Member of Group ›
Dufour 375 Grand’Large
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó

Dufour 375 Grand’Large

 

A tervező Umberto Felci gyors és kényelmes cruisert alkotott, amely részleteiben és együttes megjelenésében is ambiciózus, dekoratív, európai alkotás. Umberto egyszerű eszközökkel éri el azt, hogy lényegesen nagyobb hajóban érezzük magunkat. A berendezés a cockpitban és a kabinban is oda került, ahol egy 40 láb hosszú hajóban megszoktuk. Az ismert mondást alkalmazva: – Ha valami úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy negyvenes, akkor az negyvenes.

Dofour 375 Grand'Large

Balatonlellén, a BL Apartments and Yachtclub tavaly ősszel bezárt. Szomorú történet, amely lassan kezd jóra fordulni. Lange Péter és Kövér László a Bavaria hajók magyarországi forgalmazói, hosszú tárgyalás-sorozat után elnyerte az üzemeltetési jogot. A kikötő működik, szakemberek irányítják. Mivel a Dufour márka a Bavaria tulajdonába került, az idei évtől Péterék forgalmazzák azt is. Így kerültünk egy forró, augusztusi délután ismét Lellére hajót próbálni.

A megszokott precíz fogadtatásban volt részünk: hajó lemosva, előkészítve. A motoros, amelyről fotózni lehet szintén ott volt. Két munkatárs is várakozott segítőkészen az árnyékban, mint egy előkelő étteremben. Amikor finom kávénk elfogyasztása után elindulunk a hajó felé ők is azonnal mozdulnak és a kikötőköteleket kézben tartva kedvesen várakoznak.

Péterrel hajózunk ki – így szokott lenni –, Szekeres és Kövér Laci szintén összeszoktak már a motorosban. Most hárman vagyunk a hajón, elkísér minket Péter felesége is.

A cockpitban két kormánykerék van, mint egy negyvenesben. Hátul lehajtható fürdőplatform, ami a Bavaria védjegy, de lassan minden hajógyártó átveszi. Tegyék is! Nagyszerű dolog, jelentősen megnöveli a cockpit méreteit, hiszen nem kell a farba helyet hagyni a fürdőplatformnak.

Két kormánykerék, mint egy negyvenesben

A cockpitasztal két oldala lehajtható, kényelmesen el lehet férni mellette. Rajta egy olvasólámpát találunk. Mosolyogtató, kevés esélyt látok rá, hogy az első erősebb szelet túléli. Mindenhol pazar minőségű tíkfa burkolat van.

A szerelvények a legjobbak, minden tökéletesen működik. Mégis hiányérzetem van. Nincsenek műszerek, csak egy-egy gömbkompasz és a motorpanel. Ennyi. Szokatlan ez a puritán alapfelszereltség, készületlenül is ér. Később, vitorla alatt a telefonom GPS-én figyelem a sebességet. De még nem tartunk itt…

Megragadom a kormányt és indítom a Volvo motort. A mesterek segítenek és elindulunk. A kormány le van határolva, erre figyelni kell, a fordulókör kisebb a megszokottnál. Egyet tolatva tudunk irányba állni. Kényelmesen, a csatorna közepén pöfögünk ki a nyílt vízre, ahol már éledezik a déli szél.

A teszthez fantasztikus kora esti fények, a Badacsony és a tanúhegyek szolgáltatnak hátteret. Felszerelünk és ropogós tízcsomós szélben nekifektetjük a Dufour oldalát az éppen fodrozódó Balatonnak.

A Harken csörlőkre vezetett génuashotok kényelmesen kezelhetőek a kormányos állásból. A génua szép nagy és jól is húz. Kezd leáldozni a kicsi fock divatjának, úgy tűnik, visszatérünk a 2000-es évek elején mindenki által használt egy az egyes génua-nagyvitorla arányhoz. Én szeretem ezt. Tudom, hogy kicsit több munkával jár, de cserébe alapvitorlázattal is gyorsak a hajók.

Nézegetem a GPS-t. Négy-öt csomó között vitorlázunk. A szelet csak saccolom, ami így augusztusban már elég jól megy. Szóval megyünk a szél sebességének a felével. Ez jó érték egy cruisertől. Fordulunk, halzolunk, minden megy kényelmesen. Próbálom egyedül is, úgy is rendben. Tetszik a dolog.

Átszáll Szekeres Laci is és bemegy a kabinba fényképezni. – Gyere! – kiabál. Megszorítom a kormányt, a hajó szépen tartja az irányt. Lemegyek én is a kabinba. Laci, kezében a fenékdeszka fedelével áll és mosolyog. – Franciák! – mondja némi iróniával. – A bilgében borospince van! A legjobb helyen – gondolom. Aztán eszembe jut Fa Nándiék története, akik az első útjukon szintén a bilgében tárolták a konzerveket, amelyekről hamar leázott a felirat. Így aztán minden vacsora meglepetés volt. Mit kérsz? – kérdezte Gál Józsi. – Hmm – vakargatta Nándi a szakállát. – Mondjuk egy konzervet! Persze nem hiszem, hogy ebben a hajóban a Balatonon valaha is fenékvíz lesz.

Boros bilge

Kétféle kabinelrendezéssel lehet rendelni a hajót. Ez három kabinnal van szerelve. Két hátsó és egy orrkabin van benne. A szalon elrendezése a hosszirányban jobb oldalra szerelt konyhával talán még belefér egy 38-as koncepcióba, de az orrkabin aszimmetrikus kialakítása bizony megint a negyveneseket idézi. Az egyetlen dolog ami emlékeztet a hajó valós méreteire, az a fürdő, amelyből »csak« egyet sikerült beépíteni a bal oldalra.

Kabinok

Kabin

Összegezve: a Dufour 375-ös egy fantasztikus hajó, amelyet a legjobb olasz designer álmodott meg, francia eleganciával lett kialakítva, a gyártását pedig a német Bavariát is tulajdonló csoport minőségellenőrei felügyelték. Lehet ennél jobb európai terméket akár álmodni is? Érdemes kipróbálni, valóban mindent tud, amit a nagyok!

Technikai adatok:

Teljes hossz (m):   11,19

Testhossz (m):   10,9

Vízvonalhossz (m):   9,89

Szélesség (m):   3,85

Tömeg (kg):   6700

Merülés (m):   1,90/1,60

Nagyvitorla (m2):   31

Génua (m2):   35

Spinnaker (m2):   90

Víztartály (l):   380

Üzemanyagtartály (l):   200

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art