Member of Group ›
Facebook 1/3
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Facebook 1/3

 

facebook

Mivel holnapután lesz a Facebook 8. születésnapja, egy exkluzív három részes bejegyzés sorozatot készítettem Számotokra, melyet ma és a következő  két napban olvashattok. Ebben az első részben a közelgő tőzsdei kibocsátásról, a másodikban a Facebook jelenlegi tulajdonosairól/alapítóiról, a harmadikban pedig arról írok majd, hogy vajon ördögtől való-e a Fácse és a valódi tulajdonosa tulajdonképpen a Nagy Testvér, avagy a kerék, valamint a többnejűség feltalálása óta az emberiség legnagyobb vívmánya az oldal.

Egyik se. Szerintem. Késsel lehet embert ölni és kenyeret szelni is, de az, hogy milyen célra/módon használjuk, nem az eszközt, hanem elsősorban használóját minősíti. (E blog esetében is aktívan kihasználjuk a Facebook hatékony forgalomterelő képességét, de nem osztjuk meg Veletek az e blog íróiról „kapatos” állapotban készült, unPC (politikailag nem korrekt) fotókat.

Egyébként nincsenek is ilyenek. Természetesen. Mármint nem készült fotó azokról a  meghitt és boldog, keblemre-ölelem-az-egész-tökéletes-világot pillanatokról, amikor a „szalonspicc” kifejezés már erősen eufemizálja a kialakult kritikus helyzetet, melyben a segítő absztinens partner támogatása (to side/stand/support?) erősen indokolt.

Az ájpíóról

Tegnap délután végül Cukorhegy cége benyújtotta a dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyeletnek, a SEC-nek (Securities and  Exchange Comission). Minden idők legnagyobb technológiai/internetes IPO-ja (Initial Public Offering) lesz amikor a Facebookot április és június között bevezetik a New York-i parkettre.

Még ha a „minden idők” kifejezés, sem a huszonhat éves Zuckerberg, sem az internetes részvények kereskedésének történetében sem jelent(het) túl sok évtizedet… A Facebook pedig, ahogyan a bevezetőben írtam, 4-én ünnepli nyolcadik születésnapját, tehát jóval kisebb tüdőtérfogat is elég lesz elfújni a gyertyákat, mint ami majd a lufi további fújásához szükségeltetik. (Groupon, Zynga)

Még a, korábbi híresztelésekhez/lebegtetésekhez képest jelentősen „szerényebb” tétel is gigászi csomag. A korábbi (10 milliárd USD) hírekkel szemben ugyanis Zuckerberg cége végül 5 milliárd dollár nagyságrendű elsődleges kibocsátás mellett döntött. (A Google nyitócsomagja 2004-ben csak „rongyos” 1,67 milliárd USD volt.)

Azt hiszem az FB tickerkódot hamarosan sok amerikai fogja (tán többszöri nekifutásra, de végül magabiztosan) megtanulni és ki-ki vitálkapacitásának és pénztárcájának méretétől függően fújni, fújni, fúúújni… (vagy fújozni, de ismerjük, hogy a szavazás és a savazás erősen szubjektív ügy.)

Azt eddig is tudtuk, hogy Marky fiú 28,4 százalékát tulajdonolja az általa (is) alapított közösségi oldalnak, melynek jelenleg (a Facebook adatai szerint) 845 millió felhasználója van. Ez is hihetetlen szám, de ami igazán megdöbbentő, hogy ebből a tömegből naponta átlagosan 443 millió be is lép a rendszerbe. (Ez az arány az okostelefonok további térnyerésével és az okostelevíziók térhódításával csak nőni fog.)

Mivel azonban eddig magánvállalatként nem bocsátották közszemlére a pénzügyi eredményeiket, azt csak találgatni lehetett, hogy mindez „mit hoz a konyhára”. (Dollárban, nem „tervekben”.) Nos, fellebbent a fátyol a számokról. A cég nettó profitja 2011-ben meghaladta a bűvös egymilliárd dolláros határt és a teljes bevétele 3,71 milliárd dollárra rúgott. Nice! Állvataps!

A Facebook IPO befektetési tanácsadó cégének vezetője, Kathleen Smith mindenesetre bizakodó a bevezetést illetően:

„The company is a lot more profitable than we thought.”

“A cég sokkal nyereségesebb, mint ahogy gondoltuk.”

Végül, de nem utolsó sorban, Zuckerberg fiú természetesen és őszintén missziónak tekinti az ügyet:

„Facebook was not originally created to be a company. It was built to accomplish a social mission – to make the world more open and connected.

“A Facebook nem azért jött létre eredetileg, hogy egy vállalat legyen. Azért alakult, hogy egy társadalmi küldetést hajtson végre – hogy nyitottabbá és összekapcsoltabbá tegye a világot.”

“We don’t wake up in the morning with the primary goal of making money, but we understand that the best way to achieve our mission is to build a strong and valuable company.”

“Nem az a fő célunk reggelente, amikor felkelünk, hogy profitot termeljünk, de értjük, hogy a legjobb út ahhoz, hogy teljesítsük küldetésünket az, hogy egy erős és értékes vállalatot építünk fel.”

“We think it’s important that everyone who invests in Facebook understands what this mission means to us, how we make decisions and why we do the things we do.”

“Azt gondoljuk, fontos, hogy mindenki aki befektet a Facebookba, megértse, mit jelent számunkra ez a küldetés, hogyan hozzuk meg a döntéseinket és miért tesszük, amit teszünk.”

(Mark teljes levelét itt olvashatjátok, a Facebook IPO “könyv” 67. és 70 oldala között.) Jó éjszakát kedves gyerekek!

A film idejében még csak 500M volt ami ma 845M. Hihetetlen!

P.S. Holnap megtudhatjátok kik voltak a Facebook alapítói, kiket pattintottak ki (hiába summa cum laude), kiket/hogyan vertek át a palánkon (hiába voltak ikrek) és kik a jelenlegi tulajdonosai a cégnek, valamint honnan jöttek ezek az emberek, akik most várhatóan szemtelenül nagyot kaszálnak majd.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art