Member of Group ›
Briliáns barátnőm
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Briliáns barátnőm

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm (Gyermekkor, kamaszkor)

A könyv egy archaikus gesztussal kezdődik, mint egy Shakespeare drámánál, a szereplők felsorolásával. Kilenc család negyvenegy tagját sorolja fel név szerint. És erre szükség is van. Az ember még több száz oldal múlva is el tud tévedni a népes szereplőgárda sűrűjében, különösen, amikor a narrátor elkezd érdeklődni a fiúk iránt.

Még nem is mondtam a leglényegesebbet: ez egy tetralógia, „Nápolyi regények” a összefoglaló címe. Nápolynak egy átlagosan szegény, küszködő külvárosában játszódik minden, Egy különös, intenzív lánybarátság történetét éljük át. Elena (Lenù) Greco, a városházi portás, illetve Raffaella (Lila) Cerullo, a cipész kislánya a házak közötti poros udvaron barátkoznak össze, aztán együtt járnak elemi iskolába, valamikor az 50-es évek közepén. A történetet Elena meséli, ahogyan ő látta, belülről. A könyv elején van egy prológus, ahol megtudjuk, hogy nagymama korú barátnőjének egyszerűen nyoma veszett. Ezért felidézi emlékét. És el is kezdi, a poros nápolyi udvaron, ahol valaha a barátkozás elindult.

Nehezen lehet elképzelni két eltérőbb jellemet, mint ez a két lány. Egyikük (a narrátor) odaadó, figyelmes, szinte az önfeladásig önfeláldozó, másikuk fiús, erőszakos, parancsolásra született, egy szellemi őstehetség. Egy ideig versengenek is a tanulásban, még azután is, hogy Lila nem megy tovább (a régebbi polgárinak megfelelő) felső iskolába. Elena ellenben gimnáziumba is jár, de kapcsolatuk ekkor sem szakad meg. A cipőboltban segédkező Lila élete fordulópontjain mindig a barátnőjét hívja segítségül, még menyasszony korában is.

A két lányon kívül a könyv további főszereplője maga Nápoly. Érzékletes portréját kapjuk a küszködő, mégis büszke, erőszakos férfitársadalomnak, amely az „olasz gazdasági csoda” eredményei, a robogó, a televízió, a telefon, a fürdőszoba, az új építésű lakás bűvkörében él. Példabeszéd a könyv a bontakozó gyermeki és ifjú lélekről, egyszerre két változatban. Az első kötet Lila esküvőjével ér véget: hozzáment második kérőjéhez, a jómódú fűszeres Stefanohoz. Barátnője ekkor még gimnazista, de lelke már csordultig telt szerelemmel – igaz, ezt a szerelmet nem változó udvarlói iránt érzi, hanem egy élhetetlen iskolatársa, a verseket író, nőcsábász kalauz fia dobogtatja meg a szívét.

A könyvet egyszerre járja át a brutalitástól való félelem és a humor, meseszövése egyszerre szolgálja a szociografikus hűségű híradást és a példabeszédet. Hagyományos, egyenes vonalú nevelődésregény („Bildungsroman”), mégis olyan, amilyet csak a 21. században lehetett megírni. Nem a szavak a különösek, hanem az érzelmek intenzitása, a lelkizős és szikár elbeszélő részek ritmusa, az autentikus beszédű és motivációjú szereplők kavargása. Sose felejtjük el például azt, amikor a könyvtárban kitüntetik a legtöbbet kölcsönző olvasókat, és az első négy helyen a Cerullo család tagjai vannak, akik közül néhányan szinte írástudatlanok – de Lila az ő nevükön is kölcsönzött, hogy több könyvet vihessen haza… Vagy az ischiai nyaralás során a tenger mámorát.

A könyv során sokszor előkerül, hogy a szereplők „dialektusban” beszélnek, csak néha váltanak „olaszra”. Elenát az olasz, a latin, sőt a görög nyelv fokozatosan elragadja saját társadalmi közegéből. Biztos vagyok benne, hogy a következő három kötetben nem lesz könnyű ez az elszakadás. Horgonya régi életéhez bizonyára Lila lesz.

Még egy érdekesség a címmel kapcsolatban. Szinte mindvégig azt hihetjük, hogy az Lilára utal, aki kimaradt az iskolából. De a könyv vége felé egy mondatból kiderült, hogy éppen fordítva. Lila azt mondja, hogy Elenának folytatnia kell a tanulást.

„Mert te vagy az én briliáns barátnőm. Majd én finanszírozom a tanulásodat.”

 (L’amica geniale, 2011, Edizioni E/O, Park Könyvkiadó, 2016, fordította Matolcsi Balázs, 339 o., ára 3990 Ft )

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art