Member of Group ›
Eltörölni Frankot
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Eltörölni Frankot

 

Óriási sikert aratott a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fabricius Gábor első játékfilm rendezése: az Eltörölni Frankot elnyerte a leginnovatívabb filmnek járó elismerést, a főszereplő Fuchs Benjámint pedig Starlight-díjjal jutalmazta a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája. A film október 7-től látható a mozikban!

Fotó: Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Mi minden vezetett film a sikeréig, és milyen gondolatokat vált ki belőled a leginnovatívabb filmek járó díj?

Egy film elkészítése nagyon hosszú idő, ez a film öt évig készült. Ha össze kéne foglalnom, akkor az, hogy nem kötöttem kompromisszumot lényeges alapkérdésekben. A film olyan lett, amilyennek akartam, nagyon kevés dolog van, amit máshogy csinálnék, de persze van olyan is. A Velencei Filmfesztivál a világ egyik legfontosabb filmfesztiválja és a két díj nagyon fontos lehetőség a filmnek ahhoz, hogy a közönség fontos filmként ismerje meg, és így üljön be megnézni. Ezek a díjak a filmnek a legfontosabbak, hogy sokakhoz eljusson.

Milyen nézői visszajelzések érkeztek a történettel, a vizuális megvalósítással, és a színészi játékkal kapcsolatban?

A víziót még 2018-ban Karlovy Varyban díjazták, akkor a forgatókönyv kapott egy díjat, ami a rendezői megközelítést és a szövegből már sugárzó atmoszférát ismerte el. Nagyon örültünk akkor annak, mert a film elkészítéséhez nagy lökést adott. Azt hiszem, hogy nem kellett csalódniuk azoknak, akik akkor díjazták a scriptet, mert ugyanez az alapállítás volt a Venice International Critics’ Week, a leginnovatívabb filmnek járó díjat odaítélő zsűri indoklásában: a trip, amire ráülteti a film a nézőt, olyan különleges, hogy ezért ítélték oda a díjat az Eltörölni Frankot című filmnek. Ennek az atmoszférának természetesen része a főszereplő, Fuchs Benjamin. Iszonyú erős a jelenléte, a tekintete. Elviszi a hátán a filmet. Nehéz egy ilyen komplex, orwelli atmoszféráról beszélni, meg kell nézni ezt a disztopikus világot, amiben semmi nem úgy történik, ahogy várnánk.

Benjáminnak adták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb, legemlékezetesebb színészi alakításáért járó Starlight-díjat, amit korábban olyan művészek nyertek el, mint Al Pacino. Mi volt az első reakciótok, mi zajlott és zajlik bennetek ezzel kapcsolatban? Tekintve, hogy ez az ő első filmszerepe… erős kezdés!

Nem hiszem hogy kezdés. Benji nem készül színésznek, és mivel ebben a filmben transzponáltan ugyan, de mégis magát alakítja – e tekintetben valahol egy portré-dokumentum film is ez róla –, azt gondolom, hogy nem fog szerteágazó szerepekkel más-más alakításokat megcsinálni.

Ez egy nagyon speciális helyzet, hiszen azért ilyen jó ebben a szerepben, mert olyan főszereplőt kerestem, aki nem „alakítja” a főhőst, hanem ő maga, a saját személyisége az, aki a hős, és ezt mi „csak” dokumentáljuk. Természetesen emiatt leesett az  állunk, hogy a Startligh International Awardot neki ítélte oda zsűri. A filmben rendkívül erős Benji jelenléte és ez a határoknál nem áll meg, ezt mindenki érzi, erről szól a díj.

Fotó: Orbital Strangers – Kotschy Gábor, Aknay Csaba

A Kritikusok Akadémiája különleges atmoszférájú, fontos és megrázó alkotásként hivatkozott a filmre. Miként részletezték neked ennek a nagyszerű kritikának az alapját, milyen konkrét dolgok ragadták meg a figyelmüket?

Először is a film energiája, sodrása, ahogy behúz és szorosan fog a film elejétől a végéig. Természetesen az atmoszféra mellett a punk szubkultúra, az underground zenei világban játszódó történet valódi közepe a pszichiátria politikai célú felhasználása, mint etikai kérdéskör. A diktatúrában a pszchichiátriát ugyanis felhasználták arra, hogy különböző szerekkel kiiktassák azokat az embereket, akik nem értettek egyet a mainstreammel. Ez az ördögi ötlet a film alapvető témája.

Milyen érzés a sokéves, elhivatott alkotási, megvalósítási folyamatot követően látni, ahogy a film útjára kel? Vannak elvárásaid a kiváltott hatás tekintetében, vagy hagyod, hogy a maga módján oltsa be a közvéleményt, és így vezessen fű alatt vagy fű felett a kollektív tudati és hozzáállásbeli változáshoz?

Alkotói munka közben kevésbé izgat ez az eredmény, hiszen a történettel, témával és karakterekkel vagyok elfoglalva, valamint az atmoszféra megteremtésével, a vízióval, amit belül látok. Amikor elkészül a film, a bennem évekig jelenlevő víziót sok ezren mások is láthatják, és ha tudnak velem jönni, az fantasztikus érzés, hiszen végül is nekik készült. Örülök, hogy szolgálhatok.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art