Member of Group ›
Dress Code
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Dress Code

 
A ruházat, a megjelenés, néha többet árul el egy emberről, mint a legfennköltebb gondolat.” – Mark Twain 

Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy lazulnak a társadalmi konvenciók, a pár évtizeddel ezelőtt még elvárt és betartott – és betartatott – viselkedési és öltözködési elvárások részben eltűntek vagy átalakultak. Ha ma körbenézünk az utcán, de akár egy esti színházi előadáson, láthatjuk, hogy öltöny és farmer, pulóver és feszes szoknya, garbó és bőrdzseki, a magas sarkú cipő és a vastag talpas hótaposó csizma békésen elférnek egymás mellett. Lazább lett a világunk, mint ahogy lazábbak az érintkezési szokásaink, a kötelékeink, az ígéreteink is. Ez persze nem gond, hiszen ez a korszellem megfelel a körülöttünk tapasztalható világ erkölcsének, etikájának, elvárásainak is.

flat,1000x1000,075,f

Ma a munkahelyi megjelenés  is lehet nyakkendő nélküli, kötött darabokat kombináló, farmeres, pamut nadrágos, azaz megengedő. Az utcai és casual öltözködés elemei korunkban furcsa összhangot alkotnak az üzleti ruházat stílusával, a klasszikus elemek bátran keverednek a tervezők ötleteivel, a konvenciók a nemtörődömséggel és lázadással.

Az öltözködés mindezek ellenére fontos része az emberi kultúrának, civilizációnk és fejlettségünk jele az, hogy sokféle, az adott időjáráshoz, élethelyzetekhez és szabályokhoz igazodó ruházatot viselhetünk. Öltözködésünkkel üzenünk a világnak magunkról és egyben azt is kifejezésre juttatjuk, hogy mi a véleményünk a környezetünkről a minket körbevevő emberekről.

Azaz nem csak másokat de önmagunkat is megtiszteljük a helyesen összeállított, ápolt és stílusos ruházatunkkal.

Az öltözködés társadalmilag elvárt és meghatározott  szabályait dress code-nak nevezzük, ez határozza meg az egyes alkalmakra és napszakokra, valamint helyzetekhez illeszkedő ruházat formai jegyeit, gyakran színét és viselésének szabályait is. Nálunk sokan legyintenek az ilyen mondatokra, mert azt tartják, hogy a személyiségük része, hogy bárhol és bármit viselhetnek. Természetesen fontos dolog, hogy a személyiségünk ne tűnjön el az öltözködés által, de a stílusos, helyesen megválasztott és jól viselt ruházat éppen egyediséget, másokkal össze nem téveszthető jól beazonosítható karaktert adhat viselőjének, azaz éppen ez tehet egyéniséggé, emlékezetessé.

A dress code magában foglalja a munkahelyi és utcai, valamint a szabadidős és casual öltözködési elvárások mellett az ünnepélyes, alkalmi és ceremonikus megjelenések igen pontosan szabályozott rendszerét is. Miközben az üzleti (business look) megjelenés szabályai általánosak és a viselendő ruhadarabokat ajánlás szintjén említik, addig az esti megjelenésre vonatkozó leírások igen konkrétak és egyértelműek.

Amennyiben hivatalos formában írásos, vagy elektronikus meghívást kapunk, fontos, hogy az öltözködésre vonatkozó megjegyzést komolyan vegyük, azaz olyan ruházatban jelenjünk meg az adott helyen, amilyent a meghívó tőlünk elvár. Ha nincs megjelölve ilyen, akkor hasznos dolog telefonon érdeklődni az esemény jellegéről.

Általánosan minden délutáni és kora esti eseményen elegendő, ha – HALB OFFICIEL – ruházatot viselünk, azaz hölgyek kosztümöt vagy városi ruhát – esetleg kabáttal kiegészített komplét – világos vagy sötét színekben (ez már évszak és ízlés kérdése), az urak pedig öltönyt, zakó és nadrág összeállítást inkább sötét árnyalatokban.

A késő délutáni és kora esti – OFFICIEL – megjelenéseknél már a férfiak sötét színekben való  öltönyös zárt inges és nyakkendős megjelenése az  elvárt, de a nők ilyenkor még viselhetnek világosabb árnyalatokat. Ruházatuk lehet kosztüm, ruha, de akár már alkalmibb alapanyagú darab is.

Amikor a ruházat jellege kötött, azaz előírt, akkor beszélünk – FORMÁLIS – öltözetekről. Amennyiben kifejezetten elegáns esti meghívást kapunk, azaz EVENING DRESS az elvárt ruházat, akkor a hölgyek elegáns alkalmi ruhájához és alkalmi kosztümjéhez a fekete, mélykék vagy mély-szürke öltönyös, fehér inget, nyakkendőt és mindig fekete cipőt viselő férfi a megfelelő kísérő. Az ilyen esti megjelenések még megengedőek, azaz nincs külön előírt formailag megjelölt ruházat.

140716_Harrolds_SS15_15_1425_CV_Clean_1

Az esti megjelenések magasabb foka az, amikor – BLACK TIE – azaz fekete csokornyakkendő az elvárt, ez egyet jelent férfiaknál a fekete vagy mélykék szmoking viselésével, fehér inggel és fekete, ha lehet kézzel kötött csokornyakkendővel, a hölgyek ilyen esetben már kötelezően kisestélyi alkalmi – ez lehet térd feletti de akár hosszú szoknyás is – ruházatot kell, hogy viseljenek. A kisestélyi lehet egy gyapjú vagy zsorzsett kis fekete ruha is alkalmi cipővel, táskával és finom ékszerekkel, de a csipke, brokát és taft szoknyás összeállítások is megfelelnek az ilyen követelményeknek. A férfiak szmokingja egy, vagy kétsoros, a hagyományos városi öltönyök szabását és arányait követő, de mindig sliccelés nélkül és fényes selyem reverrel készített ruhadarab, amelyhez kötelező kiegészítő a fekete fényes borjúboksz vagy lakk cipő.

Cary-Grant-Sitting-Indian-Style-wearing-a-tuxedo

A szmoking – amerikai nevén Tuxedo – modern változatai az amerikai filmvilágban lettek először közkedveltek, itt az esti ruhához gyakran viselnek sima hosszúkás fekete nyakkendőt. A párok közös megjelenésénél fontos az, hogy egymáshoz öltözködjenek, lesújtó látvány a kifogástalan esti toalettben megjelenő nő egy helytelenül és hibásan öltözött férfi kíséretében.

Fontos, hogy megértsük, attól még nem cool valaki, hogy semmibe veszi az elvárásokat és társadalmi szabályokat. Inkább csak neveletlen!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art