Member of Group ›
Nem olcsó mignon
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota

Nem olcsó mignon

 

Nézelődöm a könyvesboltban, sorozatok állnak hegyekben, huszadik századi osztrák novellák, latin-amerikai novellák, indiai, kínai, skandináv, lengyel, cseh, jaj, még német és orosz novellák is. Tengeren innen és túli írók válogatásai egyenkötetekben. Az arculati egység nyomasztó is lehet.

Elképzelem milyen lehet a pillangók nyelve, érteném-e.

Elképzelem milyen lehet a pillangók nyelve, érteném-e.

XX. SZÁZADI GALEGO PRÓZA üdítő kivétel, üdítő, még akkor is, ha szerzői közül többen haltak, mint élnek. Van rendes címe is. A pillangók nyelve. Elképzelem milyen lehet a pillangók nyelve, érteném-e. Ha végigolvasod a kötetet, te is megérted ezt az érdekes, érthetetlen nyelvet, megtudhatod, hogy a pillangók nyelve igazából egy cső, amely úgy van összetekerve, mint az óra rugója. Ha valamelyik virág odavonzza magához, a pillangó letekeri ezt a csövet, beledugja a kehelybe, és elkezdi vele kiszívni a nektárt. Ha belemártjuk a nedves ujjunkat a cukorba, – közben szinte már érezzük is az édes ízt a szánkban, ugye? Mintha az ujjbegy lenne a nyelvünk hegye, az ujjunk pedig a cső… Hát így működik a pillangók nyelve.

A novella hőse Veréb, aki most kerül iskolába, és galego létére meggyőződése, hogy ezt a pillangószerű nyelvét majd kitépik. Mert galegoul beszél, a galegok pedig csak megtűrt, szégyenletes népek. „mintha kézzel tépték volna ki a manduláját, úgy tépte ki a tanáruk a há hangot a beszédükből, hogy ne mondjanak a gé helyett hát, a grasziasz helyett hrasziaszt.” Mert a spanyol, portugál és a galego nyelv között elég sok, elég nagy különbség van. Az öntudatok között is. A galegok (magyarban galjégók, én is így hallottam a Zorroban) különleges helyen, elzártan, Spanyolország északnyugati részén élnek, Galícia autonóm közösségben. A terület, hasonlóan Baszkföldhöz és Katalóniához, nyelvi autonómiával rendelkezik. A pillangók nyelvével.

A kötethez Bánki Éva, középkori, és portugál irodalom szakértőjeként írt bevezetőt. Részletes történelmi háttér az előző századok galego irodalmáról, rávilágítva a hétköznapokra, és a mítoszt vegyítő írásmódra, mely írásmód a kötetben szereplő írók zömének sajátja. A könyvben tizenhárom szerző huszonnégy novellája, prózája, szövege található. Cunqueriro, és Ferrín a két húzó név, több írással szerepelnek a kötetben. Finom lírai ecsetvonások, a vidéki emberek mindennapjai, szerelmi szálak, ez Cunqueriro receptje. És Ferríné pedig „sosem hallott  Isten háta mögötti falvak királylánya, parafrazeált kelta hős, lágy szívű, óriás szarvasbogarak – bizony Ferrínhez hangulat, és főleg érzék kell…”

A pillangók nyelve - címlap

A pillangók nyelve - címlap

De még mielőtt azt gondoljuk, hogy ehhez a kötethez vissza kell süppednünk a középkorba, vegyük kézbe a kicsi, százhatvanegy oldalas kötetet, nézzük  a címlapját, egy szándékosan öregített, antikolt borítót, régvolt nagypapás hangulatot idéző képet, de tapintásra kellemes, fóliázott papírt. Modernségét nem csak a papír minősége adja, hanem a benne szereplő írások régi-új témái, örök eszméi. A szövegekből néha előszivárog a galegok megvetése, önsajnálata, múlt iránti szeretete, ezek az adalékok azonban jobbá, ízesebbé teszik őket. Cunqueriro is ezt vallja: A történeteknek, amiként a nőknek vagy a húsoknak, fűszeres pácra van szükségük. Egyetértünk. Mind megesszük, még Leiras süteményét is, a hetvenedik oldalról. Találunk ott őszibaracklekvárt, meggydarabkákat pörkölt mandulával, fahéjas cukorral. Az egész kötet ilyen. Egyszerű történetek, pici finomságokkal.

A szöveg eredetije az Irodalmi centrifugán jelent meg.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art