Member of Group ›
Budapest 500 rejtett titka!
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Budapest 500 rejtett titka!

500 Hidden Secrets of Budapest

Nagyjából egy évvel ezelőtt megkeresett Antwerpenből az előttem addig ismeretlen Luster kiadó, hogy írnék-e egy Budapest-kötetet a néhány éve futó sorozatukba: „X város 500 rejtett titka”. Mutatóba elküldtek néhány elkészült darabot.

Különös műfaj. Összesen száz darab 5-ös lista kell. Mindegyik szócikknek képtelenül rövidnek, átlagban 50 szó hosszúságúnak kell lennie.

Féltem, hogy a szűk határidő és a fotós miatt nem lesz majd módom a szerkesztőimet bosszantva, az utolsó pillanatig folyamatos változtatásokra, ezért megkérdeztem, hogy nem készíthetném-e én a fotókat is. A megküldött képek alapján beleegyeztek a dologba.

A teljes könyv 10 fejezetből áll, lényegében ezekből (a címek nem ilyen egyszerűek): Evés – Ivás – Vásárlás – Épületek – Kultúra – A város felfedezése – Alvás – Gyerekekkel – Hétvége – Apró részletek. A fejezetek közti arányokba és az egyes listákba a szerkesztő egy kicsit beleszólt. A szobrokat például sokallta, a drinkbárokat kevesellte.

H O N L A P

Ki kellett lépnem a régóta változatlan komfortzónámból, alaposan el kellett merülnöm a sör- és drinkbár-forradalomban, a férfi luxusöltöny-iparban, a női haute couture showroom-ok világában. Fel kellett keresnem kézműves pékségeket és concept store-okat (ennek még nincs magyar megfelelője, az eredetieskedő ajándékok, öltözék-kiegészítők, bizsuk kis méretű boltjai).

Jó élmény volt, hogy letértem megszokott ösvényeimről.

Budapestet nagyon másnak találtam, mint amilyennek eddig. Modernizálódása sokkal jobban előrehaladt, mint képzeltem. Ha ennél is jobban növekszik a modern aránya, akkor már veszélybe kerülhet Budapest karaktere. Bár az is lehet, hogy a természeti környezet, a védendő örökség miatt ez sose következik be.

A kiadónak jól bejáratott módszertana van arra, hogyan készüljön egy ilyen könyv. Először a fejezetek aránya, az ötös csoportok listája alakuljon ki, aztán az egyes rövid posztok szövege.

A szöveg írásakor persze némileg változnak az arányok. Bekerült a boltok közé 5 jó szemüvegszalon (különösen Amerikához képest elképesztően olcsó, néhol ingyenes a szemvizsgálat, míg a keretek választéka vetekszik Béccsel). De miután mindent leadtam, rádöbbentem, hogy két fontos ötös lista kimaradt: a hirtelen elszaporodott férfiborbélyok és a szabaduló szobák. Hiába próbálkoztam, már nem volt arra mód, hogy változtassak. Ez egy kiadói gyorsvonat, egyszerre négy köteten dolgoztak, nem lehetett mondani, mint az én csodálatos szerkesztőmnek a Park Kiadóban, hogy „kellene még 4-6 hét…”.

Kilenc javaslatom volt a borítóra, egyiket sem fogadták el, abban nem engedtek. Amikor kézbe vettem a kinyomtatott könyvet, akkor jutott eszembe, hogy a borítón az A38 hajónak kellene lennie… Ekkor döbbentem rá, hogy ezt a különleges helyszínt addig tologattam a részek között, amíg végül – nagyon restellem, de kimaradt. Küzdeni fogok, hogy egyszer címlapra kerüljön. (Az Indexben benne van, mert egy közeli szállodát azzal ajánlgatok, hogy közel van hozzá az A38. Sovány vigasz.)

Biztatnak, hogy lesz majd egyszer új kiadás. Akkor azt is kijavíthatom, hogy Tony Lang, a Bestsellers könyvesbolt nagyszerű tulajdonosa nem Egyiptomban, hanem Addis Abebában született.

Milyen érdekes város Budapest… Nem csak olyan értelemben, ahogy eddig tudtam róla.

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art