Member of Group ›
James Bond újragombolva…
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

James Bond újragombolva…

 
James Bond újragombolva… kemény csapások begombolt zakóban

James Bond újragombolva… kemény csapások begombolt zakóban

A világ egyetlen igazán jól öltözött ügynökének kerek évfordulóját, természetesen én sem akartam kihagyni, de gondoltam, csak a Skyfall megnézése után, írok róla, ekkor tekintek vissza a vitathatatlan stílusikon ruháira, amelyek az évtizedek alatt, mindig makulátlan és példamutató volt, és tökéletesen adta vissza a kor stílusát.

Craig nyegle szögletessége, szűkszavúsága és kimértsége mögött, ott van minden, amit egy 007… ma jelenthet.

Craig nyegle szögletessége, szűkszavúsága és kimértsége mögött, ott van minden, amit egy 007… ma jelenthet.

Most, hogy láttam a filmet, az érzésem csak erősebb lett, Daniel Craig – a személyét és kinézetét érő kritikák ellenére – szerintem korunk tökéletes 007-es ügynöke. Connery shármos és dögös férfiassága, Roger Moore arisztokratikus finomsága és fanyar humora és Brosnan jóképű, könnyed Bond figurája után, Craig az arc, aki korunk kegyetlen és kíméletlen világában hitelesen alakíthatja a ritkán mosolygó ügynököt, aki inkább fizikai erejével és darabosságával nyer. Craig nyegle szögletessége, szűkszavúsága és kimértsége mögött, ott van minden, amit egy 007… ma jelenthet.

James Bond, egy legenda

James Bond, egy legenda

James Bond, egy legenda, ami ötven éves, egy alak, amely a hidegháborúban született, amikor a legfőbb ellenség táborába, sajna mi is beletartoztunk, amikor a Nyugat és a Kelet feszültsége, az egymás felé irányzott atomtöltetek jelentették, a Világ legnagyobb problémáit. Akkor a világháború képe, évtizedekkel később, már a terrorizmus az, amivel a derék ügynöknek, Őfelsége legmegbízhatóbb emberének, szembe kell néznie.

Ha őszintén belegondolunk, a James Bond féle legendák felett elszállt az idő, a Világ megváltozott, a módszerek finomabbak és ravaszabbak lettek, az érdekek jobban csomagoltak és körmönfontabbak. Ian Fleming által megálmodott ügynök mégis megélte az ötvenedik évfordulót, igaz, ma már nem mondja, hogy keverve issza a Martinit, de tudjuk, hogy azt teszi, szerelmi életénél fontosabb az igazság szeretete, a felelőssége azok iránt, akik fontosak neki.

Bond jól öltözöttsége, olyan velejárója a filmeknek, mint a rázott Martini, a csodálatos nők, a válogatott sportkocsik, és az éppen aktuális gonosz, aki a világrend ellen tör. Őfelsége hetes számú ügynöke, évtizedeken keresztül megvalósította a brit kultúrát, egyfajta nagykövete is lett Angliának, aki természetesen angol termékeket viselt, angol autóban ült, de olasz italt ivott.

Brosnan persze még a régi Bond volt

Brosnan persze még a régi Bond volt

Pierce Brosnan filmjei hozták meg a változást, a római Brioni öltönyökkel. James Bond globalizált, nemzetközi „több nyelvű„ lett, a 007-es öltönyeit a háttérben működő és addig soha reflektorfénybe nem került, angol szabászokkal szemben, akik Sean Connery és Roger Moore, valamint a ma már szinte teljesen elfelejtett Timothy Dalton és George Laremby remekbe szabott darabjait készítették,az új korszakban egy olasz cég szállíthatta.

Pierce Brosnan filmjei hozták meg a változást, a római Brioni öltönyökkel.

Pierce Brosnan filmjei hozták meg a változást, a római Brioni öltönyökkel.

A londoni Cyril Castle, Anthony Sinclair, Douglas Hayward csendes és névtelen közreműködése után, változást jelentett, hogy hangsúlyt kapott a beszállító cég, ez is részévé vált a film körüli felhajtásnak. Ezek az olasz darabok, viselőjük sármját, eleganciával vegyes titokzatosságát, tovább fokozták. Brosnan persze még a régi Bond volt, nem csak emlékezetes könnyedséggel mozgott és utánozhatatlan lendülettel igazította el magán az öltönyöket, de arra is képes volt, hogy a víz alatt szmokingot és csokornyakkendőt viseljen, a gyűretlensége, „vízállósága” is része volt a legendájának.

Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan, viselkedésükben, attitűdjeikben, szenvtelen eleganciájukkal megvalósítottak mindent, amit a világ gondol és hisz az angolokról, ezt a kifogástalan szabott öltönyök, a trópusi jeleneteken viselt „fantázia” összeállítások, csak jobban kiemelték.

Sokak számára a szmoking viselése szinte összeforrt James Bond alakjával

Sokak számára a szmoking viselése szinte összeforrt James Bond alakjával

Mindig feszült egy jól felépített vizuális szakadék, az ügynök makulátlansága és a gonoszok esetlen ruhatára vagy éppen túl „megcsinált” ruházat között. James Bond, mindig elegáns és gyűretlen, szmokingját magabiztosan viseli, és úgy lép be a földkerekség legdrágább mulatóiba, mintha mindig is ott élt volna. Sokak számára a szmoking viselése szinte összeforrt James Bond alakjával, hiszen a 007-es minden filmjében előszeretettel viselte ezt az esti ruhadarabot.

A Craig által megformált Bond, Tom Ford öltönyei, egy új látásmódot és korszakot hoztak. Évezredünk ügynöke, nem csak keményen harcol és küzd, de tud piszkos, ápolatlan és elviselt is lenni. Az új ügynök nem érinthetetlen, szakadhat, rongyolódhat is rajta a ruha, éppen ez teszi őt mássá, emberivé, közülünk valóvá…

Az öltönyei visszafogottak, igaz tökéletesen szabottak, de kerülik a feltűnést és az extravaganciát. „Simple the best” sötét szövetek, fehér ingek, sötét nyakkendők, egy férfi darabjai, aki magabiztos, férfias és mindig bevetésre kész…

Tom Ford aki Gucci ház kreatív igazgatójaként lett ismert és igen sikeres, 2005-ben alapította meg önálló vonalát, amely a luxus újrafogalmazását vállalta fel. A Ford féle stílus, férfias, következetes, de kicsit mégis más, mert nem az elfogadottat, a könnyen eladhatót keresi, hanem a következetesen különlegeset, legyen ez anyaghasználat, kidolgozás, vagy az apró részletek.

a James Bond féle legendák felett elszállt az idő

a James Bond féle legendák felett elszállt az idő

A Craig által a Skyfall moziban viselt szűkre szabott, csőnadrágos öltöny, szűk vállával, testre szorított vonalaival, a férfiasság klasszikus aranykorát idézi, ilyen darabokat Roger Moore és Connery viseltek a hatvanas években. Ilyen lett hát az új 007-es, eredeti, klisémentes, nyers, de ugyanakkor kifinomult is.

Férfiasság újratöltve

Férfiasság újratöltve

Férfiasság újratöltve, tökéletes szabással és makulátlan megjelenéssel, mert persze az se mellékes, hogy Craig a zakót hibátlan mozdulattal, egy kézzel gombolja be, és mindig ügyel arra, hogy inge kézelője megfelelő mértékben villanjon ki a zakó ujjai alól… ez az, amitől Bond… amitől James Bond, az, amivé lett.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art