Member of Group ›
Az Apple berobban az oktatási piacra
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az Apple berobban az oktatási piacra

 

A Michelin fivérek (Edourd és André) történetét mindannyian ismerjük. 1891-ben ők találták fel a leszerelhető gumiabroncsot, ami azóta is az autó egyik fontos kelléke. Mivel abban az időben az autózás inkább kaland volt, mintsem a napi rutin része, kiadtak egy olyan térképet, amelyen az általuk magas minőségűnek titulált éttermeket és hotelek jelölték meg. Tették ezt azzal a nem titkolt üzleti szándékkal, hogy rábírják az embereket, hogy többet autózzanak, hiszen akkor több gumit is koptatnak el.

A vörös és zöld kalauz (Guide Michelin) létrejöttének históriájáról már a második Michelin csillaggal díjazott magyar étterem, az Onyx kapcsán írtam Nektek, de mi köze van mindennek az Apple csütörtöki bemutatójához?

FIGYELEM: Ez a bejegyzés gyilkosan hosszú, ezért (vállaltan) nem felel meg a mai kor (mai kór?) követelményeinek. Ha valamilyen furcsa, titkos mazochista perverziótól vezérelve mégis elolvassátok, magatokra vessetek, fájni fog! Mindenesetre nyugodt, hétvégi körülményeket javaslok hozzá.

Az Apple tegnapelőtt New Yorkban, a Nagy Almában :), a Guggenheim múzeumban mutatta be, hogyan képzeli el az oktatás reformját. (Az 1 órás videót itt találjátok.) Ez a jellegzetes, fehér spirális (spirituális?) épület önmagában megér(ne) 1-2 postot. (A feltételes módon a jövőben javítunk, ígérem. Naná, fotókkal!)

Guggenheim múzeum

Amikor először sétáltam végig Manhattanben a 5th Avenue ezen szakaszán (Museum Mile) a Metropolitan múzeum után ebbe a csodás épületbe tértem be. Kétségtelen, hogy kívülről is lenyűgöző építménnyel van dolgunk, de betérve fantasztikus élmény megélni, hogy ez a természetes csigaforma milyen jól szolgálja a modern műalkotások bemutatásának funkcióját. Kalap le, vastaps, sztendápovésön, well done Mr. Wright!

1959. Október.

Napjainkban

Belülről

Perspektíva

Wright (Frank Lloyd, naná nem a “repülő fivérek” egyike) közel 60 évvel ezelőtt kezdett bele a tervezésébe és 16 évig (!) dolgozott rajta, hogy utolsó remekműveként adja át 1959-ben. Még ugyanebben az évben, 92 évesen távozott el az élők sorából. Bevégezte utolsó feladatát. Ahogy Shakespeare mondaná: „Ende gut, alles gut.” (vagy ahogy a szlovák mondja: „koniec dobry, vsetko dobré”) Az általa tervezett privát házak közül az én egyik személyes kedvencem a Fallingwater-ház, bár azóta ez az épület is már múzeumként funkcionál. Két (Taschen kiadó) könyvem van a mestertől, az egyik borítóján a Guggenheim épület, a másikon ez a “Vízesés-ház” látható.

Wright és a FallingWater-House

iBooks Author

Ez a kiváló ingyenes alkalmazás, amely a papíralapú könyvekkel szemben a multimédiás tananyagok létrehozását hivatott segíteni a jövőben (inkább a mában) a beszédes iBooks Author nevet kapta az Apple keresztségben. Ezzel a (magyarul is “beszélő”) programmal multimédiás iPad tartalmakat készíthetünk. Ennyit tud, nem többet, de ez az egyszerű tudása pont elég ahhoz, hogy ismét sok álmatlan éjszakát okozzon egyes ellustult média dinoszaurusznak és a kor szavát figyelmen kívül hagyó, változni képtelen könyvkiadónak.

Sablonok

Mindezt egyszerűen, gyorsan, az Appletől megszokott jó ízléssel megalkotott, remek sablonok segítségével. Just works! Azoknak, akik dolgoznak közületek az iWork (főleg Keynote, Pages) programokkal, ismerős az arculat és a logika.

Preziket, képgalériákat, videókat, hangfile-okat, 3D-s képeket vagy akár HTML alapú tartalmakat és persze szöveget illeszthetünk be játszi könnyedséggel az általunk létrehozni kívánt interaktív iPad könyvbe. Szószedet létrehozásával pedig az általunk készített tartalomba tulajdonképpen egy saját lexikont integrál6unk, hatékonyan segítve ezzel a fogyasztó befogadási/megértési folyamatát. Ellenőrző kérdések inzertálásának a segítségével tovább fokozhatjuk az interaktivitást, ami óriási előny, ha pl. tananyagot gyártunk, hiszen azonnali visszajelzést ad az olvasónak.

