Member of Group ›
Az Unió egy showhivatal
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Az Unió egy showhivatal

 

Az Unió egy Showhivatal

Reakcióm András „Inter/national” című bejegyzésére:

Nem a pillanatnyi helyzet súlyos, külpolitikai értelemben az Unió fennállása óta egy showhivatal. Európa mai formájában, egyfelől egy gazdasági érdekközösség és devizaunió, másfelől egy nemzetállam konglomerátum. Az egyes nemzetállamok pont annyit adnak fel szuverenitásukból, amennyire a mindenkori globális kihívás erre kényszeríti őket.

Eddig nem kényszerítette őket többre. Az Unió kényelmes pozíciót örökölt meg a hidegháborúból – a NATO vigyáz rá. S így a védelem és biztonság költségei részben az amerikai adófizetők pénztárcáját terhelik. Amerikának persze előnyei is vannak ebből, mert nagyhatalmi szempontból jelenleg a világ egypólusú, így Amerika érdekeit semmi sem sértheti.

Kína jövőbeli szerepét nehéz megjósolni. Egyenlőre szép lassan gazdagodik, de szerintem még minden látványos siker ellenére jó időbe telik, hogy a nagyhatalmi politika asztalánál magának kardcsörtetéssel követel helyet. Persze az is lehet, hogy mire ez bekövetkezik, a világ dolgait már nem a fegyverek, hanem kizárólag a pénz dönti el, s ilyen értelemben Kína már ma is jó úton jár.

Az öreg Európában pedig továbbra is a nacionalizmus hátvédharcai folynak. Ahogy erősödnek az „európizáló“, Európát egységesítő törekvések, úgy nyernek teret Európa szerte a szélsőségesen nacionalista tendenciák. Egy nemzetállam polgárából európaivá válni, nagy kihívás ez mindenkinek, de sokaknak elképzelhetetlen egyben. Ezért kellett kezdetektől szőrén megülni a lovat, ezért nem lehetett ajtóstól rontani a házba az európai gondolattal. Globális kényszerek nélkül ebben a kérdésben jottányit sem jutnánk előre.

A nemrég elhunyt Otto von Habsburg előadásait hallgattam huszonöt évvel ezelőtt a közös európai jövőről és akkor még minden olyan utópisztikusnak tűnt. Igaz, akkoriban arról fantáziáltam, hogy egyszer valamikor mindenkinek lesz egy készüléke, valami telekommunikátor féleség, amivel majd fizetni is tud, képes lesz igazolni magát, s minden embertársával azonnal kapcsolatba is kerülhet. S lám, időközben egyik sem illúzió.

Az út ki van jelölve, csak azt nem tudjuk, milyen hosszú és milyen buktatós ez az út. Csak azt tudjuk, hogy minden, ami a világban történik, befolyásolja. A líbiai háború, vagy Görögország államcsődje, a látszat ellenére, közvetve mind a központosító törekvéseket erősítik. Az Unió egységesítő normái, ajánlásai végrehajtó hatalom nélkül nem érnek semmit. Ellenkezőleg! A külpolitikában kifejezetten ártanak.

És itt osztozom Charles Krauthammer kijelentésével: “Lehet, hogy az Európai Unió jól működő szabadkereskedelmi övezet, de bohózatba illik politikai egységként számolni vele, mivel olyan eltérő érdekű szuverén államok együttese, amely hasznavehetetlen a nemzetközi politikában. Az európai szolidaritás nem létezik. Európa képtelen egységesen fellépni.” Csak a következtetésében szállnék vitába vele. Európai szolidaritás igenis létezik, de eddig nem kellett olyan kihívással számolni, mely az európai érdekeket egységesítette volna.

Európa, gazdasági értelemben, a világ legerősebb hatalma. Ha a katonai erőket – a nemzeti hadseregeket – európai főparancsnokság alá helyeznék, azonnal egy amerikai hadsereget megközelítő haderővel kéne számolni. (Jelenlegi formában, NATO főparancsnokság alatt, inkább az USA befolyását erősítik, jóllehet Európa biztonságát is garantálják.)

Ha pedig legalább a külügyét egységesítenék, Európa világpolitikai álláspontját képtelenség lenne figyelmen kívül hagyni. Ehhez jönne még a közös pénzügy, s máris egy klasszikus föderációnál tartanánk. Ha még ettől távol is vagyunk, nem árt szoktatni magunkat a gondolathoz, mert nem hiszem, hogy van más megoldás. Addig pedig poroszkálunk tovább a göröngyös úton, ahogy eddig megszoktuk. Két lépéssel előre, eggyel hátra. A nehézségeket látva, nem vagyok türelmetlen. Lényeg, hogy a jövőbe!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art