Member of Group ›
Puzsér / Dopeman rap-pankráció, bíró Hamvas Béla
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Puzsér / Dopeman rap-pankráció, bíró Hamvas Béla

 

Avagy hogyan védjük meg magunkat magunktól és Hamvast Pityingertől.

Elképesztő, hogy Hamvas Béla 60 évvel ezelőtt írt gondolatai milyen pontosan írják le a korrupció pszichológiai, morális és (információ)technológiai vetületeit. Ez a szöveg Hamvas esszéit és Puzsér Metafizika című könyvét olvasva született. (Címét pedig a Puzsér/Dopeman „rapháború” ihlette.)

Aki korrumpálódik, behódol.

Annak, aki behódol, nincs jó lelkiismerete. Ezt a kellemetlen morális provokációt csak napi háromszori, önvédő ideákkal való, befelé virtuális/mentális, család/barátok felé verbális öblögetéssel/ömlengéssel lehet csillapítani. A dialektikus önigazolás során aztán pszeudo érvek épülnek hűvös és kaotikus halmokban egymásra. Autoimmun gerincbetegség ez. Ha pedig a gerinc-, vélemény- és valóságferdítés permanensé válik, az egyénnek rendszeres védelemre lesz szüksége. Magának, önnönmagától. (Akkor is, ha tegeződik magával.)

Eleinte elégséges, ha a „többiek-is-ezt-csinálják” Jolly Joker kártyát használja, később már „önzetlenül” gyermekei oktatására, vagy családja eltartására hivatkozik druszám, Korrum Pál. A végeredmény pedig egy roppant logikus és összetett, gyakran cinizmusra épülő, szorongás-rejtő, bejárattal igen, kijárattal nem rendelkező „világnézet bunker” felépítése, melyet még a kocsordi Fogarasi Árpád is megirigyelne. BTW: a vallás gyakran része ennek a jámbor(nak látszó), de (passzív)agresszív, önvédő szisztémának.

Ez a lelkiismeret ellen impregnált védőernyő rendszer hasonló kár- és hatékonysággal véd meg az (ön)veszélyes igazságtól, mint Izrael híres Vaskupolája a rakétáktól. Néha azért átcsúszik a rendszeren egy-két veszélyes találat, de azt már rutinnal semlegesíti a kialakult komplex öngyógyító mentális élettechnikai praxis. Aki behódolt, nyilvánvaló morális deficitjét kompenzálni próbálja, ezért defenzív ok(ok)ból hazudik. Ezek a figurák általában kétarcú játékot játszanak. Miközben valójában a mindenkori rendszer meggyőződéses, über-lojális hívei, időnként (persze ellenőrzött, szűk körben) azt hadoválják, hogy csak egzisztenciális okból „tértek meg”, lettek (akár) „kollaboránsok”. Részben erről (megalkuvás és korrupció) lesz szó egy holnap bemutatandó színházi élményem (Örkény: Lidércek, Shaxpeare, Delírium) kapcsán.

Ha ennek a típusnak felhívjuk figyelmét a hazugságaira, pszichológiai védővonalai még szorosabban összezárnak és virtuóz önvédő stratégiája csak tovább vérteződik, egyre kifinomultabb lesz. Persze eközben mégjobban kifordul önmagából. A folyamat vége pedig az, hogy már nem időnként hazudik csak, hanem élet-gyakorlattá szilárdul az élethazugság-rendszer.

„Az ember elképed, hogy kit él ez önmaga helyett.” Hamvas Béla

Hazugságból világnézet.

A mű(élet) kész, az alkotó megpihenhet. Bár (továbbra is) meztelen a király, de ezt a nyilvánvaló tényt már senki sem bolygatja. Az alkalmi hazugságokból így lesz végül magatartás, ethosz, rendszer. A szisztéma epicentrumában (vagy tetején) pókként trónoló (kis)király(ka) már zsigerből húzza a csillogó bullshit szálakat, sorvezető sem szükséges neki a hadoválásához. Így válik a (kétélű) pszichológia védekező/támadó fegyverré. Az önkritika egészséges gyakorlásának mentálhigiénés eszközéből önfelmentő rendszerré. Ilyenkor már tulajdonképpen „igazat hazudik” a Kamugyár Zrt. kommunikációs paneljeinek rutinos gya(ko)rlója és valószínűleg a hazugságvizsgáló gép sem buktatná le, hiszen már önmaga is elhiszi a valótlant, ezért a teste sem úgy viselkedik, mintha hazudna. A pszichopaták pont így működnek.

