindezek minél élethűbben megvalósítva, egyáltalán nem idealizált, kicsinosított verzióban jelennek meg a körmökön, ezáltal kampányolva egy anti-beauty esztétika mellett. Szabina abszolút művészeti ágként tekint szakmájára, és nagyon fontos neki az önazonosság, így minden munkájával valami igazán különlegeset és egyedit hoz létre. A hazai szépségiparban még kissé gyerekcipőben járnak az alternatív vonalat képviselők, legalábbis a popularitást tekintve, pedig a szépségipar több ágazatában találkozhatunk a nem hagyományos szépség esztétikát követő sminkesekkel, fodrászokkal vagy körmösökkel itthon is. Akik egyszerűen nagyobb platformot és lehetőséget érdemelnek a kibontakozásukra. 

A P. S. Nails is egy nagyszerű példája annak, hogyha kitartóan képviseli valaki saját, akár normától eltérő esztétikáját, akkor is megtalálhatja a hűséges vendégkörét, és megtérül ez a fajta kreativitás, ha a munka szeretetből és folyamatos, izgalommal teli inspirálódással megy végbe.

Mikor kezdett el érdekelni a körmök világa? Mesélnél a kezdeti időszakról?

Már kiskorom óta imádtam nézni, ahogy anyukám lakkozta a körmeit, ami általában klasszikus pirosra volt festve és mindig megkértem, hogy fesse ki nekem is. Illetve a barátnőimmel Barbie-zás közben kifestettük a körmüket is. Maga a kezdeti időszak nem volt könnyű, Máltán kezdtem el dolgozni a covid előtt és akkor költöztem haza, amikor jöttek a lezárások, aztán itthon szépen lassan alakult ki a vendégköröm, mivel sokáig nem is tudtam itthon elkezdeni a vállalkozásomat. Aztán szerencsére sikerült megtalálnom a hasonló látásmódú embereket és beindult az egész.

Hogyan jellemeznéd az esztétikádat pár szóban?

A saját esztétikámat manapság elég disszonánsnak gondolom. Szeretem, ha minél eklektikusab egy alkotásom és komplexebb érzéseket váltok ki annál, minthogy valaki egyszerűen szépnek gondolja.

Mikor és hogyan bontakozott ki a karakteres személyes hangod? Mindig is kísérletező típus voltál a szakmát illetően?

Tinédzser korom óta jártam körmöshöz, de sosem találtam olyan embert, aki örömmel megcsinálta volna nekem a szokatlan kéréseimet, ekkor döntöttem úgy, hogy elvégzem az okj-t, mert biztosan akad még néhány ember, aki nem egy szimpla, egyszínű körömre vágyik. Már a képzés kezdetekor tudtam, hogy én mást szeretnék majd csinálni, mint az általános díszítő technikák, amiket tanítanak a képzéseken. Aztán, ahogy egyre több külföldi köröm divatot néztem – főleg japán, illetve orosz stílusban –, úgy alakult át a saját személetmódom is. Elkezdtem művészeti ágként tekinteni a körmözésre, ami végsősoron segített, hogy kialakulhasson a saját stílusom.

Mesélnél nekünk pár kedvenc munkádról és arról, hogy hogyan alkottad meg őket?

Rengeteg kedvenc munkám van. De ha néhányat ki kellene emelnem, akkor az egyik a Lego-s köröm: amikor a körmeimbe egy-egy legót építettem bele, aztán arra különböző lego építményeket raktam, amivel órákig el tudtam szórakoztatni magam.

A másik kedvenc munkám a szotyis körmök, amibe igazi szotyi héjakat építettem be. Imádunk szotyizni a családommal és ezért támadt ez az ötlet, amit már készíteni is öröm volt, hiszen előtte leültünk szotyizni, ahogy ezt általánosságban is tesszük, majd azokból válogattam ki a megfelelő darabokat.

