Member of Group ›
Bike Exif Editor’s Choice 2019
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Bike Exif Editor’s Choice 2019

Ahogy azt múlt heti cikkemben írtam, 2014 óta minden évben bemutatjuk a Bike Exif Top 10-es épített motor listáját, illetve 2015-től az „Editor’s Choice” rangsorukat is.

Előbbi objektív lista, mivel tisztán „adat-alapú”, vagyis az oldallátogatások és a közösségi média megosztások számai alapján képezi évente a magazin. Utóbbi pedig vállaltan szubjektív, hiszen a magazin szerkesztői választják ki néhány egyszerű szabályt betartva a számukra legkedvesebb vasakat.

Ezek a magukra mért szabályok a következők:

  1. Csak olyan motorokat választanak be a „szerkesztői listába”, amelyről az év során teljes és átfogó cikket írtak.
  2. Egy építőnek csak egy motorja szerepelhet a listán.
  3. Az „adat-alapú” (népszerűségi) listán már szereplő motorok közül nem választanak.

Alta Redshift –

Blatant Moto

Amikor az Alta vállalat „lehúzta a redőnyt”, három volt alkalmazottjuknál maradt egy lista a cég korábban meg nem valósított ötleteiből. Szerencsére ezek a lelkes srácok is rendelkeztek kellő tudással, továbbá volt hozzáférésük az ígéretes Redshift modell prototípusához és a hajtáslánc alkatrészeinek mintacsomagjához is. A három legény megalakította hát a Blatant Moto-t és ezzel a radikális flat trackerrel debütált a piacon.

Honda CR500 – Deus ex Machina USA

A Deus USA „házi motorépítője”, Michael ‘Woolie’ Woolaway, mivel aktív versenyző, valóban tudja, mi az ami működik a gyakorlatban is, és mi az, ami nem. Tehát amikor a Red Bull felkérte, hogy működjön együtt a MotoGP csillag, Dani Pedrosa egyedi motorkerékpárjának megalkotásában, lehetett tudni, hogy igen komoly motor épül majd.

Mivel Pedrosa egész karrierje során Honda-val versenyzett, Woolie egy rendkívül erős Honda CR500-at választott donorként. Aztán kikapta a motort a járműből, és ripsz-ropsz bepattintotta Jeff Cole egyedi vázába. Továbbá Lectron karburátort, Öhlins villákat és Race Tech csillapítókat kapott a szerkezet.

Ducati Multistrada 1000 DS – 46Works

Nehéz megmagyarázni a 46Works csapat különleges stílusát. Egy biztos, ennek a sajátos formanyelvnek sok köze van az építő, Shiro Nakajima hátteréhez. A Ritmo Sereno alapítója, egy nagy, régi japán vidéki faépületben él, és klasszikus autókkal, illetve motorokkal versenyzik a mai napig.

Royal Enfield –

Harris Performance

Harris a ’70-es évek óta gyárt nagy teljesítményű motorkerékpárokat, ám még soha nem épített flat trackert… egészen eddig. A Harris Performance céget a Royal Enfield anyavállalata birtokolja, és valójában ezt a vázat a Continental GT és a Himalayan számára tervezték. Ezért ezt a járművet is az Enfield Leicestershire-ben található műszaki központjával együttműködve gyártották le.

A vasat az Enfield új twin 650-es szíve hajtja, amelyet 750 köbcentire növelt az S&S Cycle, aki a kipufogót és az egyedi ECU-t (motorvezérlő egység) is szállította. Harris forrasztott acélcsövekkel építette meg a keretet, majd hozzáigazította az állítható kerekekhez és az Öhlins felfüggesztéshez. A szénszálból készült karosszériát az Enfield brit tervező csapata készítette.

S&S Cycle Knucklehead –

Hazan Motorworks

Max Hazan rendszeresen szerepel az éves top 10 listában, jó indokkal. Alkotásai „elegáns vadállatok”, amelyek gyakran megmutatják, milyen messzire képes szárnyalni a képzelet. Ez a remekmű a régi olasz sportgépeket idézi meg, de valójában egy Knucklehead motor hajtja. A gépen található testreszabott króm váz egy alumínium lengőkarhoz és Enfield villákhoz csatlakozik. Az összes csiszolt alumínium elem egyedi, a rozsdamentes acél kipufogórendszerhez hasonlóan. (Max nagy kedvencem. Itt írtam egy általa készített kompresszoros csodáról.)

Yamaha MT-07 –

Jake Drummond

Ki az a Jake Drummond?

