Member of Group ›
Interjú Alastair Philip Wiper fotográfussal
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Interjú Alastair Philip Wiper fotográfussal

Alastair Philip Wiperrel készített interjút a B&O Play csapata, melyben a The Art of Impossible című Bang & Olufsen album fotográfusa a nehézipar iránti vonzalmáról, az ipari fotográfiáról és a B&O archíum prototípusainak felkutatásáról mesél.

Hogyan lettél fotográfus?

Egy Guildford nevű kisvárosból  származom, ami  50 km-re fekszik Dél-Londontól. Miután filozóziát és politikatudományokat hallgattam az egyetemen, utazgattam egy keveset. Franciaországban dolgoztam egy síparadicsomban, amikor találkoztam egy dán lánnyal, követtem Dániába és azóta sem néztem vissza. Ez 2004-ben volt, néhány év múlva szakítottunk, találkoztam egy másik dán lánnyal, mostmár vannak gyerekek, ház, szóval megvan az egész csomag. Szakácsként dolgoztam, mikor idejöttem, de érdekelt a grafika, megtanultam pár dolgot, míg végül Henrik Vibskov designernél kezdtem dolgozni. Nyolc évig dolgoztam nála és ezidőalatt kezdtem játszani a kamerával.

„Fotós és grafikus lett belőlem mielőtt észrevettem volna.”

01

Sok különféle témát fotózol: ipari, tudományos és építészeti projekteket. Mit találsz bennük érdekesnek?

„Nagyon szeretek bejutni a színfalak mögé és látni, amit mások nem láthatnak.”

Különösen szerencsésnek érzem magam emiatt. Különösen lenyűgöz az ipar és a tudomány világa, mert ilyenkor szembesülök azokkal a fantasztikus emberi produktumokkal, amik problémák megoldásra születnek. Legyen szó hatalmas energiaellátó infrastruktúrák kialakításáról, vagy egy egész kontinens ellátásról sertéshússal, vagy hatalmas gépek megkonstruálásról, melyek segítségével lehetővé válik az univerzum legapróbb részecskéinek vizsgálata és megérthetjük, hogyan működik az élet.

Az építészeti projektek, amiken dolgozom kissé bonyolultabbak, de ugyanazzal a hozzáállással dolgozom, mint más témák esetében. Nem vagyok hagyományos értelemben vett építészeti fotós, engem inkább a kevésbé konvencionlis, mármár elfeledett építészek munkái jobban érdekelnek, melyekkel újfajta gondolkodást honosítottak meg az építészetben. Például Jacques Labro Avoriaz (ő tervezte a síközpontot, ahol a dán lánnyal találkoztam), vagy César Manrique munkái.

Avoriaz-Enchanting-c-Alastair-Philip-Wiper-2

Avoriaz-Enchanting-c-Alastair-Philip-Wiper-5

Avoriaz-Enchanting-c-Alastair-Philip-Wiper-1

Avoriaz-Enchanting-c-Alastair-Philip-Wiper-15

„Néhány évvel ezelőtt elkezdtem írni is – úgy éreztem, hogy kell adnom a képek mellé valamiféle kontextust.”

Szeretném átadni, hogy mit tapasztaltam, mikor elmentem valahová, és elmesélni néhány olyan történetet, amiktől a képek méginkább érdekessé válnak.

Hogyan kezdted ezeket a témákat fotózni?

Úgy öt évvel ezelőtt összefutottam fotósokkal, Wolfgang Sievers-szel és Maurice Broomfield-del, akik a „nagy iparban” dolgoztak az ’50-es, ’60-as években. Hatalmas olajfinomítókat és gyártelepeket fényképeztek még abban az időben, amikor a vállalatok még büszkék voltak ezekre, nem szégyenkeztek miattuk, mint manapság. Teljesen lenyűgözött a munkájuk, igazi megvilágosodás volt számomra, mikor rájöttem, én is ezen a területen szeretnék dolgozni. Mint az őrült elkezdtem kutatni és megpróbáltam mindenfelé eljutni, hogy építsem a portfólióm. Az elmúlt néhány év során megatnultam, hogyan kell a megfelelő embereket meggyőzni, hogy engedjenek be egy-egy üzembe.

