Member of Group ›
„Gyártsd le nekem aranyból – gondolta Stirlitz. Anyád – gondolta a Corbusier fotel.” – Avagy az oroszok már Milánóban vannak.
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.

„Gyártsd le nekem aranyból – gondolta Stirlitz. Anyád – gondolta a Corbusier fotel.” – Avagy az oroszok már Milánóban vannak.

 
Anyád - gondolta a Corbusier fotel

Anyád – gondolta a Corbusier fotel

Mielőtt belevágnék élménybeszámolómba, előbb szeretném érzékeltetni viszonyomat a témához. A témához, ami nem más mint a design. Design-addikt ember vagyok, a tárgykultúra messze erősebben varázsol el, mint bármilyen természet alkotta csoda. Így történhet, hogy Hamburg vagy Párizs, számomra sokkal vonzóbb desztináció, mint pl. a Maldív-szigetek. Sorolhatnám még kedvelt városaimat, de Milánó mind között külön zugát birtokolja szívemnek. Milánó számomra egyfajta design-Mekka, ahol a ruha,- és bútortervezés természetes közegében születik és ahova évről-évre imádok elzarándokolni.

Ez a jeles esemény az iSaloni bútorvásár, amit már hetek óta úgy vártam, mint a gyerek az ajándékbontást a Karácsonyi vacsora alatt. Feltérképeztem és kinyomtattam a kiállítók listáját sőt, optimális útvonalakat terveztem, gondosan rangsorolva a standok prioritását. Többször is ellenőriztem ki ne hagyjak valakit, ezzel végzetes hibát vétve „El Camino”-mban.

Természetesen a ruhatáramat is átválogattam és a szempont nem az új WizzAir kézipoggyász szabályzata volt, de még csak a praktikum sem (apropó, ezt a szót nem is ismerem). Egyszóval felkészültem a relevációra, ami nem is maradt el.

Itt most nem térnék ki a parkolás megpróbáltatásaira, vagy az olasz sofőrökre, akik számára a burkolati jelek maximum irányadóak és a kormány mögött elhelyezett irányjelző karocska valamilyen rejtélyes és kezelhetetlen csúcstechnika. Ugorjunk.

Mint valami előjáték, húztam kicsit az időt az aktus előtt.

Mint valami előjáték, húztam kicsit az időt az aktus előtt.

Ott álltam a kapuban, kezemben szorongatva jó előre megváltott jegyemet. Odasiettem a legközelebbi információs táblához (mintha nem tudnám betéve) és kiszáradt ajkamat nyelvemmel nedvesítve formáztam némán a kiállítók nevét. Mint valami előjáték, húztam kicsit az időt az aktus előtt.

Belépve a standokra, feldolgozhatatlan élmény fogadott. Minden kiállító igyekszik kitűnni valamivel ami nem egyszerű, hiszen ez valóban az élvonal. Bútorban és lámpában mindenki itt van aki számít. Köztük mi is – a Manooi lámpamanufaktúra standján Héder János tervező-tulajdonos köszönt. Évek óta visszatérő belsőépítészként még az a plusz élmény is megadatik, hogy itt-ott ismerősként üdvözölnek.

Anyád – gondolta a Corbusier fotel

Anyád – gondolta a Corbusier fotel

A látogatók heterogén tömege hömpölyög a kiállítás teljes területén. Ott vannak a mérőszalaggal és fényképezővel felfegyverkezett ipari kémek Kínából, akiket bár igyekeznek elhessegetni, mégis a copy bútorok már holnaptól tömeggyártásban lepik majd el Európát. Aztán a hivatalból érkező, általában német, skandináv és angol öltönyös-kosztümös viszonteladók, katalógusoktól rogyadozó bőröndöt húzva maguk után, homlokukon „ez is csak egy munka” felirattal. És persze mi, design-sznobok, akik egymást végigmérő, elismerő biccentéssel nyugtázzuk – egy nyelvet beszélünk.

És itt van a milánói bútorvásár 1-es pavilonjának emblematikus látogató archetípusa – a harcosabb napokat megélt orosz milliomos. Karfiolos birkózófülei között, arcán árulkodó hegek rajzolják karakteressé az ideges tekintettel pásztázó gladiátort. A designer póló hatalmas logója amorf torzulattal feszül nyugdíjazása óta eresztett pocakján, melyre a fehér, lehetőleg krokodil bőr cipő orra, Aladdint idéző kunkorral mutat. Kezén elképesztő méretű aranyóra, melynek bonyolultságára a „grand complication” jelző csúfolásnak hat. És az elmaradhatatlan escort, a stiletto-n tipegő, szürreálisan erős színekkel sminkelt szöszi, akinek arcpírja gyerekkorom retusált Lenin képeit idézi.

Az ő – diplomatikusan aposztrofálva – egyéni ízlésvilágukat immáron évek óta külön pavilon szolgálja. És a „szolgálja” bizony nem is lehetne kifejezőbb, mert itt az igény diktál. Itt bizony háború van, hallgatnak a múzsák. Potom 6000 Euróért választhatunk kedvencünknek barokk kutyaágyat – természetesen kasmír szövettel, de van itt aranyozott trón és márvány korinthoszi oszlop is minden mennyiségben. Szinte látom, ahogy XVI. Lajos fűzi Buddhát, hogy engedje kutyaként reinkarnálódni – mondjuk Minszkbe.

Próbálnék objektív maradni de amellett, hogy „Az orosz ízlés evolúciója” című könyv nem épp terjedelmes, az 1-es pavilon kiállítóinak kutya kötelessége lenne bocsánatot kérni az esőerdőktől, a katalógusokra pazarolt papír miatt.

Anyád - gondolta a Corbusier fotel

Anyád – gondolta a Corbusier fotel

A bazári külön pavilonban otthonosan cirkáló oroszok számára Milánónak semmi köze az általam szeretve látogatott kiállításhoz. Csak itt eshet meg a címbéli gondolat: „Gyártsd le nekem aranyból – gondolta Stirlitz. Anyád – gondolta a Corbusier fotel.”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art