Member of Group ›
Django lánctalanítva
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Django lánctalanítva

 

Tarantino módszeresen tiszteleg. Minden filmjében.

Quentin Tarantino

De ne rohanjunk ennyire előre! Múlt heti írásomban, illetve Leone mester egyik legjobb filmjének bemutatásakor már érintettem a spagetti western témáját. Mivel a mi vén Európánkhoz képest Uncle Sam még kamaszkorba sem lépett, persze óriási kultusza van náluk a régi dolgoknak. Imádják a „veterán” autókat, Elnököt, a Sequoina Park 3200 (!) éves mamutfenyőjét (e havi National Geographic magazinban remek cikk óriásfotóval!) és persze a western zenét, viseletet és filmeket. Ez utóbbiból még a szürreálisan hangzó sci-fi western verzióból is többet láthattunk az elmúlt időben. Hol Will Smith menekült a Wild Wild Westben (Vadiúj vadnyugat) Kenneth Branagh rettenetes gépei elől, hol a Serenity legénysége keveredett bonyodalmakba a Firefly (Szentjánosbogár) sorozatban, sőt legutóbb Daniel 007-es Craig is elszórakoztatott minket a kezére szerelt lézer-izével a Cowboys & Aliens (Cowboyok és űrlények) című, könnyen felejthető filmben. Quentin Tarantino tehát tiszteleg. Korábbi mozik előtt. Minden filmjében. Rendhagyó zenékkel, hangsúlyos kosztümökkel, emlékezetes jelenetekkel, a színészek kiválogatásával. (Travoltát, Kurt Russelt is ő hozta vissza a filmes köztudatba.) Azoknak, akik nem annyira jártasak a mozik világában és nem értik ezt a szimbólum- és utalásrendszert, tetszhetnek Tarantino filmjei, de egészen biztosan kisebb élményben lesz részük két marék pop-corn között.

Django

A Quentin védjegyévé vált, szökőkútszerűen spriccelő vér éppúgy a karikatúra egy eszköze, mint az obligát, szándékosan „tragikomikus” végtag csonkolások. Ezeket nagyjából annyira érdemes komolyan venni, mint a Monty Python Gyalog galoppjának egyre vérszomjasabb lovagját, akinek harci kedve vehemensen nő, végtagjainak gyors egymásutánban történő kényszerű elvesztésével. Franco Nero, az „eredeti”, ’66-os Django film főhőse persze szerepet kapott az új filmben is (itt QT bokája ismét összecsattan), valószínűleg hasonló okból mint a másik spagetti western elemeket is felvonultató Tarantino film, a Kill Bill főhőseként David Carradine is, aki a filmes fenegyerek gyermekkori Kung-fu bálványa volt. (Gordon Liu és Sonny Chiba szerepeltetése is főhajtás volt a régi, naaaagy harcművész filmek előtt.)

Foxx és Nero

Tegnap ismét megnéztem Corbucci ’66-os Djangóját. Ezért a filmért hajlandó vagyok megbocsátani neki a későbbi összes Bádszpenszer-Terenszhill izét. (Szuperzsaru, Kincs ami nincs, És megint dühbe jövünk.) Az akkor még ismeretlen Franco Nero remekül hozza a magányos, keveset-beszélő-de-sokat-lövő főhős szerepét. Az olasz Clint Eastwood. Mondhatnánk. Egyébként Clint is sokat köszönhet az olasz westernek és ráadásul ez fordítva is igaz. Leone az amerikai western hanyatlása után alkotta újra a műfajt, hogy aztán Eastwood ’92-ben (Unforgiven – Nincs bocsánat) „újrateremtse” azt. Azt azonban valószínűleg sem Leone sem Eastwood nem gondolta volna, hogy később számtalan sci-fi western születik majd… Tarantino új történetében egy német ex-fogorvos, aki a film kezdetekor már inkább egy roppant választékosan beszélő gyorskezű fejvadász (Christophe Becstelen bringantik Waltz alakítja!) fog össze Djangóval. A film első jelenetében kiszabadítja (unchain) a rabszolgák közül, majd korrekt win-win üzletet kötnek egy télre. A fejvadásznak segít lőni/ölni Django a vérdíj egy részéért, a bérgyilkos pedig a hó elolvadása után segít kiszabadítani Django rabszolga feleségét. Pacsi, deal! A filmzenéről csak annyit, hogy a QT filmek soundtrack lemezeihez hűen, e filmben is úgy keverednek a különféle zenék, ahogy Tarantino vérében az olasz származású amerikai papa és az ír, cseroki indián mama sejtjei. („DNS spirál inspirál.” Geszti) A fő gonosz (Leonardo Di Caprio) és agyonmaszkírozott algonoszának (Tarantino egyik nagy „kedvence” Samuel L. Jackson) kettőse remekül ellenpontozza a választékos Waltz és a mogorva Foxx jófiú párosát. Négyük játéka egy asztalnál ülve is jól működik. Talán egy kissé Jamie Foxx marad le közülük. De nem sokkal.

Samuel L. Jackson

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, de sok liternyi vérrel és néhány tucat hullával később a mutatvány végül sikerül. Ha emlékeztek a múlt heti írásom idevonatkozó első képének utolsó kockájára, az „ilyen filmekben” szükségszerű a kissé meglőtt főhős ellovaglása szeretett hölgyével a naplementébe. Itt is ez történik. The End.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art