Melyik projekted áll legközelebb a szívedhez?

Ami igazán különleges számomora, az a Dél-koreai Maersk Triple E épület, a világ legnagyobb konténerhajójának fotózása volt a Wired magazin számára. Fergeteges látvány volt, ahogy ezek a hatalmas hajóelemek lego darabokként állnak össze. Szintén nagyon szeretem a horsensi dán királyi vágóhídon készített sorozatot. Ez a világ egyik leghatalmasabb vágóhídja – fantasztikus látvány volt a végtelen mennyiségű rózsaszín hús ebben a nagyon erősen rendszerezett ipari környezetben, valahogy van benne valami fekete humor. Valakinek, akit olyannyira érdekelnek a jó  ételek, mint engem, egyből meglátja itt a fogyasztásban rejlő fura kettősséget. Ebből a sorozatból elég sok nagy méretű printet eladtam és nagyon vicces arra gondolnom, hogy most ott lógnak egy házban az ágy, vagy a kandalló fölött.

És természetesen nagyon szerettem a The Art of Impossible albumon dolgozni.

Danish-Crown-c-Alastair-Philip-Wiper-18

Danish-Crown-c-Alastair-Philip-Wiper-17

c-Alastair-Philip-Wiper-1

„A Bang & Olufsenre gyerekkoromból emlékszem – nagypapámnak volt egy B&O tv-je – és mindig ott volt a radaromon, mint különösen izgalmas cég.”

Amikor Dániába költöztem, mégjobban izgatott, mivel pont olyan cégről van szó, melyet hatalmas örömmel felfedeztem volna. Egy barátom elintézett nekem egy találkozót a cég egyik magasrangú vezetőjével, akinek meglebegtettem a könyv ötletét. Meglepetésemre beleegyeztek, ráadásul olyan könyvet csinálhattam, amit elképzeltem, alig szóltak bele a munkámba, majdnem teljesen szabad kezet kaptam.

02

03

A cég története nagyon gazdag, tele ikonikus termékkel – mindezt meg akartam mutatni, de olyan formában, ahogy még korábban nem lehetett látni és ami különbözik a jól megszokott csillogós marketingtől. Szuper kiadóval, a Thames & Hudson-nal dolgotzunk, és szabadon nekiláthattam a struer-i gyár felfedezésének. Átfésültem a pincét régi prototípusok után kutatva, körbejártam a gyárat és megfigyeltem, hogyan tesztelik a különféle berendezéseket. Alig van néhány kép a könyvben végleges, kész termékekről, ezeket megtalálja máshol az érdeklődő. Azok a momentumok voltak számomra fontosak, melyeket nem látni máshol, azt akartam hogy különleges, érdekes könyv szülessen, ami mosolyra készteti az olvasót.

„Az utolsó dolog amit akartam, hogy egy unalmas design könyvet csináljunk.”

Mi volt számodra a legkölönlegesebb pillanat a könyv elkészítése során?

Van egy 30 méter hosszú fal a 4-es üzem ebédlőjében, ahol mindenkiről van egy fotó, aki több mint 25 éve a vállalatnál dolgozik. A hírnév falának nevezik, és 1231 kép szerepel rajta. Lenyűgöző számomra a gondolat, hogy ilyen sok ember van, aki ilyen hosszú ideig dolgozott itt és ez a fal volt a könyv egyik legmeghatározóbb inspirációs forrása. Reprodukáltuk az egész falat 14 oldal terjedelemben a könyvben.

05

Attól féltem, hogy vagy a B&O, vagy a kiadó túlzásnak fogja tekinteni, hogy 14 oldalt szentelünk a témának, de mindenki teljesen egyetértett végül a koncepcióval. Vannak más fontos momentumok is a könyvben, de ha erre a részre (és a 70 év alatt változó haj és szemüvegviseletekre) gondolok, automatikusan elmosolyodom.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art