Member of Group ›
Vivienne Westwood (1941-2022)
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Vivienne Westwood (1941-2022)

 

Dame Vivienne Westwood jelentősége megkérdőjelezhetetlen mind a brit, mind a nemzetközi divat színterén.

A punk stílus koronázatlan – viszont brit királyi érdemrenddel kitüntetett – királynője 2022. december 29-én, 81 évesen hunyt el. Öt évtizeden átívelő karrierútja során Westwood számtalan látványos bemutatóval és kollekcióval gazdagította örökségét, melyek mindegyike mögött komoly globális ügyek és történelmi referenciák álltak. De ki is volt ez a merész, nagyvonalú, idealista tervező, aki sosem kívánta levetkőzni a ’70-es évek punkjának lázadó jellemét? Szerzőink 10 ikonikus momentumot gyűjtöttek össze a tervező ikon életéből.

Forradalom a King’s Road 430-ban

A swinging sixties és a mod szubkultúra szép lassan elvesztette a relevanciáját a korai hetvenes évekre, mindez pedig remek táptalajául szolgált az innovációnak. Westwood 1971-ben a King’s Road 430. alatt nyitotta meg Let It Rock” nevet viselő első üzletét akkori partnerével és második gyermekének apjával, Malcolm McLarennel. A bolt az ‘50-es évek rock‘n’roll életérzését modernizálta, megrongált textúrákkal, szegecsekkel, szokatlan anyagpárosításokkal és pin-up lányok képeivel. A butik ezután még számos új imázst öltött magára Too Fast To Live, Too Young To Die és SEX nevekkel, amelyek közül talán az utóbbi vált a legikonikusabbá bugyirózsaszín latex betűivel és a divatot a bondage-zsal összeházasító attitűdjével. A bolt állandó vendégei között egyébként olyan alakok szerepeltek, mint Mick Jagger, Robert Plant, vagy éppen a New York Dolls tagjai.

Westwood és barátai a Let it Rock előtt 1971-ben. Fotó: Pinterest

 Vivienne és Malcolm összerakja a Sex Pistols-t

„Nem tartottam magam divattervezőnek, csupán olyasvalakinek, aki a ruhák által próbált szembeszállni a romlott status quóval. Végül ezek a gondolatok a punkban tetőződtek be.” – mesélte Vivienne az Ian Kelly közreműködésével készült memoárjában.

Az antikapitalista korrupció elleni lázadásnak először a vizuális nyelvezete született meg a ‘76-ban újra nevet váltó Seditionaries falai között. Ezzel párhuzamosan Amerikában is megindult egy politikai bigottsággal hadba szálló zenei mozgalom, először a New York Dolls, kicsivel később pedig a Ramones képében. Az eredeti terv szerint az anarchista eszméknek hangot adó „antibanda“ frontembere egy Malcolm által Amerikából importált karakter lett volna, ám amikor Richard Hell és Sylvain Sylvain kiesett a képből, Vivienne figyelme a bolt körül lézengő utcagyerekre, Sid Vicious-re terelődött.

Ő azonban hiába foglalta magába mindazt, amit a punk képviselt Vivienne és Malcolm számára, kemény egy éven keresztül eltűnt a föld felszínéről, majd csak ezután csatlakozott a bandához basszusgitárosként. Így esett a választás Johnny Rottenre, aki zöld tüsi hajával és cigicsikkekkel szétégetett Pink Floyd-pólójával hívta fel magára a figyelmet. Nem sokkal később az is kiderült róla, hogy a húsba vájó politikai üzenetek megfogalmazása is az erősségei közé tartozik. A Pistols végül két és fél éves ámokfutása során egyetlen nagylemezzel változtatta meg örökre a könnyűzenei szcénát és a kulturális légkört.

Malcolm McLaren és Vivienne Westwood, 1976

 Romantikus kalózokkal a Thatcherizmus ellen

Westwood 1981-ben állította kifutóra Pirates címet viselő első ruhakollekcióját, amelynek megszületésében Malcolm már csak spirituális szerepet játszott (ezt követően a páros útja mind szakmai, mind magánéleti szinten különvált). 1979-ben Margaret Thatcher kormánya elsöprő győzelmet aratott és a brit royalista múlt került a divat középpontjába. Erre Vivienne természetes reakciójából fakadóan francia forradalmi jelképekkel és festészetből vett elemekkel alkotta meg a debütáló új romantikus” kígyómintás kalóz kollekciót, amelynek történelmi motívumai különösen összecsengtek a kor divatjával. Ebben egyszerűen benne volt minden, a hangosan kiáltó üzenettől egészen a ‘80-as éveket meghatározó new wave megjelenésig.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art