Member of Group ›
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

 

A szerzőt fiatal történészként ismertem meg, amikor az Élet és Irodalomban felfigyeltem egy írására, és meghívtam egy személyes találkozásra.

Egy különleges szellemet ismertem meg benne. Amikor ehhez az első könyvéhez kiadót keresett, örömmel segítettem neki. Amikor ez sikerült, arra kért, hogy írjak egy rövid ajánlót, amit a borítóra nyomtatnak. Ezt írtam:

„Minden, amit »a tudomány mai állása szerint« tudni lehet a magyar zsidókról, de eddig nem illett megkérdezni… Ez a könyv nem hiányozhat egyetlen anti- vagy filoszemita polcáról sem. Sőt. Haszonnal forgathatják a »belgák«, azaz a rendes, elfogulatlan emberek is. Amikor a kéziratot letettem, megingott bennem bölcs, nem zsidó barátom eddig zsinórmértéknek használt ítélete: »Nem, a zsidók nem olyanok, mint a nem zsidók. Ám ugyanolyan jogok dukálnak nekik.« (A második felét fenntartom, bár így már redundáns, nem?)”

Rendkívüli könyv született, amely első látásra ismeretterjesztő műnek tűnhet – valójában azonban eredeti forrásokra építő vérbeli tudományos mű, ami érthető nyelven íródott. Már előszava is különleges. Ebben egy játékos önmagyarázat után a szerző megadja könyve tárgyát is:

„A könyv célja tehát, hogy (…) megmagyarázza a zsidók és keresztények közötti egyenlőtlenségek – tehát az előnyként vagy hátrányként, sikerként vagy kudarcként értelmezhető eltérések – sokakat lenyűgöző, másokat elborzasztó, ám mindenki által jól ismert rendszerét. (…) Annak feltárására vállalkozom, miért volt jobb a hangulat a zsidó gyerekek otthonában bizonyítványosztás után. Vagyis miért kaptak a legfontosabbnak tekintett tárgyakból jobb (néhány másikból pedig rosszabb) osztályzatot a zsidók a magyar középiskolákban? Vajon a zsidóknak a többiekénél jobb feleletei álltak a háttérben, vagy inkább az ítéletosztóknak, a tanároknak a zsidókkal kapcsolatos fantáziái?”

A tizennégy fő fejezetben először a zsidó szó fogalmát igyekszik tisztázni az egyetemes történelemben, aztán a zsidókérdésekről (így többes számban) beszél. A könyv egyik erénye a nemzetközi szakirodalom alapos ismertetése; a szerző kitér ismert, ma már nevetséges vonatkozásokra, pl. a koponyaméret kutatásokra, de ismerteti a páriakapitalizmus elméletét, a törpe kisebbségek vagy a közvetítő kisebbségek gazdaságtanát, Thorstein Veblen hűtlenségi elméletét stb. Mindent a magyar zsidóságra értelmezve.

A könyv második fele még érdekesebb, ez saját kutatásra épül. A szerző kincsesbányára bukkant, ugyanis a Horthy-korszakban minden évben felmérték a középiskolások fizikai állapotát, és ennek eredményét sok iskola az évkönyvben név szerint közölte, a kor szokása szerint a diákok vallását is feltüntetve. Így összemérhető a zsidó és nem zsidó diákok testnevelési eredménye. Ebből érdekes következtetéseket von le. (A zsidó diákok eredménye valóban kicsit rosszabb – de vajon nem ezt várták el tőlük?)

A szerző sajnálja, hogy adatok híján nem tud ellenpróbát végezni, más tárgyak érdemjegyei tekintetében. Szellemes, eredeti, komoly és mély könyv született a kérdésről. Mindenkinek ajánlható, aki szereti az aha élményeket, és/vagy szeret a vélt bizonyosságok mögé nézni. Ebből a könyvből az olvasható ki, hogy a zsidók körül semmi sem úgy van, ahogy gondoljuk!

(Corvina, 2024. Borító- és könyvterv: Karcagi Klára. 544 oldal, ára 6490 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art