„Amit az ember másnak hazudik, elenyésző semmiség amellett, amit az ember önmagának hazudik.” Nietzsche

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én nem hazudok önmagamnak. Valószínűleg mindenki űzi ezt a fedettpályás önvédelmi küzdősportot. Az viszont fontos, hogy ártok-e önmagamnak és a környezetemnek e kényelmes/kegyes megideologizálás során. Peithó (Πειθώ), a meggyőzés görög istennője kétarcú volt. Továbbá Aphrodité kíséretéhez tartozott… Kérem nem félreérteni ezt a megjegyzésemet, gimnazista korom óta feminista vagyok. (Ennek kifejtése viszont külön cikket érdemel.)

Kultúra, mint védelem.

„A forradalmat nem a lázadó csinálja, hanem a korrupció csinálja a lázadót.” – mondja Hamvas. Persze azt is ő írja, hogy a lázadó aztán gyakran (mindig?) behódol, és kezdődik a kör újra… Orbán sem hitte volna el Nagy Imre (újra)temetésén, hogy egyszer majd Kádár lesz belőle…

„Az otthontalanság legújabb alakja, amikor az ember saját hazájában nincsen többé otthon.” Hamvas Béla

Hamvas szerint a kultúra definíciója az, hogy egy nép meg tudja különböztetni a morálisan jót/rosszat, közös életü(n)k tisztítóját/beszennyezőjét. A kultúrnépek össznemzeti önvédő lelkiismeret-mosógépe tehát, Hamvas szerint, hatékonyabb. (BTW: Mi a véleményetek a honi mosógép hatékonyságáról?) A sorozatgyilkos a veszélyesebb tehát egy társadalomra, vagy az egzisztenciális korrupció rendszerszintre emelkedése és főleg legitimációja? A BTK csak az előbbitől véd meg (persze nem mindig és mindenkor), utóbbit pedig akár még támogatni is tudják a ravasz paragrafusok… Így végül a rendszerszintű kulturálatlanság miatt az emberek menthetetlenül védtelenné válnak a hitványság, talmiság, pimaszság és kóklerséggel szemben, mivel nem tanulták meg, hogyan, milyen módon szeparálják el mindezeket maguktól. Sőt, egyfajta furcsa önsorsrontó Stockholm-szindróma-szerűen, nemcsak félve hunyászkodnak meg, hanem kissé még csodálják is ezeket a nagyhangú, nyegle bumburnyákokat és handlékat. (Lsd. pl. Berki „herevasaltató” Krisztián, Jákob „műkörmös” Zoltán, Hajdú „trash-média” Péter stb. stb. stb.)

„A korrupció az, amiből kihagynak.” Hofi Géza

„Az élet feltétele nem a kenyér lett, hanem a cukorka. Bonboncivilizáció. A világ nem azért lázad mert koplal, hanem mert torkos.” Hamvas Béla

Nem fogadjuk el, hogy az epernek idénye van itthon, hanem évi 12 hónapon át akarunk epret enni. Lifttel megyünk fel a konditerembe lépcsőzni. Az ételek belerohadnak a duplaajtós hűtőszekrény monstrumok hátsó traktusába. Hamvas mit szólna a globális felmelegedéshez, az online dopamin addikcióhoz, az egyre növekvő számú, groteszk First World Problémákhoz? (Feliratkozna Khaby Lame TikTok csatornájára?)

Többségi vélemény vs igazság.