Csak egy huszonöt éves wisconsini srác, aki ezzel a megdöbbentő Yamival egy csapásra levett minket a lábunkról. A motor története ugyanolyan őrült, mint a végeredmény maga. A teljes story magában foglalja az 1/10-es méretű modell rozsdamentes acélból történő megformálását, egy új MT-07 megvásárlását, amikor nem sikerült használtat/töröttet találni, és az iskolából való kimaradást is a projekt befejezéséhez.

Indian Scout – Luuc Muis

Amikor az Indian gyár építői versenyt indítottak a Benelux térségben, Luuc Muis rögtön fejest ugrott a projektbe.

Egy az 1910-es évek korszakára hajazó board trackert álmodott meg, de egy modern csavarral. Az ötlet bejött! Az egészhez „csak” egy vadonatúj Scout-ra és húsz hét kemény munkára volt szükség. Luuc főállásban az Outsiders Motorcycles üzletében dolgozik, ezért csak a hivatalos munkaideje után tudott ezen a járművön dolgozni.A Scout motorján és tengelyein kívül minden más „custom”. A szerkezeten titán kipufogógépek vannak az Akrapovičtól, karbon villák kerültek beépítésre, továbbá egy hátsó lengéscsillapító, amelynek formaterve a hegyikerékpárok világából származik.

Harley-Davidson Street Rod 750 –

Noise Cycles

Scott ‘T-Bone’ Jones ultra-menő Harley építéseivel tette le névkártyáját az iparágban. Aztán elkezdett Hooligan osztályú flat track futamokon indulni – és azóta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a versenyzésre is. Ez azt is jelenti persze, hogy a személyes versenygépe folyamatosan fejlődik.

Ennek a vasnak talán a legnagyobb erénye a „dirt” felépítménye. Scottnak és csapattársának, Brandon ‘Gonz’Gonzaleznek az volt az őrült ötlete, hogy a Husqvarna FC450 készletét használják fel a projekthez. Így kölcsönvették a műanyag idomokat egy baráttól, és kiderült, hogy majdnem tökéletes illeszkednek erre a motorra is. Scott néhány darabot azért levágott a szettből, majd lenyűgöző alumínium üzemanyagcellát épített fel, hogy kitöltse az összes rendelkezésre álló helyet, miközben megőrizte a versenygép minimalizmusát.

BMW R18 – Revival Cycles

A BMW Motorrad az elmúlt években nagyon elkapta a kor hangulatát. Ahogy arról már sokszor írtam (ittitt és itt), a nagy múltú bajor gyártó hatalmas vehemenciával (és tőkével) egy komplett „felnőtt-játszóteret” épített fel legendás boxerei köré. A német (mérnöki és kommunikációs) gépezet a világ leghíresebb motorépítőivel együttműködve, ügyes PR kampányok segítségével ismerte fel/aknázta ki az elmúlt évek „retró hangulatát”. Ez is egy ilyen kollaboráció. (E motorról itt írtam részletesen.)

A hatalmas, két oldalt brutálisan kiálló hengerekkel (amelyeknek a teljes űrtartalma kb. 1800 köbcenti!) a Revival kihívása az volt, hogy olyan dizájnt tervezzen, amely „elbír” ezzel a tömeggel és kellőképpen kihangsúlyozza a forma szépségét. Alan Stulberg, a Revival vezetője azt akarta, hogy a koncepció két dolgot valósítson meg egyszerre:

„Úgy tűnjön, mintha nem lenne képes működni, és ne korlátozza a motor, illetve a hajtómű látványát. Azt hiszem, mindkét célt elértük.”

PACT – Walt Siegl

Amikor híre ment, hogy „a nagy Walt Siegl” egy elektromos motorkerékpáron dolgozik, mindenkit kíváncsivá tett a hír.

Ebben a projektben ráadásul a motorépítő guru, Mike Mayberry ipari formatervezővel dolgozott együtt, aki szintén nagy név a szakmában. Mike-t és Walt-ot egy egyszerű eszmény hajtotta: egy olyan elektromos motorkerékpár készítése, amely érzelmi szinten szólítja meg a szemlélőt. A ‘PACT’ pedig tele van olyan részlettel, amelyek segítségével ez a hatás garantált. Vessetek például egy pillantást a karosszéria márványos hatású „erezetére”; amely nem egyszerűen festve van, hanem az felhasznált karbon elemek természetes felületéből adódik.

A PACT-ot egy Alta Redshift szív hajtja, amelyet egyéni krómvázba helyeztek. Az összes tartóelemet, amely a kritikus alkatrészeket hordja, először 3D-ben terveztek meg és nyomtattak ki, majd a tesztek után CNC segítségével acélból gyártottak le. Még a felni is kifejezetten ehhez a projekthez készült. A motorkerékpár kb. 50 lóerős, súlya mindössze 251 font (114 kg), és kifejezetten az utcára tervezett geometria alapján gyártották le.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art