Member of Group ›
A halhatatlan szexistennő
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A halhatatlan szexistennő

60 éve, Marilyn Monroe karrierje csúcsán, 36 évesen önkezével véget vetett életének. Halálával kapcsolatban persze nem egy összeesküvés elmélet kering, de hát meglepő is lenne, ha nem keringene. Nem csak élete, halála is talány marad.

A „leg“-ek küzdelmében, a színésznő kategóriában ő tornyosul legmagasabban a huszadik század fölé, ő az, akinek megadatik, hogy rövid tündöklést követően halálával egycsapásra legendává váljék. Korát, s korának szellemét ő fémjelzi leginkább, akárcsak a dicsőséges Amerikát, mely Marilyn idejében reményét jelentette a reményt vesztett világnak, akár egy világítótorony, mutatta az utat a huszadik század poklait megjárt embereknek, hogy mégis csak érdemes hinni, mert valahol a földünkön van még könnyed vidámság és szédítő lehetőség. Ő volt az, akinek a jelentéktelenség árnyékából indulva megadatott, hogy részesedjen az amerikai álomból, aki nagy deal-t kötött az ördöggel – pedig nem is akart szegény – hogy a nagy deal-ért nagy árat fizessen.

Ez a félistenek sorsa, hogy szerény léptékű életüket elvetve legendákká váljanak.

Norma Jeane Baker

Pedig Marilyn Monroe, alias Norma Jeane Baker élete nem sokat ígérően kezdődött. Apját nem ismerte – személyét illetően csak tippelni tudott – és igazán még anyjára sem számíthatott, mert annak korai ideggyengesége miatt nevelésével rokonok, ismerősök foglalkoztak. Utolsó gyámja tizenhat évesen férjhez adta, így még tanulmányait is meg kellett szakítania, mert egy férjezett nő nem járhatott kiskorúakkal egy iskolába.

Eljátszom a gondolattal, vajon első férje hogyan állhatott fiatal, inkább csak nyűg feleségéhez, aki akkor még csak „Marilyn Monroe“ sem volt. Mennyire változnak az aspektusok, s az aspektusokkal járó megítélések! Kedves Férfiak!

Nem lenne zavarba ejtő, ha feleségükről egyszer csak kiderülne, hogy félisten?

James Dougherty-nek, Monroe első férjének megadatott a szerencse, hogy Marilyn életében az első(?) férfi lehessen. Vajon mennyire érezte ő ezt szerencsének? Nem a kézzel fogható valóság, az illúziók fontosak az életben!

Az egy hadiüzemben dolgozó 18 éves Norma Baker, David Conover fotográfus jóvoltából modellkedni kezd. Ekkortól használja a Marilyn Monroe nevet. A forgószél gyorsan elragadja. A hányatott sorsú kis Norma Baker, Monroe bőrébe bújva, vagy bújtatva szédületes karriert csinál, de minél tovább viszi a forgószél, annál kevésbé érzi jól magát. Az általa játszott szerep és valódi lénye közt végül már oly nagy szakadék tátong, hogy az az ő egyszerű lelkének áthidalhatatlannak bizonyul.

Feltehetően ő volt a világ legszexisebb nője és legmagányosabb embere.

A kettő, mint oly sokszor, nála sem zárta ki egymást. Imázsától soha sem sikerült szabadulnia. A barna hajú, loknis Norma Baker-re senki sem volt többé kíváncsi, benne mindenki csak Marilyn Monroe-t imádta. Hiába próbálta valódi önmagát megmutatni, hiába igyekezett bizonyítani, hogy ő „valódi“ színésznő, az senkit sem érdekelt. Eladható csupán a butuskás, kedves szex idol maradt, az utánozhatatlan mimikával és szívdöglesztő nőiességgel.

Miközben szexistennővé vált, magánélete egy katasztrófa volt. Kapcsolatait nem tudta kezelni, mint ahogy a férfiak sem tudtak ővele bánni. Érthető, mert hiszen ha Marilynként kezelték, felületesnek, ha Normaként, akkor meg lekicsinylőnek érezhette. A feltehetően anyjától örökölt pszichés problémák lassan elhatalmasodtak és állandósultak életében. Életének utolsó hét évében napi szinten találkozott pszichoanalitikusokkal. Alkohol és pszichopharmatikai szerek rombolták egészségi állapotát.

Marilyn Monroe a halhatatlan Norma Jeane Baker

Szinte törvényszerű, hogy ha valaki – főleg, ha olyan egyszerű lélek, mint ő – ily mértékben eltávolodik gyökereitől, az nem végződhet jól. Erre számos példát ismerünk. A véletlen úgy hozta – mert ugye azt még sem gondolhatjuk, hogy Marilyn-nél nem volt szebb lány Amerikában -, hogy belőle lett a legenda, mely immáron – ha a személye körül kialakult kultuszból indulunk ki – halhatatlan.

Norma Jeane Baker nagy árat fizetett érte.

De ki tudja? Ha netalán tán egyszerű halandóként éli életét, vajon százéves boldog nagymamaként hal meg? Az ő sorsa az volt, hogy a halhatatlanok klubjába váltson belépő jegyet.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art