Member of Group ›
A melbourne-i vérfürdő
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

A melbourne-i vérfürdő

 

Mindig döbbenten hallgatom, amikor hírt adnak arról, hogy egyes szurkolók újból összeverekednek azon, hogy az egyiken zöld sál volt, a másikon pedig lila. Értem én, hogy a sport hazánkban (is) vallás, de a “sportszerű” kifejezés értelmének ilyetén vátozása akkor sem tetszik. Ahogy az sem, ha a narancs/szegfű növények preferálása választ el embereket (családokat) egymástól. A mélyre ásott árok sárdobálással nem betemethető.

Zádor Ervin

Ma, pontosan 56 esztendővel ezelőtt, egy hónappal az ’56-os forradalom leverése után zajlott le a magyar vízilabda történelem leghíresebb összecsapása a magyar és a szovjet csapat között. A történelmi tények  ismeretében nem csoda, hogy feszült volt a hangulat a nagy érdeklődésre számot tartó meccsen (nyolcezer néző zsúfolódott be a hatezres nézőtérre) és általában az olimpián is. Az ’56-os magyar események mellett a II. arab-izraeli háború is szintén kb. 1 hónappal az olimpiát megelőzően ért véget.

A közhangulat és az ebből adódó füttykoncert nyilván nem a szovjeteknek kedvezett, pedig azok a fiatal fiúk aztán tényleg nem tehettek arról, hogy hazájuk politikai vezetése vérbe folytotta a magyar forradalmat. A nézők nagy része persze a nagy medve által elnyomott kis nemzettel (velünk) szimpatizált. Ráadásul nyilvánvalóan sokkal jobb volt a magyar csapat. A vége felé már 4:0-ra vezetettek a fiúk, amikor a szovjet center a rá osztott Bolváryt akarta, a vízilabdában nem ritka vehemenciával rendre utasítani és bár Antit nem találta el, de Zádor Ervin éppen “beleúszott” Prokopov lendülő könyökébe.

Ervin bőre felrepedt a szeme alatt és bár nem volt veszélyes a seb, a vér hamar vörösre festette a medence vizét, illetve a magyar szurkolók szeme elé leereszkedő ködöt is. Különösen akkor, amikor Zádor (Gyarmati és Markovits javaslatára) nem a kispadnál, az öltöző bejárata felé mászott ki a vízből, hanem a másik, nézők felé eső, “teátrálisabb” oldalon, élő/égő vörös felkiálltójelként (posztóként?) végigvonulva a tribün gyorsan hergelődő nézőközönsége előtt.

Ez volt az a pont, amikor a szurkolók a szó átvitt és szoros értelmében is átlépték a korlátokat. Magyarán százával nyomultak extázisban a medence és a szovjet csapat felé. A bírók, gyorsan engedelmeskedve létfenntartó ösztönüknek, gyorsan lefújták a meccset és kihirdették a magyar csapatot győztesnek, a rendőrök pedig nagy nehezen kimenekítették a huszonéves szovjet sportolókat, akik nyilvánvalóan nem tehettek sem arról, hogy a forradalmunk kudarcba fulladt, sem arról, hogy az egyik játékosuk elvesztette az önuralmát.

Az esemény híre persze hamar bejárta a világsajtót. Zádor véres gladiátor teste nagyobb érdeklődést váltott ki, mint a másnapi döntő, ahol a jugoszláv csapat ellen diadalmaskodott a magyar válogatott 2:1-re! Ezúttal Zádor nélkül. Ismét olimpiai bajnok lett a magyar csapat!

A szabadság viharai (Freedom’s Fury) című dokumentumfilmet részletekben itt tudjátok megnézni e témában:

Első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik

Producer: Andy Wayna, Quentin Tarantino, Lucy Liu és Amy Sommer

Narrátor: Mark Spitz (!)

A másik film, amelyben Fenyő Iván, Dobó Kata és Csányi Sándor mellett szintén szerepet kapott e meccs is, a Szabadság, szerelem (Child of Glory) című izé.

„Hazafiatlan” kérdéseim:

Zádor tisztában volt a felelősségével, amikor szándékosan a másik oldalon mászott ki a medencéből, ezzel ellenőrizhetetlen lincshangulatot generálva?

A huszonévesekből álló szovjet csapat tagjainak, akik sokkal kevésbé voltak képben az októberi magyar eseményekkel kapcsolatban mint a mi fiaink, mi közük volt a forradalmunk leverését elrendelő erőkhöz?

Zádor, ahogy a csapat fele, az aranyérem átvétele után nem utazott vissza Magyarországra. Disszidáltak, ahogy akkor nevezték. Helyesen tették?

A szovjetekkel korábban köztudottan jó kapcsolatot ápoló magyar vízipólósok ’56 után vajon más szemmel néztek a korábbi haverokra?

Prokopov “szörnyű tettével” arányos volt a szurkolók indulata?

Stb., stb., stb. Kérdések, kérdések, kérdések…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art