Egyszerű

Egy korábbi írásomban már méltattam Al “Green” Gore iPad könyvét (Our Choice). Nos, az iBooks Author segítségével pont ilyen könyveket tudtok létrehozni a jövőben Ti is. Nem vicc! E progival ismét egy olyan felhasználóbarát eszköz jelent meg a piacon, mellyel az átlagemberek is látványosan tudják publikálni és megosztani (!) az általuk kreált tartalmat. Nyilván akkor lesz igazán érdekes/értékes a végtermék, ha az alkotónak (is) jó ízlése van és valóban jók a tartalmak (videók, szövegek, képek) is.

iBooks Author

A létrehozott könyvet pedig az Appletől megszokott egyszerű módon (klikk a Preview gombra) tölthetjük fel iPadünkre. A saját készülékünkre való feltöltésen túl azonban sokkal izgalmasabb lehetőség az iBooksStore-ba való publikálás (publish funkció) lehetősége. Ha ingyen bocsátjuk bolygónk intenzíven növekvő népességének rendelkezésére, egyszerűbb a dolgunk. (Adieu ISBN.) Gyors regisztráció után a visszaigazoló mail linkjét követve letölthető az ingyenes iTunes Connect Mobile alkalmazás és ezt követően “szabad a vásár”. (Persze amennyiben az “Oroszlán” oprendszer fut a gépeden, mivel a “Hóleopárd” alatt nem működik. Hja, biznic az biznic. A részvényesek (itt is) várják/elvárják a “számokat”.

Amennyiben viszont kitör belőlünk a “Gazdálkodj okosan!” társasjátékon szocializált kelet-európai személyiségünket bölcsen legyűrő pénztárcaszívű ős kapitalista, “fizetős” verzióként is árulhatjuk örökbecsű könyvünket. Ehhez a perverzióhoz viszont már min. egy db. amcsi adószám köll/szükségeltetik.

Ez esetben azonban már erősen javallott az annak idején uralkodó korszellemnek megfelelően, óvatosan píszívé herélt “Gazdálkodj okosan” társasjáték használata helyett, a Monopoly iPad verziójának letöltése, hogy a bestseller könyvünkből származó dollár milliárdokat okosan fektessük majd be, a perforált szélű, korabeli Rakéta-porszívót ábrázoló papírdarab szocreál otthonba való pontos és izgatott beragasztása helyett.

iTunes U

Néhány hónappal ezelőtt írtam egy hasonlóan pusztító hosszú bejegyzést (amelyet egyébként teljesen értelmetlen írni egy blog postként) a jelenlegi oktatási rendszer anomáliáiról. Az Apple által szintén tegnapelőtt bemutatott iTunes U alkalmazás jól példázza azt, hogy miként változtatja meg végérvényesen az oktatást az új eszközök (pl. táblagépek) és megosztási lehetőségek (pl. iBookstore) megjelenése.

iTunes U

Ha gonosz akarnék lenni, összevágnék egy, a kontrasztból élő videót, melyben osztott képernyőn láthatnánk egy unalmas és közepesen felkészült frusztrált tanár monológját, illetve egy multimédiás tartalommal támogatott, karizmatikus, a nebulókat folyamatos interaktusban/intellektussal pörgető (edutainment) és bevonó (engagement) pedagógust.

Magam is “be/feliratkoztam” egy management kurzusra, kíváncsi vagyok és később beszámolok a fejleményekről! Ahogyan a TED is korábban “demokratizálta” (iPad verzió itt), úgy ez a felület is szerintem alapjaiban fogja megváltoztatni az edukációs módokat, rendszereket, alapvetéseket. Az iTunes U app egyenlőre csak iPhone-on, iPaden és iTouch termékeken fut, de ki tudja mi lesz a piac válasza erre a kihívásra?

A kurzusokon audio/video tartalmak, prezik, linkek, iOS appok és természetesen szöveges tartalmak összehangolt rendszeréből tanulhatunk. Az oktató folyamatosan frissítheti online a tananyagot, illetve mi magunk is értesítést kapunk, ha friss tartalom jelenik meg a tananyagban.

