Member of Group ›
Je ne suis pas leur produit
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Je ne suis pas leur produit

Miközben december 19-én, a CaféRacer42 fotózása közben Zoli éppen nagy hévvel tologatta a Photoshop csúszkáit, mutattam neki egy „fake PS” klipet a Recorder oldalán.

Egy hónappal később Boggie (született Csermer Boglárka) dalától felrobbantak a honi és nemzetközi zinternetek. (E két ügy között nincs kapcsolat. Gondolom.) A gamer Kotaku és a kocka Gizmodo lobbantotta be a videó nemzetközi terjedését, aztán az Elle, Dailymail, valamint a Yahoo (Shine) is tolta tovább a nézettséget. Még Scott Kelby, a Photoshop User Magazine szerkesztője is rajongott a klip kreatív filmes megoldásáért. („OK, this just blew my mind! you have to give it a minute or so before it starts to get crazy, but it’s insane!”) Bár egy hónappal korábban (!), egy sajtóanyag kíséretében a „magyar média” már megkapta a videót, csak a nemzetközi siker után kezdték el itthon is fényezni a klipet. (Kivéve az említett Recorder.hu, aki még december 11-én írt az anyagról.)

B42oggie

Persze nem a Gizmodo szerkesztői túrták ki lázasan a magyar Recorderről az újszerű kontentet, hanem Liter Zsófi küldött szét jó ütemben (e hét hétfőn) kábé négy tucat emailt a releváns nemzetközi oldalaknak. (A Gizmodo nyilván, mint oly sokan, a „geek”, technikai oldalról közelítette meg a klipet.) A fiktív, szoftveres hatású real time „PS varázs” gyorsan hatott, az unalomig megszokott, statikus before/after manipulált pin-up modell animgifek/videók közé érkezett meg a zsúfolt online térbe a „werk film”, amely dinamikussága miatt valódi nóvumként késztette további megosztásra a lelkes közönséget.

Százötven országban!

Persze a Boggie Software mém gyár is beindult, néhány példát itt és itt találtok. A klip sajátos technikája mellett valószínűleg a francia nyelv „egzotikussága” is támogatta a kattintások számának rapid növekedését. A Vimeón 2,6 milliónál tart a francia nyelvű változat, a YouTube-on pedig már a magyar verzió is 1,9 millió környékén hasít.

Sokat elmond a klipről, hogy a csapat egy nap alatt vette fel a szükséges anyagot (különböző make-up-ok, frizurák stb.), de négy hónap utómunka kellett, hogy a ma ismert végeredmény megszülethessen. Fontos (és talán váratlan) ugródeszka lehet ez a klip Bog(g)i(e)nak, hiszen bár az énekesnő 2011-ben a Csillag születik műsorban is szerepelt, múlt évben megjelent az első lemeze, illetve a Szigettől a BMC-n át az A38-ig bezárólag több helyen is koncertezett az elmúlt években, komoly ismertségre ezzel a videóval tett szert. A (nemzetközi) marketing zajból tehát Boginak és a stábnak sikerült látványosan és költséghatékonyan kiemelkednie, a nagy feladat nyilván most az, hogy ezt a média figyelmet hogyan lehet okosan szerződésekre és „jövőre” váltani.

Ahogyan általában, most is a személyiség érdekelt a népszerűség mögött. Ezt a kiváncsiságot tükrözik a kérdéseim is Boggie felé.

Nem baj, ha provokatív kérdéseket is felteszek? (Gondolom olvasóink Rád is kíváncsiak, nem „csak” a zenédre.)

Nem. :)

A minap láttam egy szarkasztikus (persze fiktív) kördiagramot a női lapok tartalmának megoszlásáról. Két (egyenlő méretű) cikke volt csak. 50 % „Hogyan fogyjunk öt kilót két hét alatt”, 50 % „Hogyan fogadd el önmagad olyannak, amilyen vagy?” Mi a véleményed erről?

