Member of Group ›
A Himalájánál magasabbra
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

A Himalájánál magasabbra

 

Erőss Zsolt

Tegnap volt az Erőss Zsolt kalandos életéről szóló könyv bemutatója a Librinél. A színes életrajz írója egy indexes újságíró, Földes András, aki maga is hegymászó. (Ő írta az előző könyvet is Zsoltról.) Sajátos betűvetési stílusából mindkét „alaptevékenysége” kisüt. Ő volt az, aki a Hópárduc legutóbbi Annapurna-expedícióját (8091m) is közvetítette. Jól. Nepálból, nem egy karosszékből. E könyv végére a következőket írtam:

Már csak öt maradt

Zsolt négyévesen szenvedte el első fagyási sérülését. Mínusz harminc fokban síelt. Akkor még nem tudta, hogy négy évtizeddel és kilenc nyolcezres megmászásával később, éppen ezzel az erdélyi történettel kezdődik majd a róla szóló könyv. A siker elérésének útját legtöbben egy lineáris vonalnak képzelik, pedig a csúcsra vezető út bizony göröngyös, és komoly megpróbáltatásokkal teli. A siker viszont minden esetben egyenesen következik a megoldandó helyzetek kezeléséből – és persze a rengeteg, következetesen elvégzett, sok áldozattal járó munkából. A külső szemlélő gyakran már csak a cél elérésének önfeledt és dicső pillanatait látja, de az odavezető út részleteit és embert próbáló feladatait nem, miközben utóbbi a fontosabb – érdekes paradoxon ez.  Az Erőss Zsolt életéről szóló könyv azonban pontosan, részletesen és sajátos humorral mutatja be az utat magát. Talán ez a legnagyobb erénye.

Nemcsak a sikernek, az intelligenciának is rendkívül sok arca van. Érdekes, hogy milyen összefüggésben áll e két fogalom. Sokféle IQ és EQ teszt (érzelmi intelligencia) látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, melyek segítségével több nézőpontból vizsgálták és mérték e két hányadost. A jelen kihívásokkal teli, intenzív változásában e klasszikusnak mondható hányadosok mérése mellett megjelent egy új „trónkövetelő” is, mely nem helyettesíti, sokkal inkább kiegészíti és árnyalja egy ember intelligenciájának mérését. Az EQ (Emotional Quotiens), illetve az AQ (Adversity Quotiens) értékeinek komplex ismerete sokkal többet elmond egy ember személyiségéről és potenciális sikereiről, mint intelligenciahányadosának értéke. A magas érzelmi intelligencia hányadossal (EQ) rendelkező ember jól tud bánni a többiekkel, szinte „belelát a fejükbe”. Empátia, önismeret, önkontroll jellemzi, szinte bárkivel megtalálja a közös hangot.

A magas AQ-val (megpróbáltatás-kezelési képesség hányadosa) rendelkező ember aktív és sikerorientált, nem pedig passzív és kudarckerülő. Sok esetben ahelyett, hogy letörné, gátolná a kudarc, szinte nem is ismeri ezt a rosszul csengő szót. Számára inkább tapasztalat a sikertelenség, ami arra ösztönzi, hogy tanuljon a hibáiból. Ezek a tesztek a magas AQ-val rendelkező embereket „hegymászó típusnak” aposztrofálják. A mentálisan erős emberek már a csúcs elérésének pillanatában kiszemelik az újabb meghódítandó „hegye(ke)t”, hiszen tulajdonképpen ez élteti őket, ez ad értelmet és tervezhető keretet aktív életüknek. Erőss Zsoltot több mint egy évtizede van szerencsém ismerni. (És e közhely ezúttal helyénvalóbb, mint valaha.) Amikor 2002 májusában – első magyarként – feljutott a világ csúcsára (Mount Everest), már rögtön hazaérkezése után azt mondta nekem, hogy legközelebb oxigénpalack nélkül megy fel.

Akkor még nem tudta, hogy kilenc évvel később a Mount Everest társhegyének csúcsára (8516m, Lhoce) már egy művégtaggal fog feljutni. Amikor 2010 januárjában bent jártam nála a kórházban, megértettem, hogy miért döntött az amputáció mellett: így biztos lehetett abban, hogy a jövőben is tudja mozgatni a térdét és műlábbal ugyan, de (szinte) biztosan folytatni tudja a hegymászást. Kollmann András dokumentumfilmje, A Hópárduc talpra áll arról a 488 napról szól, ami a  Zsoltot és két társát a Tátrában ért baleset és a Lhoce csúcsának elérése között telt el. Erőss Zsolt életének megismerése után nehezebb kifogásokat találnunk, ha megfutamodunk a nehézségek elől. Ha mégis elgyengülnénk az előttünk tornyosuló akadályok láttán, gondoljunk a büszke Hópárducra, aki talán épp most mondja kissé gondterhelten Hildájának, Gerda lányának és a kis Csomának:

„Már csak öt nyolcezres csúcs maradt a tizennégyből…” 

Hasznos linkek:

A film Facebook oldala.

A film blog oldala.

A könyv bemutatójának Facebook oldala.

Zsolt két írása a B42 oldalon.

Erőss Zsolt honlapja.

Erőss Zsolt Facebook oldala.

Himalája blog.

A film díszbemutatójának videója.

A film díszbemutatójának képei.

A film hivatalos trailere:

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art