Member of Group ›
Világvége parti
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Világvége parti

 

Mayan Calendar

Ez már az 507. (!) bejegyzés a B42 oldalon és holnap vége a világnak a mezoamerikai naptár szerint. Szomorú. Még sem lesz bankadó 2013-ban. A legutolsó világvége egyébként éppen ’11.11.11-ére esett, ahogy a magyar költészet napja is pontosan József Attila születésnapjára. Fatális egybeesés mindkettő! A majákról kinek a világvége, kinek egy rosszul megrajzolt méhecske, a férfitársadalom 90 %-ának pedig Maya Gold művésznő (és természetesen a maja kultúra) jut eszébe.

A Gyertyaöntők Nemzetközi Szövetsége azonban örülhet. Az elmúlt hetekben a világ gyertya, ételkonzerv és fáklya fogyasztása dinamikusan emelkedett és a high-tech földalatti „túlélő vermeket” kínáló amerikai vállalkozásoknak is jól megy. (Nem mintha ezek a fejlett eszközök sokat segítenének pl. a Nibiru bolygó vehemens becsapódása ellen…)

Hollywoodnak örök témát ad és sok, komoly pirotechnikával, valamint vizuális pixelbűvész grafikával (CG) felturbózott katasztrófafilm ihletője egy-egy óriási kataklizma látványos bemutatása. A nagy baj okozója hol egy becsapódó óriásmeteorit, hol pusztító vírus, esetleg heves napkitörés, szupervulkán, netán egy felrobbanó csillag, a Föld pólusainak felcserélődése, bolygók gonosz együttállása, összehangolt UFO (Unidentified Flying Object = beazonosítatlan repülő tárgy, nem lény) támadás, vagy egyéb kiszámíthatatlan és feltartozhatatlan(nak tűnő) izé, melyet aztán a hős (főleg) amerikai vitézek mégis megállítanak (vagy szanaszét lőnek).

A kertvárosi idilli családok világégésekkel való kontrolált körülmények közötti riogatása azonban nem csak Hollywood sajátja, hanem már az asszíreknél (i.e. 2800-ból agyagtábla) és a keresztény vallásban is gyakran megjelenik. Jézus is többször említi a végítélet napját, illetve Keresztelő „Bemerítő” Szent János sem fukarkodik az ilyen kijelentésekkel. (A mai napig sokan félnek Jézus második eljövetelétől.)

A Halley-üstökös 1910-es eljövetelét (legközelebb 2061-ben néz be hozzánk) sokan az első világháború előfutárának tartották, ahogyan az 1999-es napfogyatkozástól is számtalan ember tartott. Jehova tanúi az egyik első világvégét Dániel könyve próféciái (Dániel 8:14) alapján 1914-re prognosztizálták. Aztán 1915-re, 1920-ra, 1925-re, 1941-re, 1975-re és 1994-re…

A jövőben a 2100. november másodiki napfogyatkozástól, illetve a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi hadronütköztetőjének (LHC) esetleges hibája okozta feketelyuktól érdemes félnünk. A 27 kilométer hosszú, 100 méter mélyen elhelyezett alagútban megbújó szerkezet első beindítása előtt sok templom forgalma százszorosára nőtt!

Marcel Proust: A fáraó című regényében a papoknak legalább tenniük kellett érte, hogy hasznot húzhassanak a tudatlan és jámbor hívők napfogyatkozásból eredő félelmeiből, a fekete lyuktól való rettegésből fakadó gyors és praktikus „megtérés” pedig egyszerűen az ölükbe hullott…

Dél-Mexikóban viszont nyugodtak a maják mai leszármazottjai. Mind a hét millióan. Várhatóan duplázódik a turistaforgalom (katasztrófa turizmus) és jól pörög a naptár biznisz is. Én mindenesetre e post megírása után rögvest indulok a (kormánnyal végre stratégiai szövetségre lépett) Tescóba, hogy beszerezzem a túléléshez szükséges nélkülözhetetlen eszközöket. Először is a Kalevalát (sokszor nekiálltam már, de sosem fejeztem be) Pataky Attila mélymagyar túlélési tanácsainak rovásírásos iPad változatát és természetesen egy törülközőt.

Előtte azonban holnap este a cimborákkal Világvége Partit csapunk a Nagy Nap tiszteletére, hiszen mégis csak ez az éltető égitest tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,8 %-át. Ráadásul a 11 éves Napciklusokat 1755 óta jegyzik, eszerint most a 24. ciklusban tartunk, amely 2013-ban fog tetőzni. A Nap ilyenkor éri el legnagyobb intenzitását!

Nagy Nap

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art