Kurzusokon persze nem csak részt venni van módunk, hanem kreálni is lehet azokat. Ez óriási lehetőség azoknak a cégeknek (is), akik saját specializált egyetemeiken szeretnék a szokott felsőoktatási intézményekhez képest sokkal fókuszáltabb, a saját igényeikre szabott kompetenciákat megtanítani az embereiknek.

iBooks 2

iBooks

Ez sem új alkalmazás, “csak” egy frissítés, de jól látható az Apple szándéka. Alkalmasabbá tette ezt az applikációt is a tanulási folyamat támogatására. (Árnyaltabb interaktivitási funkciók, könnyebb jegyzetelési módok, remek szöveg kiemelési funkció, full screen mód stb.) Magyarán az eredeti iBooks app-ot fejlesztették tovább, hogy jól együttműködjön a többi rendszerelemmel és hatékonyabban támogassa az Apple nyilvánvaló üzleti céljait az edukációs piacon. Ha feláldoztok közel 1 giga (!) tárhelyet az iPadeteken, töltsétek le a “Life on Earth” című ingyenes kurzust és vessétek bele magatokat a tanulásba. Nem fogtok csalódni! (A gyereknek csak óvatosan mutassátok meg, mert kissé “kontrasztos” élmény lesz neki utána elővenni a saját szamárfüles, legtöbbször rosszul megírt és unalmas tankönyveit.)

iBooks

Summa Summarum

Az Apple tehát ismét stratégikusan messzebb lát a konkurenseinél, így a Michelin fivérekhez hasonlóan, indirekten is rábírja a fogyasztókat termékei (iPad, App Store, iBookStore) használatára. Napjainkra „hanyatt úsznak” a sok pénzben. A Financial Times szerint múlt év júliusban ez az összeg 75,876 milliárd USD volt! Mai árfolyamon (hm…) ez 17.906.736.000.000 HUF! Közel 18 billió forint „készpénzben”! „U.S. balance now less than Apple cash.” Képaláírás: „Steve Jobs is now more liquid than Uncle Sam.” (A „liquid” szóval kapcsolatos vicceket kegyeletből kérem mellőzni.)

Ez a pénzmennyiség az Apple innovációs erejével párosulva gigászi előnyt biztosít számukra a jövőben is! A tegnapelőtti bemutatóval Jobs cége újra bebizonyította, hogy továbbra is a komplex szinergiák felépítése az egyik nagy versenyelőnye. A vas (iPad), a szoftver (iBooks Author) és a szolgáltatás (App Store, iBook Store) háromszögének minden összefüggő eleme ezt a hatékony jövedelemtermelő célt szolgálja.

Lehetséges azonban, hogy a konkurensek lobby ereje előbb-utóbb elég lesz ahhoz, hogy elinduljon egy anti-tröszt per az Apple ellen. (Ezt a mondatot most beraktam egy borítékba, lezárom, és ha bejön, postolok nektek egyet biza. Így fog kezdődni a bejegyzés: “Én megmondtam már akkor…” Természetesen, ha nem jön be a jóslatom, mélyen hallgatok erről a kijelentésemről. (Ahogy ez szokásos…)

Nyilván a mai iPad képernyője kevésbé alkalmas a hosszadalmas és/vagy napon olvasásra, mint pl. a Kindle kifejezetten erre a célra optimalizált e-könyv olvasója, de nyilvánvalóan folyamatosan fejlődni fognak az eszközök a jövőben. Az iPad3 pl. szinte biztos, hogy megkapja a Retina Display-t. IGZO? 2048×1536? A Sharpot kellene megkérdezni, hiszen ő fogja szállítani a képernyőt a hamarosan megjelenő iPad3-hoz. Az Apple ismét nem bízta a véletlenre a dolgot, egyes értesülések szerint, konkrétan megvették a gyártósort a Sharptól.

Összefoglalva az összehangolt digitális tananyag és eszköz néhány kiragadott előnyét:

–       multimédia tartalom (korszellem)

–       linkek lehetősége

–       könnyebb könyvek (mármint kilóra)

–       kereshetőség

–       frissíthető tananyag (akár online)

–       (valószínűleg) olcsóbb

–       megosztás lehetősége

–       interaktivitás

Bárhogyan is változnak és modernizálódnak azonban az oktatás módszerei, eszközei, felületei és tananyagai, a tudás megszerzésre fókuszáló valódi igény nélkül mit sem ér az egész “felhajtás”. Azt csak remélni merem, hogy mindezen nóvumok a következő évtizedekben valóban demokratizálni fogják/tudják a napjainkban inkább széttartó elit és általános oktatást.

Ha ez az olló, többek között emiatt az innovációk miatt kissé záródni kezd/tud,  örülhetünk, mert képzettebb tömeget “termel ki” a társadalom számára és könnyebb lesz együtt élni/együttműködni. Abban, hogy ez érdeke-e egy ország (a világ?) politikusainak, valószínűleg megoszlanak a vélemények. El tudom képzelni, hogy másként vélekedik erről az utca embere és másként egy aktuális választási hadjárat kampányfőnöke…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art