A harmadik kedvenc munkám pedig a Deák Évivel való kollaboráconkból jön. Éva kért fel, hogy készítsek valami izgalmas körmöt, ami jól mutatna a fotókon. Igazából itt csak arra fókuszáltam, hogy minél látványosabb körmök készüljenek és ezt pár nap alatt különböző technikával kiviteleztem, ami végül felkerült a modell körmére. Ebbe a projektbe teljesen belefeledkeztem, ilyenkor nagyon szeretek podcasteket hallgatni, vagy csak a saját gondolataimban elmerülni és nem gondolkozni azon, amit csinálok, hanem csak alkotni.

Mi, vagy ki inspirál téged?

Bármerre járok, akár a sarki kisboltban, akár egy kiránduláson, vagy kiállításon folyamatosan azt keresem, hogy miket lehetne beleépíteni a körmökbe, már-már mániákusan is. Illetve nagy hatással van rám a szobrászat, hiszen hasonló metódussal készülnek a körmök is. Előfordult, hogy Keresztes Zsófia installációiból – amiket a Velencei Biennáléra készített – inspirálódtunk az egyik vendégemmel, azt is nagyon élveztem. De nagyon szeretek nézni külföldi „nail artistokat” is, akik komplett alkotásokat készítenek körmökre, ezek nyilvánvalóan nem hordható darabok, de számomra lenyügőzőek.

Szerinted többen kezdenek nyitni az alternatívabb vonalat képviselő „nail artra”? Hogy látod ezt, például a trendeket illetőn?

 Azt gondolom, hogy az utóbbi években egyre nő a kereslet az alternatív körmökre és nagyon boldoggá tesz, hogy az emberek, úgy ahogy eddig a sminkekre, vagy egy extrább fazonú hajra, már erre is úgy tekintenek, mint egy önkifejező eszközre. Folyamatosan találnak ki új technikákat, illetve díszítőanyagokat, amik a social media miatt akár napok alatt divatba jönnek. Például most nagy trend lett az airbrush-sal való díszítés.

Mit jelent számodra a szépség?

 Én a szépségre teljesen máshogy tekintek, mint az emberek többsége. Ha megnézünk egy plakátot azt látjuk, hogy egy nő legyen vékony, tökéletes bőrű és szőrmentes. Szerencsére a Body positivityvel egyre több valódi nőt látunk, de szerintem még mindig nem eleget. Sajnos én a társadalom által idealizált szépségben nem látom az embert. Számomra azok a dolgok esztétikusak, amik egyediek és valódiak. Ezek akár lehetnek triviális dolgok is, ezért a szépség számomra az, ha valaki önazonos. Egy körömben, vagy egy tárgyban is ugyanezt keresem, hogy legyen jellegzetes és saját karaktere.

Mit gondolsz eddigi karriered csúcspontjának, és mit szeretnél elérni a jövőben?

Nem tartok kifejezetten egy dolgot csúcspontnak. Az egyik fontos része a karrieremnek, hogy rengeteg csodálatos nőt ismerhettem meg, akik inspirálnak nap, mint nap.

Nagyon szeretem, amikor egy ember megbízik bennem annyira, hogy odaadja a kezét, hogy csináljak vele, amit szeretnék és még belső vivódásait is megosztja közben és a végén boldogan távozik.

Illetve járt hozzám egy autista lány, amivel egy álmom vált valóra, hogy a két hivatásomat egyszerre tudtam kihasználni, ugyanis gyógypedagógiát tanultam, és tanítottam is iskolában értelmi sérült gyerekeket, illetve egy bentlakásos otthonban foglalkoztam halmozottan sérült felnőttekkel. Szeretnék a jövőben több kollaborációt létrehozni, már több fotóssal is egyeztettük az ötleteinket. Illetve több projekten is dolgozom, aminek a körmözés is része lesz, de erről még nem szeretnék többet mondani.

P. S. Nails: Instagram 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art