Member of Group ›
A bakelit száz éve
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A bakelit száz éve

 

A hangrögzítés technikája, mint oly sok minden más technikai vívmány, a XIX. századi nagy „varázsló“, Edison nevéhez kötődik. A fonográf feltalálásával két legyet üt egy csapásra, mert készüléke úgy hangrögzítésre, mint lejátszásra is alkalmas. De egyikre sem, másikra sem optimális. A bakelit Emile Berlinerrel kerül képbe, miután megalkot egy a fonográfnál egyszerűbb, de pusztán lejátszásra alkalmasabb zenegépet, a gramofont. Edison hengereivel szemben, az ő készülékének hanghordozója egy lemezkorong, az a bakelitlemez, mely kisebb-nagyobb változtatásokkal egy évszázadon keresztül uralja a zenepiacot.

A bakelit szót egyébként ez esetben tévesen használják. A tévedés oka, hogy a bakelitet nagyjából az első hanglemezek korában szintetizálták, első pusztán szintetikus alapon előállított műanyagként. Továbbá megtévesztő, hogy bakelit is fekete, de sprőd, rideg anyag, amit lehetetlen formába préselni. Berliner először keménygumiba préselte a barázdákat, de tovább kutatott egy alkalmasabb anyag után. Végül egy trópusi levéltetű váladéka, a sellak bizonyult erre a célra legalkalmasabbnak. A sellak, egy természetes polimer, a politúr alapanyagaként már széleskörűen alkalmazott, olcsó anyag volt, s a műanyagok megjelenéséig a hanglemezeket mindvégig ebből gyártották. Később a szerveskémia fejlődésével számos olyan műanyag látott napvilágot, melyek mind árban, mind fizikai tulajdonságaikban alkalmasabbnak bizonyultak. A mikróbarázdás hanglemezek korában a sellakot egy szintetizált polimer, a vinyl váltja fel. A bakelit szóhasználat viszont a hanglemez anyagától függetlenül megmarad.

Berliner nevéhez fűződik még a Deutsche Grammophon vállalat alapítása és a legendás His master‘s voice kutyás embléma is. Mert jó üzletember, részben neki köszönhető, hogy a gramofon rövid időn belül meghódítja a világot, a zene közkincsé válik – mindenki számára saját otthonában elérhető lesz. A gramofon az évtizedek során kap ugyan egy faceliftinget, a pusztán mechanikus lejátszókban megjelenik az elektronika, a készülékek hangminősége fokozatosan javul és a lemezre egyre több zene fér. Az analóg hangtechnika azonban mindvégig változatlan marad.

A bakelitnek is – hasonlóan a celluloidhoz – a digitális hangrögzítési technológiák elterjedése teszi be a kaput, de mint a celluloidnál, a minőséget sokáig nem képesek digitális technológiával felülmúlni. Még ma is – majd húsz évvel a bakelit hanglemezek végleges eltűnése után – sokan a bakelitre esküsznek, s a hagyományos lemezek reneszánszukat élik. Én kicsit szkeptikus vagyok a minőségi érveket illetően, inkább egyfajta nosztalgiát vélek felfedezni az ember mechanika iránti elfogultsága okán. Az atomórák pontosságával és árával a méreg drága mechanikus órák sem képesek konkurálni, mégis elpusztíthatatlanoknak bizonyulnak.

Akárhogy is, a bakelitnek sokat köszönhetünk. A bakelit lemez több volt, mint zene. A lemezlovasokkal az élen önálló szubkultúrát teremtettek. Kisebb és integráltabb lett a világ általa, mert a legtávolabbi zenei kultúrák is eljuthattak egymáshoz. Ifjú koromban magam is büszkén feszítettem egy-egy menő hanglemezzel hónom alatt, melyek a nem is oly távoli, mégis elérhetetlennek tűnő világ áhított zenei kultúráját reprezentálták számunkra.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art