Member of Group ›
Egy kis nosztalgia
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Egy kis nosztalgia

 

Beatles

Bevallom férfiasan, könnyűzenei jártasságommal nem állok minden helyzetek magaslatán, de ennek köszönhetően zenei ízlésemet nem is trendek, divatok, fan-táborok alakítják. Ez alól csak ifjúkorom nagy idolja, a Beatles képezett kivételt, az sem annyira zenei, mint világnézeti alapon. A Beatles több volt nekünk, mint négy zenész, egy band, egy zenei irányzat. A Beatles maga volt a szabad levegő, ami átszivárgott a vasfüggöny fölött, amitől mi is egy kicsit szabadabban lélegezhettünk, megerősítve már akkor azt a tételt, hogy a zene internacionális, a zenét nem lehet ideológiai alapon megbéklyózni, mert a zene univerzális és mindenható.

A gombafrizurás négy fiú valósággal elvarázsolta generációnkat, nekünk, akkori tinédzsereknek – a teenager is az időtájt lett divatszó – megmutatta a követendő irányt, hogyan érezzünk és gondolkodjunk. A Beatles yeah, yeah, yeah üvöltésére felszabadultak az addig féken tartott, de a mélyben felgyülemlett, lappangó indulatok és a liverpooli band éket vert az akkor születő beat nemzedék és a tradicionális jópolgári világ közé. A hazai követők sem haboztak sokáig, az Illés zenekar Mert még fáj című formabontó dala egy új zenei generáció honi születését jelentette. Szörényi Levente pedig az egyéni hangú előadásával az elhíresült Beatles song-hoz hasonlóan megosztotta a magyar társadalmat.

Aztán ez az együttes is megszűnik, még mielőtt a Beatles szerelemnek vége volna, s feloszlásával válik csak igazán legendává. Zenei teljesítményükön túl nagy hatást gyakorolnak a hippi kultúrára, a tudatmódosító szerek terjedésére, s indiai útjukról a keleti életfilozófiát hozzák magukkal, ill. népszerűsítik Európában. George Harrison felfedezi az indiai tradicionális zenét Ravi Shankar személyében és beleszeret a gazdag hangzású, tradicionális indiai hangszerbe, a szitárba. Szitározni tanul és a szitár zene elemei beépülnek a Beatles számokba. Ravi Shankar, bár Yehudi Menuhin is favorizálja, a Beatleshez fűződő kapcsolatai által lesz igazán népszerű a nagyvilágban.

Bár Shankar az első amerikai meghívásának nem is tett eleget, ma második feleségével Kaliforniában él. 1979-ben egy new-yorki producerrel, Sue Jones-sal folytatott viszonyából megszületik első lánya, Norah Jones Shankar. Amikor őt először hallottam énekelni, apjáról már rég megfeledkeztem. Lénye a múlt homályába veszett és a Beatles eltűnésével Shankar is érdektelenné vált. Az évek azonban nem teltek nyomtalanul, felcseperedett lánya és úgy tűnik az alma – legalábbis ami a muzikalitást illeti – jelen esetben sem esett messze a fájától. Mikor első ízben találkoztam zenéjével, valamikor a század elején, mindjárt elvarázsolt bársonyos hangjával, kissé dzsesszes, kissé soul-os és country-s hangzásával, még sejtelmem sem volt, hogy gyerekkorom nagy idoljai reinkarnálódnak Norah Jones varázslatos személyében.

A Beatles India felé kacsingatásának Ravi Shankar a következménye. Ravi Shankar nyugattal kacérkodásának pedig Norah Jones. Shankar másik lánya, Anoushka a híd, mely a kozmopolita családban még visszavezet a tradicionális indiai zenéhez. Norah pedig marad kalandos ifjúságunk félrelépő idoljainak késői gyümölcse, akinek lágy-meleg hangjába édes nosztalgiák keverednek. Dalában, Turn me on! – jaj de nehéz is magyarra fordítani, nagyon szabadon: Varázsolj el, izgass fel! (de fejben) – pont azt fogalmazza meg, amit mi szerettünk volna, mikor a Beatlest hallgattuk, de nem tudtuk. Hál‘ Istennek nem is kell mindent megfogalmazni és lefordítani, mert a zene a lélek hangján közvetít leírhatatlan érzéseket.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art