A korrupt közösségben az igazság szerepét és funkcióját menthetetlenül átveszi a többségi vélemény. Aki pedig nem áll be valamelyik törzs összes múlt/jelen (és jövőbeli!) véleménye mögé, a veszélyes senki földjén találja magát. Ilyenkor még a magát demokratának és ballibnek valló közösség egy része is hamar agresszívvé, de minimum értetlenné válik. Az út végén pedig ott a hisztérikus és kontraproduktívan túltolt PC, wokeness, kvótagyártó és cancel culture őrület, mely tök feleslegesen ad új  muníciót az altrightnak és Putyinnak a hanyatlónyugat régen hangoztatott avítt/ócska, régi/új narratívájához. Persze lehet ez a többség a politikusok által megvezetett és/vagy megfélemlített és/vagy kancsalul-mért, demokráciának hazudott kétharmados „pszeudo-többség” is…

Hamvas szerint a „hivatásos gonosztevő” megjelenését három embernek „köszönhetjük”.

  1. Platón a Politheiában az uralkodónak engedélyezte a hazugságot. (Pandora szelencéje ekkor kinyílt: ha közérdekből lehet hazudni, hazudhat akár egy újságíró is.)
  2. Machiavelli már nemcsak a hazugságot, hanem (közérdekből) minden bűncselekményt (árulás, csalás, gyilkosság stb.) politikai gyakorlatként legitimált.
  3. Georges Sorel pedig Rexlexions sur la violence című művével szentesítette és megnyitotta az utat a 20. század professzionális fehérgalléros bűnözői előtt.

Tovább pörgetve Hamvas gondolatát, az a véleményem, hogy ezt a folyamatot pedig már a mi időnkben, az egyre bővülő eszköztárral és az analóg eszközökről digitális tudatipari toolokra váltó, az általunk megválasztott politikusokkal összejátszó multinacionális techcégek, opportunista marketingguruk, big data elemzők és spin doktorok járatták csúcsra. E folyamat során a nép által üveggyöngyökért átadott adatok és a törzsiesedő, hiszterizált online csatornák befolyásának segítségével a politikusok privatizálták a vagyonunkat és átadták az országok fölé emelkedett techcégeknek. Az egyre koncentrálódó tőke és a mesterséges intelligencia jövőbeli döntésbefolyásolási képességeinek nyilvánvaló fejlődése pedig jól kijelöli a következő év(tized)ekre e hivatásos gonosztevők uralmának további erősödését.

A hatás a valóságnál erősebb.

„A világ az a hely, ahol a dolog nem az, ahogy van, hanem ahogy hat. A világban az embert nem valódi élete, hanem színházi teljesítménye szerint ítélik meg. A világ korrupt voltának oka, hogy a hatás a valóságnál erősebb.” Hamvas Béla

Ezért tekinti Hamvas feminimnek a világot. Itt ismét arra kérem a nagyérdemű XX kromoszómaképletű tagjait, hogy ne értsenek félre. (Ahogy említettem korábban, a nő/férfi egyenjogúság, de különbözőség témája külön cikket érdemel.)

Információelméletileg a hibátlan értesülés akadálya a zörej. Amikor a Szabad Európa rádió (SZER) hallgathatóságát zavaróállomásokkal szabotálták, ez szó szerint is így volt. Ilyen „zaj” pl. az is, ha az információt érzelmileg vagy ideológiailag befolyásolják. A politikusok (profi think tankekkel és spin doktorokkal súlyosbítva) ezért játszanak az értelem helyett az érzelmek hangszerén. A hazugság dezinformáció. Az orosz, kínai (stb.) kommunikációs post-truth „online-lármázás/szőnyegbombázás” is ezt a célt szolgálja.

E szöveg zárásaként pedig szeretném azt is kifejezni, hogy jól tudom, veszélyes volt-van-lesz igazat mondani. Ellenben szükséges.

„Az igazság kimondása élet-technikailag sohasem volt rentábilis vállalkozás, korszakok szerint többé-kevésbé életveszélyes, de mindig csak olyan ember mondhatta ki, aki a világgal szemben oppozícióba került.” Hamvas Béla

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art