Azt gondolom, hogy mindennemű médiának (írott sajtó, tv, internet) rendkívül nagy felelőssége van. Az általuk festett kép egy olyan illúzió és manipuláció, amivel nem lehet felvenni a versenyt semmilyen szinten. Nem akarok képmutató lenni, én is szeretem magam néhanapján kényeztetni egy jó fürdővel, de például nem járok kozmetikushoz, nem görcsölök azon, hogy úristen, hogy néz a körmöm, a hajam, a sminkem. Minden este lefekvéskor átgondolom, hogy mit tettem aznap. Körbenézek, hogy minden rendben van-e. Van családom, van párom, van nővérem, anyukám, barátaim és hálát adok annak, hogy ők vannak. Nyugodt lelkiismerettel fekszem le és mindennap úgy élek, hogy a lehető leghelyesebben viselkedjek mindenkivel szemben. Nagy igazság, hogy a szépség belülről fakad. Ha valaki nem figyel oda a lelke tisztítására, akkor semmilyen krém sem használ igazán.

Fogyasztóként a show business előadóit (szerintem) nem szeretjük „civilnek” látni a színpadon. Te is így látod a közönséget?

Ezzel egyetértek. Én se szeretek civileket látni a színpadon. Én hiteles, őszinte embereket szeretek hallgatni, nézni. Varázsoljanak el a személyiségükkel, a kisugárzásukkal. Énekesnőként mindig odafigyelek a fellépő ruhámra, mert az ad egy hangulatot, egy színpadképet az egész koncertnek. A konferálásaimban pedig nagyon közvetlen vagyok. Imádok családi bulit varázsolni a koncertekből.

Kissé sem zavart a Parfüm forgatása során, amikor a sminkesek a kontraszt kedvéért mesterséges hibákat festettek az arcodra?

Dehogynem. Azért a legmerészebb ötleteket kivetettem. Így is maradt 4-5 plusz anyagjegy és 1-2 mélyített ránc a kezdő snitten, de azokat megkövetelte a dramaturgia. Azzal érveltem a rendezőknek, hogy ez a klip nem arról szól, hogy egy idősödő nőből csinálunk egy fiatalt, hanem egy natúr alapanyagból egy „sztárt”.

150 országból nyilván sok olyan ember is megnézte a klipet, aki sem franciául, sem magyarul nem ért. Mit gondolsz, mitől működik nyelvismeret nélkül is az anyag?

Az elmúlt nap eseményeiből arra a megállapításra jutottam, hogy egy videoclipnek pontosan az a funkciója, ami most történik. Olyan erős üzenetet közvetít vizuálisan a dal, hogy ez az erős kommunikáció már gyakorlatilag hétfő óta nyelv független. Szerintem ez fantasztikus és csodaszép.

Lesz angol verzió is a Parfümből?

Nem tudom…. hezitálunk még, mert az üzenet így is erős és alapvetően nem véletlenül született meg ez a dal franciául és magyarul. De lehetséges, hogy eleget teszünk a kéréseknek.

Könnyen elfogadod egy stylist segítségét? Mitől lesz hiteles a végeredmény?

Igen, mert egy nagyon alázatos, jó ízlésű, segítőkész stylisttal dolgozom, Igor Desneatikovval. A munkája rengeteg terhet levesz a vállamról. Úgy kezdődött az együttműködésünk, hogy én világosan elmondtam neki, hogy mit szeretnék, és hogy miben kérem a segítségét. Oda kell figyelnem, hogy hogy jelenek meg, de a ruhákat én töltöm meg élettel. Láttad az Instyle „Mit vettem ma fel?” sorozatát? Oda a civil ruháimban készített fotókat küldtem.

A lemezedről a Je Veux L’aventure a kedvencem. Saját kalandokról is szól?

De örülök, azt én is imádom! Igen saját kalandokról. A gyerekkortól a felnőttkori tépelődésekig, hullámvölgyekről, amelyeken mindenki átmegy.

Milyen kortárs nemzetközi jazz (jellegű) zenét hallgatsz?

Most Lianne La Havas a nagy kedvenc. Érdekes, hogy magyarországi értelemben nem sorolná őt senki a jazz-be, mégis külföldi jazz fesztiválok állandó fellépője. Külföldön sokkal rugalmasabban értelmezik ezt a kérdést.

Élőben hol láthatunk legközelebb?

A38, BMC Opus Jazz Club, Hollandia és még ki tudja, hol. Eljössz? :-)

Igen. :)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art