Member of Group ›
68 évesen 320-szal?
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

68 évesen 320-szal?

 

Bonneville kiszáradt sós medre elég száraz. Ahogy a következő motort leíró tények is.

A 68 éves Triumph-ot alkotója 33-ról 150 lóerőre „piszkálta fel”, hogy a híres utah-i mederben (cikk-1, cikk-2, cikk-3) áttörje a 200-as álomhatárt. Mármint mérföldperórárában! (Ami ugye 322 káemhá. Mármint háromszázhúsz, meg az apró.) Alp Sungurtekin és bűnrészese/partnere Jalika persze nem most kezdték.

Egy korábbi általuk épített, máig rekordtartó vassal (vintage és tolórudas motor kategóriában) már átlépték a 175-ös határt. (A matekházit ismét elvégezve az 282 km/h.) A kraftoló páros nemes egyszerűséggel Target 200-nak nevezte el a projektet és erre az ügyre is megnyerték régi támogatójukat, a Lowbrow Customs csapatát.

„Szeretem az alumíniumot, ezért döntöttem úgy, hogy ehhez a testhez is ezt az anyagot használom fel. Minden szabadkézzel történt, bak, minta vagy referenciák nélkül. Csak egy kalapács és egy »English Wheel«.”

Bár utóbbi szerszámot már láttam használat közben is, de a magyar nevét sajnos nem tudom. (Egészen triviálisan angol kerék lenne?) Erre a linkre kattintva viszont egy viccesen induló (pizzasütés példa) videót találtok, ami remekül elmagyarázza mire jó ez az eszköz.

„Az egész építési folyamat, kivéve a lemezelést és a festést, több mint 1500 órát tartott. A hengerfejjel való »pepecselés« önmagában több időt vett igénybe, mint a teljes váz megépítése az alapoktól.”

A 650 köbcentis Triumph erőforrás eredetileg léghűtéses volt, de a műtét után quasi „üzemanyag-hűtéses” lett, hiszen metanol/nitro(metán) koktél hajtja. (A hatékony mix minimum kilencven százaléka persze nitrometán. Ennek a folyadéknak óriási előnye a benzinnel szemben, hogy sokkal kevesebb levegő szükséges az égéséhez. (Kb. nyolcadannyi.) Az olaj pedig egyszerűen átmegy a rendszeren, nem cirkulál benne. A T200-as kettős üzemanyag rendszerrel rendelkezik. Az indításhoz és az üresjárathoz a gravitáció segíti be egy „remote tankból” a naftát, aztán Alp Mester átvált metanol/nitrometánra és mechanikus pumpára a rajtnál. A kétszázra katapultáló robbanóelegy pedig két darab másfél inch-es Amal GP karburátor segítségével szolgálja a Burlen üzemanyag rendszert. A motor persze nem az egyetlen radikális aspektusa ennek a járműnek.

„Az SCTA és a FIM már régen kitiltotta a »szemétláda« (dustbin) áramvonalas burkolatot. Ki kellett valami olyat találnom, ami van olyan jó mint ez a burkolás, de átmegy az ellenőrzésen. Úgyhogy terveztem egy olyan első »sárhányót«, ami különáll a jármű komplett burkolatától, de megtartja a dustbin burkolat előnyeit.”

SCTASouthern California Timing AssociationFIMFédération Internationale de Motocyclisme (Nemzetközi Motorsport Szövetség)

Ez az unikális sárhányó flexibilis és egységet alkot a teljes burkolattal, továbbá képes elfordulni is. Technikailag elkülönült, de képes mozogni. A jármű üléspozíciója szintén különleges, ahogy a következő képen is látszik. Az oldalpanel kivágása minimális. A versenyzési szabályok megkövetelik, hogy a pilóta látszódjon oldalról, és az áramvonalas idomok csak a versenyző alkarját és kézfejét takarhatják el.

Mindezért nem meglepő, hogy az SCTA bizottság roppant részletesen ellenőrizte a T200-at, mielőtt versenyezni engedte a Bonneville Speed Week-en. A híres sós mederben végül a 68 éves örökifjúnak sajnos nem sikerült elérnie a kitűzött 200 mérföld/órás sebességet, de Alp, gyakorlott versenyzőként és rekordtartóként nem szomorkodott és nem is magyarázkodott, hanem új célt tűzött ki. A karosszéria módosítása után szeretné májusban indítani a járművet a Los Angeles határában fekvő kiszáradt tómederben megrendezett El Mirage rendezvényen.

A versenyzésre alkalmas felületet itt nem kiszáradt só adja, hanem tömörített agyag és hordalék, így a megfelelő trakció elérése ezen a rövidebb távon nagyobb feladat. Ugyanakkor Bonneville-ben két menettel lehet csak rekordot dönteni, itt pedig egy gyors futammal is elérhető a hőn áhított trófea. Ráadásul négy kerékkel alkalmanként már a 300 mérföld/órás (közel félezer km/h!) sebességet is túllépték itt a vállalkozó szelleműek! Szóval a T2000-es Terminátor mellett a T200-asnak is jó esélyei lehetnek Los Angeles környékén!

Forrás: BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art