Member of Group ›
A tökéletes márkázás: Bayern München
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

A tökéletes márkázás: Bayern München

 
A tökéletes márkázás, Bayern München

A tökéletes márkázás, Bayern München

Megvallom, nem sok közöm volt mindaddig a focihoz, amíg a fiam lelkes amatőrből sikeres haladóvá nem vált. Neki a futball a mindene, nem csak aktívan űzi, de rengeteget tud, olvas erről a játékról, és amolyan modern gyerekként nem csak a játék öröme, a szurkolás izgalmai érdeklik, de a játék mögötti csillagászati összegek, a megaüzlet is. Pár napja postán megkapta a Bayern München „fan” katalógusát… ami engem nagyon elgondolkodtatott.

Azt mindenki tudja, hogy a foci a világ talán egyik legjobb biznisze, hogy a jelentős klubok euró milliárdokat forgatnak, és ennek többszörösét érik, engem mégis meglepett a MÁRKÁZÁSNAK az a profizmusa, ahogy a müncheni BAYERN eladja magát.

Annyit hallottam már itthon az ország márkázásról, Magyarország „kitalálásáról”, a magyar üzenet átviteléről, arról, hogy kreatívak, okosak és szépek összefogva elindították egy új, egy teljesen más, és mindenképpen újszerű Magyarország kép kitalálását…

Volt itt már Ezüsthajó, Országimázs Központ, Találjuk ki Magyarországot mozgalom, megszólal az értelmiség, a pesszimista kihagyottak, az optimista éppen benne levők. Voltunk már fürdők országa, kreatívak szigete, Nobel- díjasok hazája…

Reklámozott már minket amerikai sztár, magyar sakkozó zseni, Rubik Ernő… a szándék mindig jelen volt, a jobbító akarat sosem hiányzott, egyvalami, az eredmény, mind a mai napig nem született meg.

A politikai kurzusok mindig különféle Magyarországot láttak maguk előtt, egyszer nagyok mertünk lenni, másszor meg kicsik, de ebből a Gulliver és Liliput versengésből nem született más, csak az üzenet kiüresedése, a fantom keleti puma …,  a ki nem talált végtermék.

A tökéletes márkázás: Bayern München

A tökéletes márkázás: Bayern München

Ültek már itt össze mindenre felkent tanácsadó testületek, reklám és PR szaktekintélyek, művészek és álmodozók, de a kép, amit hazánkról a Világ és mi magunk is látunk, sajnos kialakulatlan, zavaros és ellentmondásos.

Szerény véleményem szerint pedig csak egy Magyarország van, ezt az országot pedig nem a politikai nézetek, a hatalom és az ellenzék, hanem a benne élők, az itt tevékenykedők határozzák meg. Az ország által nyújtott előnyök nem a politika színétől, hanem eredetüktől fogva jók és eladhatóak, így az imázs, a márkázás is független kell, hogy legyen… illetve kellene, hogy legyen.

Egy bizonyos, ma egy ország is termék, amit ki kell találni, el kell helyezni… és el kell „adni”… A napokban  kezembe került az említett  müncheni csapat termék katalógusa, a Bayern Fan-Shop elnevezésű, háromszáz oldalas kiadványa, a márkázás, az imázs  tökéletes végterméke. Egy jó minőségű és színvonalas kiadvány, több ezer termékkel, mondhatni mindennel, ami az ember eszébe juthat…

A foci mezek, melegítők és sporthoz illeszkedő kiegészítők, az aktív és utcai ruházatok  a választéknak csak egy részét adják, ellenben  van itt kulcstartó, partedli, ágynemű és utazótáska. Pénztárca, karóra, ékszerek és bögrék, autó matricák és történeti mezek,  Monopoly játék Bayern „átköltésben”, bicikli és kutyapóráz, természetesen sör alátét és professzionális golf felszerelés is.

A dolog lényege az eladás, a vásárlói igény teljes lefedése, az, hogy aki szereti a csapatot, az élete bármely területén találjon kék-fehér rombusz mintás, piros körrel keretezett emblémás tárgyakat.

És mielőtt bárki elhúzná a száját, és fitymáló megjegyzést tenne a minőségre, (mert ez nálunk gyakori reakció!) az téved, a katalógusban nem csak tetszetős, de igen igényesen kivitelezett, világcégekkel együttműködésben létrehozott tárgyak találhatóak.

A csapat imázsa és a termékek színvonala egyensúlyban van, az eladás itt egyben a minőségről, az életérzésről is szól!

A tökéletes márkázás: Bayern München

A tökéletes márkázás: Bayern München

Aki ezután elsétál a budapesti belvárosba, és végignézi a turistáknak szánt „emléktárgyakat”, a mű íjjal, bekeccsel és álmagyar tárgyakkal teleszórt üzleteket és utcákat… az talán valóban megérzi, hogy mi a különbség az igényesen kitalált és a gagyi módra összehányt között. Fájó ezt látni, de én azt érzem, hogy tőlünk pár száz kilométerre egy foci klub jobban és találóbban tudja definiálni önmagát, mint az erre „felkentek” ebben a hazában.

Kicsit talán erőltetettnek tűnhet egy foci klub és egy ország „képét” összevetni, én ezt mégis megteszem, mert úgy gondolom, a márkázás ma mindenre képes. Elronthat és felépíthet, fontossá tehet és nélkülözhetetlenné, ugyanakkor a rossz irány végzetes lehet…

Nem hiszem persze, hogy a magyar címeres bögrét, gyerek kezeslábast, vagy órát kellene kitalálni, de biztos vagyok abban, hogy egy tiszta és jól azonosítható, érthető és őszinte  országképre szükségünk lenne, nekünk magunknak is, mert lassan önmagunk definiálása lesz a legnehezebb…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art